Американското правителство все още не е постигнало консенсус по въпроса как е започнала пандемията от коронавирус въпреки съобщенията в някои медии, че според  министерството на енергетиката на САЩ вирусът най-вероятно е изтекъл от лаборатория в Китай, заяви пред журналисти говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, пише изданието „Политико“, цитирано от БТА.

ковид-19

„Разузнавателната общност и останалата част от правителството все още разглеждат този въпрос“, каза Кърби. „Няма окончателно заключение, така че ми е трудно да кажа, а и не се чувствам длъжен да защитавам медийни публикации… Президентът иска факти“, допълни Кърби.

В неделя в. „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че министерство на енергетиката на САЩ е стигнало до заключението, че коронавирусът, предизвикал коронавирусната пандемия, вероятно е изтекъл от китайска лаборатория в Ухан. Изводът е бил направен, след като Белият дом и членове на Конгреса са се запознали с класифициран документ.

Двама републиканци, които водят разследването за произхода на Ковид-19 в Камарата на представителите, днес са поискали от министерството на енергетиката, Държавния департамент и ФБР да предоставят документи, свързани с казуса. По думите им разкриването на произхода на заболяването е жизнено важно за националната сигурност на САЩ, както и за предотвратяването на бъдещи пандемии.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара