Често си мислим, че микробите се намират по неща като дръжки на врати, ключове за осветление и мобилни телефони. Но всъщност има много повече скривалища за микроби, затова Womans world събра 6 от най-неочакваните горещи точки за микроби и начини да се отървете от тях завинаги.

Торбички за хранителни стоки за многократна употреба

Според изследователите нашите екологични торбички за многократна употреба за съжаление съдържат микроби. И проблемът не е само в протеклите опаковки от пилешко и месо. Торбичките събират микроби, когато ги хвърляме в количките за хранителни стоки и на опашките за плащане, както и когато ги използваме за пренасяне на спортни дрехи, обувки и др.

Но експертите казват, че проблемът е лесно решим, ако използвате памучни или платнени пазарски чанти и ги перете редовно в гореща вода.

Как да почистим прахосмукачка

Килимите събират шест пъти повече мръсотия, отколкото дървото, плочките и другите подови материали, затова не е изненадващо, че поне 50% от приставките на прахосмукачките дават положителен резултат за фекални бактерии и други вредни микроби.

Но с това може да се води успешна борба. Проучванията показват, че ако използвате дезинфекциращ спрей, за да почистите долната част на накрайника на прахосмукачката след всяка употреба или след почистване на мръсни зони, като например коридори, можете да убиете до 100% от микробите, преди да се разпространят.

Завеси за душ

Влаголюбивите бактерии се размножават като горски пожар върху влажни завеси за душ и дори държачите на завеси, които изглеждат безупречно чисти, могат да бъдат източник на милиони микроби.

За щастие, изследователите твърдят, че редовното изплакване на това, с което се хранят тези микроби (сапунените мърсотии), може моментално да спре растежа и разпространението им. Всеки път, когато почиствате банята си, хвърляйте в пералнята текстилната или виниловата подложка за завеси (използвайте нежен цикъл и много топла, сапунена вода, след което я закачете обратно във ваната, за да изсъхне). И също така разумно: дръжте завесата за душ затворена между отделните употреби, за да оставяте по-малко влажни кътчета, където могат да се размножават микроби.

Бурканчета за подправки

Разбираемо е, че бурканчетата с подправки, съхранявани далеч от готварската печка, са изложени на пръски и замърсяване, когато готвим. Изследователите са установили, че 48% от бурканите, използвани по време на готвене, дори тези, които са прибрани в шкафа, са били заразени с патогенни бактерии. Не е трудно да се справим с това. Веднъж седмично избърсвайте най-често използваните буркани със същия дезинфектант, който използвате за почистване на кухненската мивка и плотове.

Офис столове

Бихте си помислили, че компютърната ви мишка е най-мръсното нещо на работното място, но подлакътниците на офис столовете и плотовете на бюрата съдържат 12 пъти повече микроби на квадратен инч, защото това са повърхностите, върху които се натрупват трохи и други хранителни остатъци, които микробите обичат.

Можете да поправите това, като си създадете навик да започвате всеки ден с избърсване на тези повърхности с дезинфекцираща кърпичка. Изследователи на инфекциозни заболявания твърдят, че тази сутрешна рутина може да намали излагането на патогени с 95 % или повече.

Посуда на домашни любимци

Домашните любимци бъркат в почти всичко, така че не е изненадващо, че съдовете им за храна и вода съдържат милиони патогенни микроби, включително фекални колиформи и устойчиви на лекарства стафилококи, и постоянно се класират като едни от най-замърсените предмети във всеки дом.

За да запазите здравето на вашите космати приятели (и на вас!), хвърляйте купичките им за храна и вода в съдомиялната машина всеки ден или ги мийте ежедневно с гореща сапунена вода. Учените твърдят, че това ще помогне за намаляване на микробите с 85% или повече.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара