„Наклонените градини” на замъка Маркесак е един от най-живописните паркове във Франция. Намира се в югоизточната част на страната, в малкото градче Везак, в региона Акитен, по поречието на река Дордон. Градините са наречени така, защото са създадени по склона на хълм. Историята им датира от средата на 19- ти век. Преоткрити са наново преди около 20 години, когато са били в отчайващо състояние, избуяли и скрити от гъста гора. Днес красотата им е възвърната и се полагат големи усилия да се поддържат.

Замъкът Маркесак има дълга история. Около него се забелязват останки от крепостни стени, които датират от 1450 година, но основната сграда, такава каквато я виждаме и днес, е построена по време на Френската революция около 1790 година. Доста по-късно, между 1861 и 1893 имението разцъфтява в буквален и преносен смисъл. Тогава то е ръководено от Жулиен дьо Сервал, благородник, който го наследява. Той превръща прилежащата земя в самостоятелно земеделско стопанство, но най-вече започва да създава тази невероятна градина от чемшири. За нея е повлиян главно от италианските градини, които вижда във Флоренция, но също така и от околните пейзажи с техните хълмове с меки заоблени форми. Направени са насаждения, обособени са лехи, теренът е терасиран, създадени са пътечки и алеи. За да „нарисува” различните пространства, дьо Сервал  използва по оптимален начин съществуващата растителност и я облагородява. До смъртта му през 1893 година той продължава да оформя неуморно градината на мечтите си. Имението остава собственост на семейството му още почти век. През това време обаче е оставено и се разрушава. Когато през 1996 е купено от семейството, което притежава съседния замък, храстите са избуяли, а растенията са заличили напълно очертанията, формите, пътеките, дърветата са оформили почти непроходима гора. Новите собственици решили да преоткрият изгубената красота и с огромни усилия в продължение на доста години успяват да възвърнат оригиналния вид на градините.

Основният труд е вложен в подрязването на храстите, а не в засаждане на нови. В имението има 150 000 храста, само 3 000 са били засадени наскоро. Целогодишно тук има културна програма, организират се най-вече концерти на открито. Помислено е и за децата – за тях е създаден лабиринт от растения, има детски площадки и различни други забавления. Имението предлага 6 километрова разходка из всички лехи и пространства.

marqueyssac_aerienne

Възвишението, на което се намира замъкът, е с почва от смесен характер и там могат да се намерят много интересни растителни видове. От едната страна на склона теренът е скален и на него виреят средиземноморски видове като дъб, дафиново дърво, къпини, хвойна. От другата страна почвата е глинесто- варовикова и там се срещат габър, клен, акация.

marqueyssac_chandelles

Всеки четвъртък вечер през юли и август пътечките и алеите на градината са осветени от от повеече от 2000 свещички, които създават изключително романтична атмосфера. През тези вечери се организират и концерти на различни места в парка.

От сп. „Наш дом“

0 Коментара