Ако се чудите как по естествен начин да подкрепите организма си за предстоящия сезон на простуди и вируси, ето ви едно предложение – пригответе си квас от червено цвекло!

Beet-KvassТази напитка, която някои наричат кръвта на земята, комбинира всички полезни свойства на червеното цвекло с ползите от дивата ферментацията и пробиотиците, за да се получи уникален стимулиращ и дълбоко пречистващ тоник.

Идеята за квас от червено цвекло тръгва от популярната книга Nourishing Traditions на Сали Фелън, в която Сали говори за традиционните храни и начини на приготвяне на храна на поколенията преди урбанизацията. Методи като накисване, покълване, ферментиране, готвене с костни бульони и т.н. се оказват ключови за здравето заедно с чистота и произхода на храната.

Тоникът от червено цвекло е разновидност на напитката квас, чиито корени могат да се проследят едно хилядолетие назад из необятните руски земи. Класическият квас е лакто-ферментирала напитка, направена от стар ръжен хляб. Има вкус на бира, но не съдържа алкохол. Счита се, че е отличен тоник за храносмилането, за утоляване на жаждата и за прогонване на махмурлука след водка.

Лев Толостой описва как руските войници изпивали по един черпак с квас преди да се втурнат от укрепленията по улиците на Москва по време на епидемията от холера. Противоинфекциозните свойства на напитката ги предпазвали от зараза.

Бедни, богати, царе и войници – всички в Русия пиели квас.

В заможните домакинства към ръжения хляб добавяли стафиди, малини, лимони, ябълки, череши и други за повече вкус и аромат. Цар Петър Велики настоявал върху горещите камъни в парната му баня да изливат ведро с квас, за да повиши ефекта от процедурата и да се наслади на аромата.

Приготвянето на квас само от червено цвекло е не толкова с гастрономическа, колкото с медицинска цел. Тази напитка е особено популярна в Украйна, където бутилка с рубинения тоник може да се намери в почти всяко домакинство.

Според народната медицина напитката помага за пречистване на черния дроб и подсилване на кръвта, за преодоляване на хронична умора, алергии и храносмилателни проблеми, за предпазване от вируси и инфекции, както и за борба с рака.

beet-kvass-1Квасът от червено цвекло е богат на бетацианин – пигментът, който придава уникалния цвят на червеното цвекло, и който е мощен антиоксидант, намаляващ възпалителните процеси в организма и лечението на сърдечносъдови заболявания, диабет и рак. В процеса на ферментация се повишават нивата на полезни ензими и витамин В в напитката (особено на фолат), като в същото време се развиват колонии от полезни пробиотични бактерии, подпомагащи храносмилателната и имунната система.

Приемът на квас от червено цвекло, както и редовната консумация на костен бульон в сезона на вирусите и простудите е отличен и напълно естествен начин да предпазите здравето си и това на децата си.

Приготвянето на квас от червено цвекло е изключително лесно, но е важно да спазвате някои специфики:

  • По възможност използвайте органично червено цвекло – в такъв случай, няма да се налага да го белите.
  • Не стържете цвеклото, а го на режете на едри кубчета. Настърганото цвекло пуска много течност, която ускорява ферментацията и води по-скоро до образуване на алкохол, отколкото на млечна киселина.
  • Използвайте изворна или филтрирана вода, защото хлорът в чешмяната вода пречи на ферментацията.
  • Оставете кваса да ферментира в идеално чист стъклен буркан или глинена делва – и най-дребните нечистотии по съда може да развалят напитката.
  • Ако искате да разбъркате напитката, направете го с дървена, а не с метална лъжица – пробиотичните бактерии не обичат метал!

За да приготвя квас обикновено използвам стандартен 3-литров буркан. Освен него са ви нужни 2 глави червено цвекло , 2 чаени лъжици морска или каменна сол и 1/4 чаша цвик от пробиотично кисело мляко (това е по желание, за да ускори процеса на ферментация*). Можете да спрете дотук, но моят съвет е да добавите още кората от 1 био портокал**, 2-3 шайби джинджифил , 2-3 зърна карамфил и 1 звездичка звездовиден анасон. Тези ароматни подправки значително ще подобрят вкуса на вашия тоник.

Обелете цвеклото (ако не е био), нарежете го на едри кубчета и го поставете на дъното на буркана заедно с останалите съставки. Долейте вода като оставите поне един пръст луфт до отвора на буркана. Поставете капака, без да затваряте плътно, и оставете буркана на топло за 5 до 7 дни.

От време на време може да го проверявате и ако по повърхността се е образувала бяла парцалеста утайка, да я отсраните с лъжица.

Ще разберете, че вашият квас е готов, когато забележите малки балончета въздух да се издигат към повърхността, както при газираните напитки. Вкусът на готовия квас е сладко-ксиело-солен, леко резлив и с наситен, дълбок земен аромат. Цветът му е рубинено червен като цвета на малиново вино.

Когато квасът е готов, може да го прецедите и да го налеете в стъклени бутилки. Оставете малко течност в буркана, добавете още 2 ч.л. сол и отново долейте вода за повторна ферментация. Втората партида е по-лека като цвят, вкус и аромат от първата, но все така хранително-богата и полезна. След втората ферментация вече може да измиете буркана и да използвате нови продукти за следващата партида.

Приготвяйте и консумирайте квас от червено цвекло през целия зимен сезон и научете децата си да правят същото. Добре е да пиете по 100 мл сутрин и вечер преди хранене, защото чрез него стимулирате и синтеза на стомашна киселина, а по този начин подпомагате храносмилането и усвояването на храната. Аз го харесвам неразреден, но ако вие намирате вкуса за твърде силен, разреждайте го с вода в съотношение 1:2.5

И така, ако искате да се предпазите от вируси, да се преборите с хроничната умора, да подсилите имунитета и да подобрите храносмилането си, започвайте да ферментирате!

* За да приготвите цвик, изсипете кофичка и буркан пробиотични кисело мляко в марля и окачете да виси върху купа или тенджера. След няколко часа в купата ще имате цвик, а в марлята – цедено кисело мляко. Приберете цвика в буркан в хладилника и съхранявайте няколко месеца.

** Кората на конвенционалните цитруси се третира с различни химикали за трайност и блясък. За кулинарни цели използвайте кори единствено и само от портокали с органичен произход.

www.naturelita.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара