Причини за мозъчната мъгла

От две-три години при мен идват все повече хора с оплаквания от така наречената мозъчна мъгла. Тя е вид когнитивна дисфункция, характеризираща се с лоша концентрация, неуслужлива памет и неясно мислене. Много пъти това е съпроводено с нервност, тревожност, безсъние.

Най-често хората и специалистите свързват  това състояние с прекалената динамика в живота ни. Много пътувания, впечатления, претоварване на ума с информация, както и липса на свободно време, наистина могат да бъдат причина.

На клетъчно ниво това се изразява в така нареченото нискостепенно възпаление! Причини за него са дисбаланс на хормоните, високи нива на провъзпалителните цитокини. То е възможно да бъде възпалителен отговор на различни патогени, дразнители от външната среда или токсини с метаболитен произход (отпадни продукти от обмяната).

Реших да споделя своите наблюдения за това какво е възможно да причинява това изтощително състояние. Въпреки че не е медицински термин, мозъчна мъгла е термин, който се използва за описание на симптоми, свързани с това състояние, като например:

лоша концентрация

липса на фокус

постоянна смяна на заниманията

мудно или бавно мислене

ум, който е като в мъгла; объркване

нарушена когнитивна функция

ниска мотивация

липса на идеи

нарушен сън, безсъние

главоболие

вегетосъдова дистония

Мозъчната мъгла е често срещан страничен ефект от засягане на вагусния нерв, каквото могат да дадат вирусни натоварвания с EBV, CMV и като цяло групата на херпесвирусите. При някои хора тя продължава значително време, след като са се възстановили от някакво заболяване. За някои хора тя е нещо, с което трябва да се научат да живеят.

Какви са моите наблюдения за това какво причинява мозъчна мъгла?

Стресът е фактор номер едно. Нямам предвид краткотраен силен стрес, който отчитате не само вие самите, но и другите около вас, като тежка загуба на близък, загуба на работа, финансови загуби и други. Говоря за постоянен нискостепенен стрес от различни фактори вкъщи, на работата, по пътя, който може да е станал част от ежедневието и вие даже да не го отчитате като стрес. Той засяга всички ни в ежедневието. Ние притежаваме ефективни, вродени, несъзнателни реакции, които ни помагат да се справим с него. Те включват предимно симпатиковата нервна система, която се задейства винаги, когато има реална или предполагаема заплаха. Тя го прави за милисекунди с цел да запази живота ни! СНС освобождава адреналин, норадреналин, кортизол и допамин, за да подготви тялото да се справи със заплахата.

Тези хормони и невротрансмитери се задействат мигновено и предизвикват:

ускоряване на пулса, за насищане на кръвотока с кислород и доставянето му до основните мускулни групи

увеличава се честотата на дишане, насищайки кръвните клетки с кислород, за да достигнат до органите и мускулите

променя се остротата на зрението за виждане надалече, сканиране за заплаха

тялото е готово да се бие, да бяга, да замръзне физически или да се скрие от врага. Може инстинктивно да се вцепеним (умствено замръзваме), отделяме се (като наблюдател на ситуацията отстрани), като че ли се предаваме. Животните често се правят на мъртви, за да заблудят врага си

храносмилането се изключва

изключва се също имунната система

кръвта се насочва към основните органи и големи мускулни групи

освобождава се енергия от складираните въглехидрати, за захранване на мускулите

В отговор на това често:

усещате студ, особено в краката и ръцете, дори когато е топло

усещате треперене без причина, особено в краката или ръцете

чувствате се нервни, сякаш сте изпили твърде много кофеин

може да усетите гадене и липса на апетит без причина

имате празно изражение на лицето или не забелязвате хората около себе си, дори и ако те се нуждаят от нещо

имате желание за сладки, солени или мазни храни

забравяте ежедневните неща, като имена на хора, къде сте оставили ключовете си, какво е трябвало да купите и т.н.

Ако редовно имате подобни усещания, може да е налице постоянно активиране на симпатиковата нервна система, съчетано с нискостепенно възпаление, които да причиняват мозъчна мъгла.

Причините може да са много:

постоянно гледане на разстройваща и неприятна информация по новините по няколко пъти на ден

започване на деня със стрес, бързане, неспокойни деца, размяна на груби думи или търсене на ключовете преди излизане

хронично недоспиване или лошо качество на съня

усещане, че не можете да контролирате живота си

притеснение за неща, които не можете да контролирате, като например мнението на други хора

отсъствие на ясни граници и навлизане на хора в личното ви пространство

потиснати чувства, неизразени нужди или желания

пасивност, не предприемате промяна в живота си, въпреки че искате

прекален перфекционизъм, който не ви позволява да се радвате на живота

опитвате се да направите всичко сам, не искате подкрепа

негативна настройка към живота

мислите, че няма смисъл; усещате се безсилен

вярвате, че няма изход; отчаяние за излекуване

За ефектите от хроничния стрес би могло да се пише много.

Стресът се е превърнал до такава степен в „норма“, че вече не осъзнаваме доколко е натоварена симпатиковата ни нервна система. В допълнение към горното, има още няколко важни фактора, които бих искала да спомена, като причина за мозъчна мъгла и съответно, претоварване на нервната система:

лоши хранителни навици – диета с високо съдържание на захар, всякакви заместители на захарта, кофеин, може да предизвика реакция на стрес

хормонални промени – могат да засегнат както мъжете, така и жените

лекарства – всичко, което натоварва нашата система – дори и да има положителна полза, може да причини мозъчна мъгла

медицински състояния – особено автоимунните, при които имунната система трябва да работи по-усилено, дават възможност за поява на мозъчна мъгла

Най-бързият начин да се успокоите е да поемете 3 дълбоки вдишвания, да, 3 дълбоки вдишвания. Забележете как раменете ви се изправят, коремът ви се разширява, изпитвате облекчение. Има доста повече работа за вършене, отколкото просто да поемете 3 дълбоки вдишвания, въпреки че това е едно начало и винаги можете да разчитате, че дъхът ви е с вас.

През годините разбрах, че има много фактори, които могат да претоварят нервната ни система. Те могат да са както в околната среда, така и вътре в нас. Нашата вътрешна среда настройва автономната ни нервна система, която е като фино настроен двигател и движи цялото ни тяло и здраве. Проблемът е, че ние се грижим за колите си понякога повече, отколкото за себе си! Ако сте на етапа, в който изпитвате продължителна мозъчна мъгла, тогава има няколко несъзнателни механизма или програми, работещи на заден план и това изисква по-сериозна работа за известен период от време. Най-добре е да се обърнете към терапевт за по-бързо справяне.

От Хомеоарт

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара