Чувствали ли се някога така, сякаш сте на предела на силите си и сте готови да „избухнете“ заради някаква дреболия? Ако кимате с глава, вероятно в момента изпитвате емоционално прегаряне. Какво представлява бърнаута и как можете да го избегнете и най-накрая да си позволите да се отпуснете?

Ако постоянно изпитвате напрежение, умора, загуба на жизненост и желание да се „скриете“ от всички, това е емоционално изтощение или прегаряне и определено трябва да му обърнете внимание.

Емоционално прегаряне: какво представлява

Емоционалното прегаряне е състояние на психологическо, умствено и често физическо изтощение, причинено от продължителен или повтарящ се стрес. Подобно изтощение намалява ефективността в работата, понижава качеството на живот и прави невъзможно да се насладите дори на много хубави събития. Човек губи всякакъв интерес към живота, всеки нов ден е като предишния и няма желание да променя нищо. Онова усещане, когато чувстваш, че единственото правилно нещо е да останеш в леглото и да отидеш на работа следващия месец. Проблемът е, че дори и да си вземете няколко почивни дни и да ги прекарате наистина в релакс, ситуацията няма да се промени.

Световната здравна организация (СЗО) признава, че емоционалното изтощение и прегарянето на работното място могат да се считат за болест.

Затова, ако искате да се справите с бърнаута, първо трябва да се научите да го разпознавате. Най-често срещаните симптоми включват: 

 • Дефицит на вниманието и проблеми с паметта. Емоционалното прегаряне може да ни отнеме способността да се съсредоточаваме върху това, което се случва около нас;
 • Свръхчувствителност. Емоционалното изтощение често е придружено от раздразнителност, сълзливост, сантименталност, които се сменят с гняв или обида. При емоционално изтощение е много лесно човек да бъде изваден от равновесие, всяко малко нещо може да го лиши от самоконтрол;
 • Ниско ниво на мотивация. Емоционалното изтощение е постоянно придружено от песимистични мисли, които водят до липса на ентусиазъм не само за работа, но и за изпълнение на ежедневните задачи. При жените емоционалното изтощение често е съпроводено с липса на желание да се грижат за себе си – посещенията при козметик или фризьор изглеждат безинтересни и загуба на време;
 • Физическа умора. Емоционалното изтощение в крайна сметка води до хронична физическа умора. Много хора съобщават за мускулна слабост, умора след дълъг нощен сън и постоянно желание за сън;
 • Намалено състрадание към хората. Ако сте емоционално изтощени, може да забележите не само появата на сълзливост, но и точно обратната емоция – безразличие, например, към близките или собствените ви деца.

Ако изпитвате повечето от изброените по-горе признаци, вероятно имате емоционално прегаряне, което няма да отмине от само себе си и трябва да бъде преодоляно.

Как настъпва емоционалното прегаряне

Според последните проучвания емоционалното изтощение се дължи на постоянни тревоги и безпокойство. И двете явления са свързани с прекомерния стрес, който се натрупва в ситуация, в която преминаваме от един проблем към друг, без да си даваме време за почивка и възстановяване.

В допълнение към основните признаци на емоционално изтощение има фактори, които могат да доведат до това състояние, като например:

 • Липса на заслужено признание или награди за добра работа;
 • Необосновано високи очаквания към себе си или към другите;
 • Извършване на работа, която е монотонна или не представлява интерес;
 • Живот в хаотична среда или в условия на чест стрес;
 • Липса на близки, подкрепящи отношения със семейството;
 • Поемане на твърде много отговорности без достатъчна помощ от другите;
 • Песимистичен поглед към себе си и света около нас;
 • Постоянно сте в ролята на жертва;
 • Необходимост да контролирате ситуацията (включително нежелание да делегирате задачи на други хора).

В днешно време не е трудно да изпитате емоционално прегаряне. Много хора изглеждат напълно изтощени, претоварени, травмирани и постоянно подложени на завишени очаквания от страна на другите. И така, какво можете да направите, за да промените това състояние на нещата? Как да избегнете да стигнете до ръба на пропастта или просто да „минете през ръба“? Ето няколко полезни съвета, които не забравяйте да вземете под внимание.

Как да противодействаме на емоционалното прегаряне? Някои съвети

 Позволете си да се отпуснете

 Несъмнено едно от основните неща, които можете да направите за себе си, е да си дадете миг спокойствие. Без значение колко много работа имате или колко натоварен е денят ви, намерете 30 минути за себе си. Това време трябва да бъде възможно най-приятно за вас.

Филтрирайте чувствата, които идват отвън

Живеем в свръхактивен свят, в който сме изложени на твърде много източници на стимулация. Умът ни постоянно получава нова информация, емоции, чувства и те невинаги са в положителен аспект. Може да се случи така, че да се съсредоточим върху един неприятен момент и постоянно да го повтаряме в съзнанието си. Ето защо е важно да се научите да отделяте временните неприятни притеснения от сериозните проблеми. Когато става дума за работа, изключвайте известията на телефона си, които могат да ви разсеят, и не губете време в разговори и спорове с колегите си. Когато си почивате, също така се откъснете от работата и не мислете за нея. За всичко има време – не смесвайте свободното време с работата.

Бъдете реалисти – поискайте помощ

Емоционалното изтощение не е грип, който може да бъде излекуван със стандартен пакет лекарства за няколко седмици. Такова прегаряне може да продължи месеци или години и в крайна сметка да се превърне в хронична депресия и дори психиатрично заболяване. Ако осъзнавате, че емоционалното изтощение пречи на вас и на близките ви да живеят живота си, ако не можете да си помогнете сами, е време да потърсите помощ от специалист. Психотерапевтът може да ви помогне да идентифицирате областите, които допринасят за емоционалното ви прегаряне, да ви предложи стратегии за справяне с прекомерния стрес и начини да реорганизирате живота си, за да подобрите качеството му.

От време на време всеки се чувства претоварен от задълженията, проблемите и стреса в ежедневието. Ако обаче чувството на разбитост не изчезне, а към него се присъединят други тревожни симптоми, е време да поработите върху възстановяването на психичното си здраве.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара