Спалното бельо, изсушено на балкон в града, не придобива свежест, а се „обогатява” с букет от елементи от Менделеевата таблица. Антон Ястребцев, директор на лабораторията „Екология на жизненото пространство“, разказа пред руското радио „Спутник“ каква опасност носи тази практика.

Смята се, че след пране е по-добре да сушите бельо не в затворено пространство и в сушилня, а на чист въздух. Така че дрехите ви да придобият свежест, а бельото да се прочисти от бактерии на слънчева светлина и да е по-приятно да спим в него. Антон Ястребцев е сигурен, че това твърдение е само частично вярно.

„Сушенето на дрехи на балкона след пране в градска среда не е добра идея. Най-често нашите апартаменти имат изглед към натоварен път или се намират в близост до такъв. Влажното пране извън прозореца ще работи по-скоро като филтър. Фините химични и прахови частици ще полепнат по него. Става дума не само за прах, а и за тежки метали, сажди, прах от абразията на спирачните накладки и гуми. Това са все канцерогенни материали“, каза екологът.

Продължителният контакт с канцерогени върху спалното бельо нарушава функцията на белите дробове и увеличава вероятността от възпаления.

„В сън прекарваме около осем часа на ден. През цялото това време лежим на възглавница, на спално бельо и вдишваме тези частици. В същото време някои тежки метали навлизат в тялото ни. Разбира се, всичко зависи от това колко е здраво и имунизирано човешкото тяло и как ще се справи с тях. По един или друг начин ще има отрицателно въздействие. Човек няма да се разболее веднага, но това най-малкото ще бъде натоварване на тялото. Това е отрицателен фактор“, обясни Антон Ястребцев.

„Трябва да бъдете по-внимателни и да сушите дрехите си на балкона само в екологично чист район. Можете да го направите и когато имате голям зелен двор. Ако прозорците са с лице към магистралата, не бих го препоръчал“, каза специалистът.

от БГНЕС

Facebook Twitter Google+

0 Коментара