Не е липсата на витамини виновна за пролетната умора. Все повече стават специалистите, които смятат, че недостигът на витамини няма нищо общо с характерната за този сезон вялост и отпадналост. Последните изследвания показват, че при 4 от всеки 5 случая на пролетна умора причините са съвсем различни от натрупания витаминен дефицит. А най-новата версия е, че общата физическа отпадналост, лесната уморяемост, изнервеността през този период се дължат на повишаването на съдържанието на кислород във въздуха. Сега ще влезем в дирите на необичайните заподозрени за пролетната умора.

Версия 1: Главозамайващ озон

Чувството за отпадналост през пролетта наистина е физиологична норма, но причината за нея не се крие в нас, както сме подозирали десетилетия наред, а навън, там, където ни мами мекото и свежо време. През този период хората по-често излизат на улицата и отварят прозорците, като по този начин увеличават притока на кислород в белите си дробове. Количе-ството кислород допълнително се увеличава и от цъфтежа на растенията, които интензивно поглъщат въглеродния двуокис. Но при рязкото спадане на пока¬зателите на въглеродния двуокис в кръвта съдовете на мозъка се свиват. Това притъпява мисловните про¬цеси и понижава работоспособността. Така настъпва чувството на вялост и отпадналост. За щастие то е временно и трае, докато адаптационните механизми на организма наваксат изоставането си от рязкото вдигане на кислородното съдържание в атмосферата. Здравият организъм не обича големите количества кислород, защото просто не може да ги преработи във въглероден двуокис, твърдят американски специ¬алисти, изследвали подробно този механизъм.

Версия 2: Бурни промени

Промените в атмосферното налягане и температурата, магнитните бури, внезапното затопляне и захлаждане стресират организма и в крайна сметка предизвикват умора. Не забравяйте, че особено в този период са необходими не по-малко от 8-9 часа сън. Но не повече! Продължителният сън доказано засилва отпадналостта и апатията. Към режима на почивка трябва да се добавят още няколко полезни техники, които стимулират по-бързото адаптиране към пролетното време:

  • КОНТРАСТНИТЕ ДУШОВЕ (всеки ден!) и полива­нето със студена вода поне от коленете надолу оказ­ват тонизиращо въздействие върху целия организъм.
  • ТОЧКОВ МАСАЖ на средната част на кутрето на дясната ръка повишава концентрацията на вни­манието.
  • ВЕЧЕРНИ РАЗХОДКИ по 20-30 минути 2 часа пре­ди сън увеличават работоспособността и укрепват устойчивостта на стрес.

Версия 3: Полудял апетит

Вие може и да се чувствате уморени, но в тялото ви вече е задействана командата „Бърз старт“ типична за преходния сезон към предстоящите топли месеци. Засилва се работата на жлезите с вътрешна секре­ция, хормоните повишават нивата си. И сигналът, че това наистина се случва, е внезапното повишаване на апетита с характерно пристрастие към сладки­те неща. Не се опитвайте да се противопоставяте на тази „аномалия“. Хранете се 5-6 пъти дневно, но внимавайте порциите да са малки. Яжте повече плодове и зеленчуци. Не си струва да избягвате мазнините, дори да се борите с излишните килограми. През пролетта е полезно да закусвате сандвич с масло, палачинки с шоколад, кашкавал, извара, ядки. Нискокалоричната диета е стрес за организма, особено ако вече сте в плен на пролетната умора.

Версия 4: Вредните навици

Откажете се или поне положете усилия да намалите до минимум пушенето. Никотинът свива кръвоносните съдове, влошава кръвообращението и предизвиква кислороден глад, а като резултат от всичко това настъпва умората.

Версия 5: Пасивният отдих

Работата с компютър, както и почивката пред телевизора бързо уморяват зрението и предизвикват нервно напрежение. Резкият контраст на яркия екран и обкръжаващия мрак е неблагоприятен за очите, затова не трябва да се гледа телевизия без допълнително осветяване на помещението. След като изключите телевизора, погледайте няколко минути през прозореца навън, а още по-добре е да се разходите преди сън.

Два ободряващи съвета

narcissus-6368_960_720

Не забравяйте витамините

Актуалните обяснения за пролетната умора наистина звучат логично, но това в никакъв случай не означава, че трябва да се откажете от редовния курс с поливитамини. Те са необходими не само за хармоничната работа на отделните органи и системи, а и защото обезвреждат вредните последствия от всички оцветители, стабилизатори, ароматизатори и т. н., които постъпват заедно с храната. За да сте сигурни, че си набавяте дос¬татъчно от цялата гама жизненоважни вещества, всеки ден на вашата трапеза трябва да присъстват 5 различни вида плодове и зеленчуци, най-добре с различен цвят.

Поглезете душата

Погрижете се малко и за психиката. Веднага приберете тъмните дрехи в гардероба. Вярно е, че черният цвят ви прави най-елегантни, но точно сега той няма да ви обо-дри. Дрехите в червено ще ви заредят с енергия, а синьото и зеленото ще ви изпълнятд със спокойстиве и безгрижие. Бежовата и светлокафявата гама носят усещане за топлина, доверие и дружелюбност. Ако пък искате да усетите как слънцето ви зарежда с настроение, просто носете жълто и оранжево.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара