Красотата отдавна не е сред нещата, с които Италия може да те изненада. Но пък колко разнолика може да бъде тя! Вила “Карлота” е построена в края на XVII век от богатата миланска фамилия Клеричи на място с рядка красота, където шедьоврите на природата и изкуството живеят в хармония на естествен терен между езерото Комо и околните планини.

g2

През 1801 г. Жан Батиста Сомарива, известен политик, бизнесмен и меценат на изкуствата, купува вилата. Благодарение на този собственик къщата се превръща в храм на изкуството на XIX в. По това време голяма част от парка е превърната в завладяваща с романтиката си градина.

g4

Наследниците на Сомарива продават вилата през 1843 г. на холандската принцеса Мариане и съпруга и Алберт, син на пруския крал Фридрих Вилхелм III. Те я подаряват на дъщеря си Карлота по случай сватбата й с Георг II, херцог на Сакс-Майнинген. Оттам идва и името й вила “Карлота”.

g3

Градините на вила “Карлота” са известни с пролетния цъфтеж на рододендроните. През април и май тя представлява море от над 150 вида разноцветни азалии, оформени във високи, заоблени туфи, редуващи се с градински пътеки. Ефектът е като на “вълни” от азалии на фона на рододендроните, които са от един-единствен вид – Rhododendron arboretum.

g6

Някои от дърветата са вековни и техните изкривени стволове и клони пресъздават среда, която може да се види само в Хималаите. Оригиналните видове Rhododendrum имат пурпурночервени цветове, а при подвидовете те са розови или бели.

g5

Източник: „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара