Природата винаги се е грижила за хората. Както в човешкото тяло няма нищо излишно, така и в природата всяко растение, живо същество или минерал имат  своето значение и място.

И колкото и да се стараем да унищожаваме природата, тя продължава да ни дарява със своите вълшебства.

Защо тогава сме все по-болни?

Развитието на човечеството има и своята цена. Замърсяването на околната среда, промишленото производство, химизацията, електромагнитното облъчване, употребата на консерванти и подобрители и други факти от нашето време доведоха до това, че хората стават все по-болни.

Superfoods
Свикнали сме да мислим, че зеленчуците и плодовете, млечните храни, водата, солта и месото осигуряват всичко необходимо за организма ни. Фактите обаче отдавна са други. Днес, за да получим необходимите вещества, трябва да изядем 3 -5 пъти по-голямо количество, и пак не бихме се снабдили с всички задължителни вещества. Дори с подходяща диета е трудно да се достигнат препоръчваните от Световната здравна организация дневни дози, защото в хранителните продукти липсват някои минерали, витамини и ценни съставки.

Например: витамин А напълно отсъства от месото, калцият в зеленчуците е с 50-60% по-ниско съдържание, същото е положението и с останалите минерали, а други като хром, селен почти липсват! И една от основните причини е храната. Храним се по три пъти на ден, но никоя от храните не е същата вече като по времето на нашите баби и даже родители. За съжаление нашата страна, която беше сравнително чиста био зона, вече все повече се замърсява и унищожава.

Да не говорим за т.нар. fast-food храни и полуфабрикатите. Залъгалки като чипс, снакс, близалки, стимулиращи и газирани напитки всъщност изобщо не трябва да се консумират. Те ограбват тялото и натоварват с токсини.

Неправилното хранене е най-честата причината за лесната умора, липса на енергия, главоболие, нервност, честа хрема, храносмилателни проблеми, необосновано безплодие, преждевременно остаряване, дегенеративни изменения и др.

Решението!

Едно от тях са суперхраните, които се още се бъркат с хранителните добавки. Науката за храненето, се насочи към издирване на оцелели органични източници, непокътнати от ГМО или подобна лудост.

Така се появи понятието суперхрана, което обозначава онази цялостна естествена храна и хранителни концентрати, които могат да запълнят липсващото звено при храненето.

Суперхраната е храна с уникални хранителни свойства.

Различва се от повечето останали здравословни храни и хранителни добавки (които също са много полезни, но имат друго приложение) по това, че суперхраните са основата на доброто здраве, а хранителните добавки, билки и други подобни – надстройката.

Всъщност за децата това е базата за целия им живот, малките тухлички, които дават добра жизнена енергия и добро здраве след това!

Суперхраните съдържат незаменими за организма съставки, т.е. за всички клетки, тъкани и органи, докато повечето останали билки и добавки са полезни по-скоро за отделни органи и системи. Те осигуряват храна на клетките почти директно и за това се наричат още и „клетъчна храна“

За да се нарече суперхрана, една храна трябва да отговаря на няколко важни условия:

  • Да съдържа в сравнително малък обем голямо количество хранителни вещества с високо качество
  • Да бъде екологична и в естествен вид, не преработена, за да се запазят ензимите и витамините
  • Да бъде максимално лесно усвоима от организма, без да го натоварва допълнително
  • Да се отличава с много ползи за здравето, които не се постигат с употребата на обикновените храни и хранителни добавки.

Т.е. суперхраните са едновременно храна и лекарство, поради факта че са едни от най-силно действащите, свръхконцентрирани и богати на нутриенти храни на планетата.

Другата характеристика, която отличава суперхраната от хранителните добавки, е нейната универсалност. Може да се добави към храната на всеки човек, независимо от възраст и здравословно състояние, понеже е храна. Което не може винаги да се каже за хранителните добавки, пример за това са спортистите.

Следващата разлика между суперхрана и хранителна добавка е нейната комплексност – с ключовите си съставки клетъчната храна

задейства метаболизма на различни нива и има ефект

върху целия организъм и неговите системи. Обикновено хранителните добавки са насочени към функциите на определени органи и системи или процесите на очистване и подхранване.

Като цяло и двете групи – суперхрани и хранителни добавки подобряват здравето чрез първоначална детоксикация след, което се включва самооздравителния механизъм на тялото.  Те действат благотворно върху работатата на нервната, хормоналната и имунната система или т.н. ПНЕИ, а оттам върху жизнената енергия, ума, чувствата и духа.

Разбира се, решението на един въпрос, какъвто е човешкото здраве не може да бъде едностранно. Винаги е добре да търсим цялостен, холистичен подход за решението на проблемите, понеже не винаги това, което се вижда, е това което трябва да бъде лекувано.

„Единственото нещо, което стои между човека и собственото му перфектно здраве, е информацията“.

Майк Адам

Източник: www.homeoart.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара