Психолозите твърдят, че цялата информация за човека се получава през първите 20 минути общуване – дори когато той мълчи. Езикът на дрехите, цветовете, украшенията е не по-малко красноречив. Независимо от модните капризи личните предпочитания остават твърде постоянни. Това се отнася за кройката, дължината, цвета на дрехата и избора на аксесоарите. Например една жена цял живот носи тесни поли, независимо колко модни са те, а друга навсякъде слага панделки и къдрички. Дрехата е способна да разкаже за желанията, надеждите, стремежите, скритите мисли.

model-849762_640

Според теорията на психоанализата всяко дете минава в своето развитие няколко етапа. Интерес представляват първите три: орален (до 2 година), когато най-важното за детето е емоционалното взаимодействие с околните, изразяващо се по единствения възможен начин – сучене и викане, анален (от 2 до 3 години), когато го приучват към известни правила (ходене на гърне), и едиповски (фалически – от 3 до 5 години), когато то се идентифицира по полов признак.

Когато детето се учи да ходи на гърне, то разбира, че изхожданията представляват за майка му „ценност“, че тя ги „чака“ и че то по свое желание може да й достави или не това удоволствие. Преживяванията, свързани с този процес, се трансформират в конкретни поведенчески прояви – натрупване, задържане или разточителство, или с други думи – анална фиксация. В психологията златото, парите и богатството са символ на фекалиите.

В периода на едиповския статус в съзнанието на детето се извършва съпоставянето му с майката или бащата и приемането или неприемането на единия от тях, както и формирането на неговия психосексуален поведенчески модел.

Орален тип

woman-944283_640

При него най-изразителни са гърдите и устните. Такива жени имат голям бюст и ярки устни. Бедрата са доста тесни. Като правило те се отличават с многословие, неуравновесеност, до известна степен и с инфантилност. Жената орален тип е дете и майка едновременно, при това тези две начала са в противоборство. Нейното майчинство е малко извратено, тя по-скоро е потискаща, „кастрираща майка“. Налице са сериозни сексуални проблеми тъй като да намериш хармония с мъжа, бидейки момиче-майка, не е много лесно. Този тип е много активен и обича да привлича чуждото внимание върху себе си. Първата реакция, както при детето, е викът. За този тип не са характерни размишленията, самоанализът. Жената орален тип винаги подчертава бюста си с помощта на деколте, панделки и къдрички, използва ярко червило и прекомерен грим. Обожава златните украшения – обилна бижутерия в областта на деколтето. Пренебрегва обувките. Главното е отгоре всичко да е красиво и колкото се може повече. Любим цвят – червен, тъй като това е цветът на желанието, на страстта.

Анален тип

girl-734467_640При него по-добре е развита долната част на фигурата – бедрата. Това е жената-приятелка, най-сексуално привлекателният тип. Практична, сериозна, здравомислеща, жизнеустойчива. Обича парите. В стремежа към обладаване, задържане, натрупване се проявява основната несъзнателна тенденция на този тип. Тази жена е мълчалива, мека е в маниера на общуване. За да постигне желаното, ще положи максимум ycилия. Предпочита тесни поли, koumо подчертават бедрата. Обикновено носи ниски обувки – това отразяво подсъзнателния й стремеж към земята – нейната опора. От цветовете предпочита пастелните, с нюанси. Харесва умерен грим и незабележима прическа. Отличителна черта – сдържаност във всичко.

Фалически тип

legs-902204_640Тесни бедра, широки рамене и дълги крака. (В психоанализата фалосът символизира способностите, възможностите, енергията, потенциала.) Това е жената-фантазьорка, умницата. Този тип е много съвременен, „модерен“ от доста време. С широките рамене и тесни бедра и издължаващите я високи токчета тя се стреми да се приравни с мъжа, но това не значи, че е груба. Просто за нея е характерен мъжкият тип на поведение: самостоятелност, енергия, пресметливост, независимост. Способна е да вземе крайни решения, да ръководи, склонна е към размишления, анализи. Това е най-социално действащата дама, тя се интересува от кариерата си и като правило получава това, към което се стреми. Обожава високите токчета и впитите дрехи. Предпочита панталони, къси поли, модни прически, дискретни бижута. Обича черния цвят.

В чист вид всеки един от тези типове се среща рядко. Освен това в различни периоди от живота в зависимост от едно или друго събитие може да се проявяват черти от различните типове. По това как е облечена една жена може да се съди за нейното състояние, как се чувства, към какво се стреми, каква иска да бъде в даден момент.

Цветове

Ако формата на костюма отразява тенденцията, то цветът говори за емоционалното насищане. Въпреки разпространеното твърдение, че червеният цвят е най-сексуален, на практика това е цветът на неудовлетворената сексуалност. За най-сексуално привлекателни цветове се смятат черният, бежовият и белият. Най-несексуалният цвят е розовият. Зеленият е цветът на активността, хармонията, жълтият – на доброто настроение, доброжелателността, желанието за контакт. Синият говори за склонност към норми, сдържаност и желание за покой, сивият – за отдалечаване, самовглъбяване. Кафявият е цветът на болестта, некомфортното състояние на душата или тялото.

При мъжете важи същата типология,

но поради относителната неизразителност и еднообразието на мъжките дрехи се открояват две основни категории: „делови стил“ и „момчето с пуловер“.

Делови стил

Връзката е символ на мъжката сила: аз съм способен, могъщ, богат. Деловият мъж има много развито чувство за отговорност, той умее да взема решения. Носи сако дори вкъщи или на вилата. Възможни са различни варианти на разцветките, които имат символично значение: карето изразява стремеж към прикритие, сдържаност, райето – известен аутизъм, на точки (ако се употребява въобще) – желание за привличане на вниманието.

Спортен стил

„Момчето в пуловер“ е вечното момче. Той е инфантилен, не обича да взема решения, в отговорния момент е способен да изчезне. Сакото за него е ризница, връзката – примка. Той се стреми да се освободи от тях веднага щом му се отдаде възможност. Обожава всякакъв род пуловери, блейзъри, пухени якета. Тази класация в никакъв случай не поставя под съмнение мъжките интелектуални или делови качества. Това деление в определена степен е условно: деловият типаж е творец в социалното общуване, той е символ на „нормата“. Спортният е символ на свободата, той е творец на самия себе си.

Съществуват и дрехи, които са подходящи както за жените, така и за мъжете – джинсите. Това е универсален костюм, които нивелира индивидуалните (половите, психологичните) особености на човека, но подчертава главното – човека като гражданин на Вселената.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара