Озадачаваща е тенденцията на съвременното човечество да гради на географски точки, недвусмислено застанали на пътя на природните стихии. И сякаш за да бъде опиянението пълно, колкото по-неконтролируем е рискът от бедствие, толкова по-разточителни са човешките градежи.

santorini-2

Бевърли Хилс е възседнал един от най-земетръсните жребци на планетата – колосалния разсед Сан Андреас в Калифорния, а тузарските кондоминиуми и хотели на Палм Бийч във Флорида се издигат насред най-натоварената магистрала за трафик на урагани, тайфуни и пр.

Белите курортни селища на гръцкия остров Санторини пък са накацали по ръба на кратера на действащ вулкан, чието титанично изригване преди 3600 години затрило цяла цивилизация. Оттогава подводният вулкан се пробужда периодично, като предизвиква опустошителни земетресения, подсладени с огнен дъжд от лава и пепел.

santorini-14

Последното изригване през зимата на 1950 г. докарало до отчаяние местните рибари, които решили да разпродадат собствеността си и да се заселят на друг остров. Изпълнилите заканата си санторинци днес

сигурно съжаляват жестоко,

ала онези, които размислили и останали, сега са притежатели на най-скъпите недвижими имоти в Източното Средиземноморие. Защото в последните десетилетия Санторини се превърна в една от най-модните туристически дестинации сред гръцките острови в Егейско море.

santorini4

Ако на Миконос, Крит или Родос все още властва призракът на островната идилия, привличала по тия места поколения европейци още от времето на Байрон, Тира/Санторини е истински апотеоз на съвременната туристическа индустрия. Тук всяка педя култивирана земя, всеки зид или друга форма на цивилизация служи за: а) изкушаване; и б) превземане на туриста и неговия портфейл. Затова едва ли има постройка на острова, която да не предлага нещо за продан.

santorini-9

Хотелите буквално преливат един в друг – от тийнейджърски хостели през пенсионерски пансиони до милионерски вили. За разнообразието и изобилието от заведения за хранене и пиене е излишно да се споменава, както и за безбройните магазинчета за всевъзможни стоки, които

са превърнали централната част на столицата Тира в шикозен мол

С две думи, туризмът и свързаната с него търговия е свещеният тотем, побит без никакви резерви на тази вулканична скала, чиято бъдеща съдба обаче остава на милостта на природната стихияя. Ала може би тъкмо това ексцентрично съжителство на тоталния лукс с Дамоклевия меч на невидимата заплаха вдига до такава степен акциите на Санторини и го отличава от другите популярни курорти.

santorini-3

Неслучайно между лъскавите хотелчета умишлено са оставени озъбените руини на пометена от последното санторинско земетресение къща. Защото ако не е естетически смайващият ландшафт с натрапчивия си
драматизъм и ефектната амфитеатрална архитектура, все пак къде другаде ще можете да прекарате почивката си в апартамент, залепен за двестаметров отвесен склон на издигаща се от морските дълбини калдера на действащ вулкан – Санторини трудно би могъл да надмогне стандартното ниво на преекспониран курортен капан за
доверчиви туристи.

santorini-6

Не само грабващата природа е виновна за особения чар на острова. Новото строителство е втъкано с вкус в традиционното егейско градоустройство, така че се създава уют и чувство за автентичност. Тръгвайки от Тира на запад по ръба на кратера, ще преминете през обновените села Фиростефани и Имеровигли, които кокетно обточват в предизвикателно бяло ръба на шеметната пропаст, нашарена в

сярножълти и опалени от огъня бакърени тонове

Малко по-нататък се задава Оя – топатракцията на Санторини. Тук калдерата се снишава и стъпаловидните къщи на селото като огромен многоцветен кошер слизат чак до нивото на морето. Лабиринтът от тесни криволичещи улички е задръстен от туристи. Всеки иска да улови някоя своя, уникална гледка. Особено по залез слънце, когато вълните посребряват и в контражура на скосената светлина черният релеф на съседния остров Тиразия заприличва на митично морско чудовище.

santorini-10

Усещането за Санторини и неговата специална атмосфера няма да е цяло, ако не бъде посетен самият вулкан Неа Камени. Това островче от лава, отдалечено на, има-няма, километър от Тира, фактически представлява върхът на подводното страшилище. Което от своя страна напомня, че съвсем не е заспало непробуден сън, като от време на време изпуска тежки заплашителни въздишки от нагорещена пара и сероводород. Иначе всичко наоколо изглежда изпепелено и мъртво до степен на безобидност, но жителите на Санторини най-добре от всички знаят, че това е само привидно.

И както сподели моят хазяин Манос, надали има местен човек, който вечер да си ляга, без да се помоли сънят на вулкана да продължи и утре. „Обаче ние не забравяме, че той все някой ден ще се пробуди пак – допълни равнодушно бившият рибар, докато ме караше със своя микробус към пристанището, за да взема ферибота за Пирея и по-твърда земя. – Нали се сещаш, нищо не е вечно…”

santorini-1

Вярно, но поне докато изглежда вечен, Санторини ще бъде желан и благославян, че го има.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара