Автор: Надежда Серафимова

Kоординати: 43.383229, 28.470085

Достъп: пеша/лека кола

Категория: Плаж

Доближаваме нос Каликара, но само на броени минути от него, малко след село Българево, попадаме на една от най-живописните местности по Северното Черноморие – Болата. Местността, в която има малък залив, пясъчен плаж и пристанище, е влажна зона с голямо значение за редица редки растителни и животински видове. Тя е част от резерват Калиакра, единствения резерват у нас, включващ и морска площ. От 2013 г. заливът е пълноправен член на клуба „Най-красивите заливи в света“.

Къде се намира: между селата Камен бряг и Българево

И още:

Залив Болата е заключен между червени скали с множество скални и подводни пещери, допълнени от красива флора и фауна. Названието идва от турски, което в превод означава „бол“ – много, и „ата“ – смърт. Когато е спокойно, морето тук е удивително, но в бур- ни времена районът е изключително опасен.

През Болата протича къса рекичка, която образува тясна клисура. Подхранвана от многобройни извори, на мястото, където се влива реката, се образува малкото устие на лагуна. Червеният цвят на скалите носи истинско очарование и се дължи на съдържанието на железни окиси в глината, която запълва пукнатините им. Сред скалите са открити останки от антично селище, датирано от 400 г. пр. Хр., каменни кръгове и жертвени камъни. Изключителна находка е малтийски кръст, който свидетелства за търговията по време на Второто българско царство с Венеция и Генуа.

Над местността преминава част от най-големия миграционен път на птиците в Източна Европа – Виа Понтика, затова могат да се наблюдават огромен брой гнездящи или преминаващи водолюбиви птици. Нишите и пукнатините в скалите пък са важни местообитания за прилепите и характерните за района степни бозайници. Ако имате късмет, във водите в близост до залива може да се наблюдава обикновен делфин.

На Болата е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. Той има естествен произход и е уникален за скалните брегове в района. Локацията на залива до бивша военна зона го прави дълги години недостъпен. В наши дни обаче въпреки лошия път, лятото плажът е пълен, но заливът предлага и едно от най-добрите места за гмуркане и риболов в района. Стръмна пътека се изкачва до върха на отвесните скални брегове над залива и разкрива впечатляващ изглед към цялата местност. Пътечката продължава да криволичи по ръба на скалите и оттам се откриват още пленителни гледки към морския хоризонт. При хубаво време и спокойно море водата успокоява съзнанието с невероятния си синьо-зелен цвят. А нощем, поради липсата на светлинно замърсяване наблизо, се открива и прекрасна гледка към звездите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара