Фондация „Нашите недоносени деца представи първия по рода си в България цялостен наръчник за родители на недоносени деца. За бърз и лесен достъп до информацията от наръчника е създаден и сайтът www.earlybaby.info.

Infographic

Въпреки широката обществена подкрепа към каузата на недоносените деца в България, много родители продължават да се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане, без да имат достъп до необходимата им информация. Именно поради това фондацията разработи първия систематизиран източник на всички необходими сведения за родители – наръчник и онлайн платформа „Всичко за недоносените бебета”. Той е резултат от дългогодишните усилия на множество специалисти и доброволци и е една реализирана мечта на родителите на недоносени бебета.

baby-218149_640„Идеята за създаването на наръчника се роди с раждането на моята дъщеря. Преждевременното раждане обикновено заварва родителите неподготвени и всички сложни термини, с които се сблъскват в първите дни могат да бъдат изключително объркващи и плашещи за тях. Целта ни е да дадем на родителите достъпна и разбираема информация относно проблемите, пред които са изправени недоносените бебета, както и да ги подготвим за трудния път, който предстои да извървят в битката към едно здраво и щастливо детство. Освен чисто медицинската страна на нещата, се опитахме да засегнем не по-малко важните емоционални предизвикателства, с които се сблъскват родителите и да ги накараме да се почувстват подкрепени в този тежък за тях момент на страх и неизвестност.

Последните две години от живота ми бяха посветени изцяло на този проект, в съвместна работа с медицински специалисти, психолози, консултанти по кърмене и доброволци на фондацията. Изключително щастлива съм да заявя, че в България това е първият по рода си толкова систематизиран и обширен източник на информация, който може да бъде намерен в 37 отделения в цялата страна, а онлайн платформата е достъпна от всяка точка на България. Нашата амбиция е да успеем да обхванем всички неонатологични отделения в страната, така че родителите на недоносени деца да имат достъп до нужната им информация от първия ден, в който се сблъскат с този проблем.”, сподели Надя Дренска, член на УС на Фондация „Нашите недоносени деца“, инициатор за създаването на наръчник „Всичко за недоносените бебета”.

baby-20339_640

Световният ден на недоносените бебета се отбелязва ежегодно в повече от 60 страни от цял свят. По този повод нa 17 нoeмвpи 2015 г. емблематични сгради изразяват своята съпричастност, като светят в лилав цвят. От 18:00 часа НДК в София, а от 19:00 чaca – и кpeпocттa „Цapeвeц“ във Вeликo Tъpнoвo, щe свeтят в лилaвo в пoдкpeпa нa нeдoнoceнитe дeцa.

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара