Пролет, пролет – период на събуждане и обновяване на природата! В синхрон с нея в нашия интелигентен организъм по това време на годината започват същите процеси.

Затова, когато цялата природа разцъфва и се готви за нов живот, ние също можем да се чувстваме по този начин! Защо обаче често става точно обратното и ни налягат пролетна умора и депресия и не можем да се радваме на живота, който се събужда около нас? Какво да направим за да сме в хармония с природата и да се чувстваме в баланс със себе си?

Удивително е как се преплитат и покриват знанията на древните – аюрведа и китайската медицина, за да ни дадат отговори на тези въпроси!

Ето какво казват древните:

Черния дроб отговаря на елемента дърво според китайската медицина и неговото активно време е именно пролетта, когато тръгват соковете и растенията се обновяват за нов жизнен цикъл.

Цвят зелен, вкус кисел, стихия вятър! Той е огледало на очите и в него се задържа гневът! Черният дроб е биохимичната лаборатория в нашия организъм, органът с най-многобройни и разнообразни функции в човешкия организъм. Практически това е най-голямата жлеза в тялото, произвежда около 800-1000 милилитра жлъчен сок всеки ден. В него всяка минута се извършват милиони биохимични реакции. Осигурява условия за детоксикацията на организма и изпълнява повече от 400 различни функции.

Застоят на жизнената енергията Чи в някоя част на тялото може да предизвика чувство на умора и стагнация в организма. Пречиствайки черния дроб можем да подобрим кръвотока, обмяната и патологичния огън, който създава проблеми в стомашно-чревния тракт. Това също е предпоставка за задържане на гняв и негативни емоции в тялото, които ни разболяват.

Ето някои от основните му функции:

 • има основна роля в обмяната на всички хранителни вещества – въглехидрати, мазнини, белтъчини;
 • черният дроб е и резервоар за съхранение на витамини (А, Е, В), микроелементи и други важни хранителни вещества;
 • участва в терморегулацията на организма, според специфичните условия на средата. Това става чрез фина регулация на интензитета на метаболитните процеси в него!
 • участва в хемопоезата – в периода на бременността и вътреутробното развитие на плода, черният дроб на бебето взима най-важно участие в кръвотворните процеси!
 • една от най- важни функции, която извършва нашият черен дроб е детоксикацията– като тя включва както депонирането на токсините от тялото, така и екскрецията на много вещества, които трябва да се извеждат от организма.

Искам специално да обърна внимание на факта, че пречистващата функция и състоянието на черния дроб са най- важни 

за хормоналния баланс на жената!

 • от това зависи какво количество полови хормони ще бъдат произведени и дали навреме те ще напуснат тялото на човека и това пряко се отразява на половата функция и сексуалния живот на партньорите!
 • извежда вещества като фталати, бисфенол А, които увреждат хормоналната система като цяло и могат да намалят репродуктивната способност както на мъжа, така и на жената;
 • след натоварващи хормонални лечения, стимулации и други, каквито са инвитро процедурите.

Какво обича черният дроб?

 • времето е много променливо, често духа вятър и това може да ни разболее. Затова една от най-важните препоръки е да запазим топлината и да се пазим от вятъра- особено в областта на врата и на кръста;
 • черния дроб обича зеленчуците в червен и оранжев цвят, които са богати на антиоксиданти, мазна морска риба, нерафинирани зехтин и шарлан, ядки, семки, спанак, лапад, магданоз;
 • хранителни добавки и билки за подкрепа – бял трън, джинжифил, цикория;
 • хомеопатични медикаменти като ликоподиум, хеледониум;
 • шуслерови соли № 10, 9;
 • постепенно повишавайте физическата активност;
 • компреси с рициново масло в областта на черния дроб;
 • зехтин и лимонов сок – сутрин на гладно, чай от куркума и джинжифил;
 • Аюрведични процедури! Провеждане на панчакарма – цялостна програма за пречистване на тялото и емоциите, под ръководството на терапевт. Препоръчвам тази програма особено за хората тип – кафа! Това е детокс на всички нива!
 • черният дроб много обича, когато си лягате до 23:00. От 23:00 до 3:00 часа е времето на меридиана на жлъчния мехур и черния дроб, когато черния дроб най-вече се детоксикира и си почива.

Къде се намира точката Тай-чун

Търсете болезнена точка отгоре на стъпалото във вдлъбнатината между палеца и втория пръст на крака. На 3-3.5 сантиметра над гънката между 1 и 2-ия пръст на крака. При натиск тази точка често е чувствителна. Натиснете точката Тай-чун едновременно на двете стъпала, с двата показалеца и натискайте достатъчно силно, като разтривате. Притворете очи и усещайте как енергията се движи по меридиана, може да е топлина или нещо друго, но може да го усетите чак под ребрата вдясно!

Можете да направите тази процедура като част от програмата си за детоксикация в продължение на 10 дни. Също така тя се използва при претоварване с храна или алкохол, но само тя не може да отстрани последствията от недобър начин на живот.

Запознайте се с лечебните програми на Център Хомеоарт. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара