Тя е естествена и много емоционална. Въпреки че е една от иконите на българската поп музика, не смята себе си за звезда и твърди, че нито за миг не се е самозабравяла. И си личи. С нея се общува леко и без прегради. Няма маска. А крилете, които й дава нейната работа и нейното семейство, буквално се виждат.

m-hranova-6
Снимки КОСТАДИН КРЪСТЕВ

Тя наистина цялата е устремена. И в клетка не стои. Казва, че рецептата да е вече 45 години на сцената е да обичаш това, което правиш, да бъдеш истински, да не се взимаш много насериозно и да не се пудриш. Тя е един щастлив човек. А аз съм благодарна, че успях да се срещна с нея. Срещнете я и вие. Тя е Маргарита Хранова.

45 години на сцената не стигат… И както се казва в една ваша песен – „Докога, Маргарито”?

Публиката може да каже докога. Докато имам сили, докато мога, докато хората ме обичат и искат. Докато музикантите ме ценят, докато композиторите ми гласуват доверие и ми дават песни да ги представям на фестивали и конкурси. И най-вече – докато съм здрава и имам глас.

Като казахте конкурси, защо ви е да се явявате на тях? Вие сте доказан изпълнител. Конкурсите не са ли за младите?

Винаги участвам. Не става въпрос за доказване. Отивам на конкурси, за да представя песента на съответния автор, композитор. Щом той ме е потърсил, значи ми има доверие и иска точно аз да представя неговата творба. Това е и отговорност към тези хора. А аз работя и с много млади автори на песни. Не отивам да се състезавам аз, а да представям песни. Конкурсите, в които участвам, са за песни, не за изпълнители.

m-hranova2

Не сте спирала да пеете. Как се оцелява толкова години на сцената?

Не знам. Първо, аз много обичам работата си. Обичам да пея, да правя нови песни. Това е изпитание и за самата мен. Вероятно и затова се съгласявам да пея нови песни на млади композитори, защото така доказвам отново и отново себе си. Проверявам дали още мога. И дали се харесвам още или не. При положение, че нещата се получават, мисля, че съм на правилна посока.

Рецептата е да обичаш това, което правиш, да бъдеш истински, да не се взимаш много насериозно и да не се пудриш. Опитвам се да съм такава.

Искате ли да се разходим малко из някои от текстовете на песните, които сте изпяла?

Да, може.

 „Не ме покривай с покрив у дома си, не ме зазиждай с четири стени, защото има мъдрост стара, че песента във клетка не звъни. Дори да бъде клетка позлатена свободна само над света лети…”( „Устрем” ). Чувствала ли сте се някога в клетка?

Не, не мисля. В миналото, в онова време, се обръщаше огромно внимание на културата. Дори в тази клетка, в която бяхме тогава, ни пускаха, пътувахме често, виждахме света. А в личен план – аз съм сводолюбив човек и сама си летя. Дори някой някъде да се опита да ме заклещи в клетка, много бързо излизам от нея.

m-hranova-7

Казахте онова време ценеше културата. А сега?

Времената бяха различни. Бяхме млади. Концертна дирекция стоеше зад гърба ни, правихме концертни турнета, всичко беше организирано. А и културата на публиката беше различна.

Тоест?

По една или друга причина сега липсва културата как се гледа концерт. Хората са забравили как се прави това. Вероятно защото са пренаситени от многото информация, която извира отвсякъде. А и тези концерти, които се правят без пари за публиката по площадите, също допринася за това. В крайна сметка, как да влязат хора в салона, след като вече са те видели артистите на площада, и то без пари. И тази порочна, особена система, също допринася хората да нямат нужната култура за концертни изпълнения.

Цялото интервю четете в новия брой на „Жената днес“

Концерт-спектакъл „Вечните песни на България“ на Марги Хранова, организира музикална компания “БГ Мюзик къмпани” на 25 ноември в Зала 1 на НДК от 19 часа.

margi-hranova-press-127x100

Спектакълът е почит към най-обичаните български певци и композитори, които вече не са между нас. В концерта са включени песни на Емил Димитров, Паша Христова, Катя Филипова, Мария Нейкова, Петър Чернев, Боян Иванов, Борис Гуджунов, Георги Минчев, Чочо Владовски и друти.

Специален блок от песни ще почете паметта на композиторите Найден Андреев и Борис Карадимчев. Публиката ще чуе: „Ако си дал“, “Вървят ли двама“, “Незабрава“, “Една българска роза“, “Заклинание“, “Зеленоокото момиче“, “Надежда“, както и вечни хитове от репертоара на Марги Хранова по музика на Найден Андреев и Борис Карадимчев – „Устрем“, “Далечна песен“, “Албена“, “Оставаме“ и много други.

В концерта ще вземат участие най-обичаните български изпълнители: Васил Найденов, Орлин Горанов, Кристина Димитрова, Роси Кирилова, Данчо Караджов, Панайот Панайотов, Мими Иванова, Нели Рангелова, Искра Радева, Христо Кидиков и други. Те ще изпълнят своите най-популярни песни: „Сбогом моя любов“, “Детски спомен“, “Учителко, целувам ти ръка“, “Може би“, “Искаш огън да ти дам“, “Петнадесет лалета“, “Мой стих“, “Добри познати“, “Хей , живот здравей“ и др.

Спектакълът ще бъде под съпровода на Дани Милев бенд, вокална група ЛАТИДА, Левон Манукян Колегиум Музикум и смесен хор „Родна песен“ Бургас.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара