Гастрономическият гид „Мишлен“ за Франция хвърли бомба в света на кулинарията, като обяви, че оттегля третата си звезда за ресторантите на Ги Савоа, един от най-прочутите готвачи в света, и на Кристофер Кутансо, съобщи АФП, цитирана от БТА.

„Това са изключителни ресторанти, така че можете да си представите, че тези решения са преценени много внимателно, след множество посещения от нашите инспектори през цялата година“, каза за АФП Гуендал Пуленек, шеф на гида.

Става дума за „Ресторант Ги Савоа“ в центъра на Париж, на брега на Сена, и за ресторанта на Кристофер Кутансо в Ла Рошел.

Решението на „Мишлен“ да отнеме звезда от двамата майстори бе обявено седмица преди публикуването на червения справочник на 6 март и преди церемонията в Страсбург в чест на отличените със звезди.

Други три ресторанта губят втората си звезда, а двадесет заведения са лишени от единствената си звезда на „Мишлен“.

Двадесет години след самоубийството на шеф Бернар Луазо, ръководителят на гида е наясно с емоционалния и икономически ефект от подобни решения, затова в понеделник се е срещнал с Кристофер Кутансо и е разговарял по телефона с Ги Савоа.

Шокът е особено силен за Ги Савоа, шеф с международно признание, който има три звезди на „Мишлен“ от 2002 г.

През ноември миналата година той бе избран чрез гласуване за най-добър готвач в света за шести пореден път в класацията на гастрономическия гид „Ла Лист“.

„Досега съм имал само най-добри моменти в кариерата си. Тази вечер мисля за екипа си и ще разговарям с тях утре. Загубихме играта тази година, но ще я спечелим отново догодина“, каза Савоа за АФП. „Нищо в данните на „Ла Лист“, нито в отзивите от клиенти, в статиите, предаванията и коментарите, не навежда на мисълта, че качеството на „Ресторант Ги Савоа“ е спаднало тази година“, каза основателят на „Ла Лист“ Филип Фор. Този справочник събира информация от кулинарни гидове по света за 1000 най-добри ресторанта на планетата.

За Кутансо решението също е горчив хап – той получи третата си звезда „Мишлен“ неотдавна и скоро след това бе принуден да затвори вратите на ресторанта, отворен от баща му през 80-те години на миналия век и да премине към приготвяне на храна за вкъщи.

Съпругата на готвача Алис Кутансо, която е и негов прессекретар, не пожела да коментира пред АФП решението на „Мишлен“.

Гастрономическият гид „Мишлен“ не е отнемал трета звезда от 2020 г., освен ако ресторантът не затвори.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара