Има вечни метафори и човек ги приема за даденост. Например, че любовта е сляпа. В този случай обаче не става дума само за безметежен поетичен образ. Авторът е имал силно развита медицинска интуиция, защото учени от Лондонския Юнивърсити колидж успяха да докажат, че влюбеният наистина „ослепява“ и „оглушава“. По-точно мозъкът му губи способността си за критичен анализ на обкръжаващата действителност.

pair-777044_640

Фабрика за розови очила

Влюбването е толкова силно изживяване, че под негово влияние главният мозък претърпява определени физиологични изменения, показват проведените в Лондон експерименти. Промените засягат преди всичко системите, които произвеждат емоционални реакции в резултат на различни стимули. Под въздействие на любовта се повишава активността и се снижава прагът на чувствителност на центровете, отговарящи за усещането на еуфория. Едновременно с това се потиска работата на невроните, които пробуждат негативните емоции.

В резултат влюбеният буквално вижда всичко наоколо „през розови очила“ – той реагира много по-емоционално на това, което му харесва, и не забелязва онова, което може да предизвика отрицателна реакция.

И, естествено, този феномен се проявява най-интензивно в случаите, когато наблизо е обектът на любовта.

Романтика и отдаденост

Любовта има много лица, но най-красивите от тях са романтичното влюбване и майчината отдаденост. Те са толкова различни, казват всички.

Но учените и тук поднасят изненада – според техните изследвания от гледна точка на неврофизиологията майчината любов и романтичното привличане между половете са идентични като изживяване. С едно изключение. Поривите на романтичната любов активизират и хипоталамуса, който в крайна сметка активизира усещането за полова възбуда. При майчината любов такава реакция липсва.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара