Британски лекари разказаха за евтина натурална напитка, която бързо намалява нивата на кръвната захар.

Това е напитка, приготвена на основата на обикновена коприва. Лекарите препоръчват да я пият хора, които имат преддиабетно състояние или захарен диабет.

Специалистите напомнят, че някои естествени растителни компоненти наистина помагат за намаляване на концентрацията на захар в кръвта. И това е потвърдено от много изследвания. По-специално, копривата съдържа полифеноли, които значително намаляват нивата на захарта.

Билковата напитка на основата на изсушени листа от коприва се характеризира с невероятни полезни свойства. А едно от тях ще е важно именно за хората с диабет, защото прочиства кръвта от излишната захар.

Защо се случва това? Благодарение на полифенолите, които се съдържат в големи количества в копривата, панкреасът произвежда значително повече инсулин. Този хормон е отговорен за регулирането на количеството захар в кръвта и предотвратява повишаването на нивата на захарта. Когато организмът произвежда малко инсулин, това е един от важните симптоми на диабет тип 1.

Специалистите съветват също така да не се спираме само на билкови напитки от коприва, а да добавяме листата на това растение към супи или салати. Този продукт е практически безплатен, защото расте навсякъде. Но пък снабдява организма с витамини К, А и С, някои витамини от група В, желязо, калций, фосфор, магнезий, калий. Такъв комплекс допълнително насърчава имунитета, помага за борба с възпаленията. Копривата се препоръчва да се използва и при високо кръвно налягане.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара