Основният принцип на знак Водолей е да преодолеете всички препятствия и да внесете нещо ново в света около вас.

Пълният цикъл на земната ос на въртене е 26 000 години, т.е. ако се раздели на 12-те знака на Зодиака, във всеки от тях земната ос ще бъде 2165 години. Оста на въртене не е постоянна, поради което се наблюдава изместване в пространството – прецесията – преминаването й към следващия знак по посока на часовниковата стрелка – от Овен към Риби, от Риби към Водолей, от Водолей към Козирог.

Всеки зодиакален знак има определена енергия, идваща от космоса, и когато планетите, Слънцето и Земята попаднат в този сектор на Зодиака, те променят своите характеристики. Т.е. когато прецесионната ос се премести от Риби във Водолей, това означава, че през следващите  2165 години всичко се променя.

Преди повече от 2000 години, когато прецесионната ос е навлязла в знака на Рибите след знака на Овена, се е появила една от

най-големите световни религии – християнството,

чийто основател е Исус от Назарет. Сега, след 2165 години, навлизаме в нова епоха – Водолей. Преминаването на прецесионната ос от знак в знак носи промени (този преход продължава около 200 г.) и ние живеем в епохата на промените.

Точно в наши дни – в средата на миналия век и още 100 години постепенно ще завърши астрологичната епоха на Рибите и ще започне епохата на Водолея, но пикът на промените се пада точно в края на XX и началото на XXI век. Особено мощно проявление на новата епоха се наблюдава точно тогава, когато има преход на прецесионната ос от един знак в друг.

През 1781 г. английският астроном Уилям Хершел открива планетата Уран с помощта на революционния за времето си уред – телескоп. Това е истински пробив в познанията на човека за космоса. И в астрологията Уран става отговорен за революционни промени и се превръща в управител на Водолей. А след 8 години, през 1789-а, започва Френската революция, която променя света и за първи път формира философията на Водолея. Именно тогава се раждат принципите на Водолея – свободата, равенството, братството. Красиви думи и благородни понятия.

Но не можем да прехвърляме цялата отговорност върху зодията, т.е. свободата не означава освобождаване от отговорност за действията ни. Повечето гении са родени под знака на Водолея, но, както знаем, гениалността е отклонение от нормата. Именно това е отличителната черта на Водолея. Но тези хора – гении, оказват значително влияние върху развитието на човешката цивилизация. Водолеите се смятат за генератори на новаторски научни идеи.

Астрономията отрича понятието епохи, но всяка от предишните космически епохи е оставила в историята на цивилизацията доста видими следи. Разделението на епохи се вижда много ясно, има легенда за Потопа – оста на прецесията преминала през знака на Рака – воден кардинален знак, свързан с въздействието върху Земята на водните потоци.

Епохата на Рака е заменена от ерата на Близнаците – най-общителният знак на Зодиака. През нея се развиват езиците, писмеността, точно тогава хората осъзнават необходимостта да записват и да съхраняват знанията си. След това прецесионната ос преминава в земния знак Телец – той е свързан със земеделието, плодородието, съзиданието, формата, натрупването на материални ценности.

В наши дни, когато прецесионната ос навлиза в знака на Водолей, вече наблюдаваме характерните му качества –

науката и изкуството се развиват бързо,

самото общество и неговите устои се променят. Епохата на Рибите е към своя край, най-вероятно ще дойде обновена религия – обединението на хората, за което говори Лайтман.

Тоест, оста сега напуска Риби и след около 100 години ще навлезе във Водолей. Но ние вече усещаме тези промени, а както знаем, в периода на промените най-много страда този, който не иска да се променя. Вече усещаме вибрациите на Водолея, настъпва друга ера – Слънцето е на фона на друг зодиакален знак и хората усещат други енергии на Земята. И трябва да се научат да работят с тях, да се пренастройват, да се променят и обновяват.

Това е излизане от зоната на комфорт.

Земята, Слънцето, планетите не само променят положението си в пространството, но и влизат в съвсем различни енергийни потоци на космоса. Тези потоци влияят пряко върху всички земни процеси и са основната причина за всички глобални промени.

Най-страшната катастрофа, която населената с хомо сапиенс планета преживява е в периода на късния палеолит – тя завършва с екологична криза, която обхваща огромни територии. Кризата е причинена от унищожаването на най-големите животни от ловците от тази епоха, а хищничеството на животните, от своя страна, поставя първобитните хора на на ръба на самоунищожението. Населението намалява с 80%. Изход от кризата става възникването на земеделието и скотовъдството – когато перцесионната ос преминава в Телец.

Оптимистите вярват, че именно Водолеят ще доведе човечеството до

златната ера на техническия и социалния прогрес.

Мащабните природни бедствия не само разкриват човешките пороци, но и активират скритите ресурси, които правят света по-добър. Това е откриването на личните качества, благодарение на които се появяват нови професии, нови дейности, творчество – т.е. налице е революция на съзнанието.

В ерата на Водолея човечеството е на прага на нова научно-техническа революция и тя засяга възможностите на самия човек – неговата индивидуалност.

Учените на практика са изследвали човешкия геном, провеждат се активни изследователски програми в областта на клонирането, отглеждането на органи в лаборатории. За това допринася и фактът, че се имплантират чипове с памет и логика. Учените се надяват, че съвременните постижения не само ще улеснят ежедневния човешки живот, но и ще помогнат на човечеството да оцелее в случай на извънредна ситуация. Роботизация, криозамразяване, трансплантация на органи, генно инженерство – стремежът е да се доведе животът до съвършенство. И това не се отнася само за физиологията, а и за психиката и социалните отношения. Човекът в новата епоха ще влезе много променен, ще се премахнат табутата върху всичко, което преди се е смятало за забранено. Принципите на епохата на Водолея са свобода, равенство, братство. Това е стремеж човекът да бъде здрав в резултат на добри мутации.

Институцията на семейството и брака се променя.

Водолеят се управлява от Уран – това е планетата на безполовите, символизира всичко необичайно, неочаквано, модерно. Хората, които са били осъждани – хомосексуалистите – сега се чувстват по-уверени. Уран олицетворява новите социални норми. Налице е квантов скок – това, което е било скрито, сега се показва открито. Днес човечеството предефинира понятието за свобода и независимост.

Водолей е водач към светло бъдеще, но когато е в плен – не цъфти, така че не бърза особено към официален брак. Но Водолеят има две стомни, от които налива. И като всеки друг знак има две страни – тъмна и светла, коя от тях ще избере човек, зависи от неговото осъзнаване и приемане на промените. Уран отприщва духа, умствената сила.

В Риби Меркурий е в състояние на изгнание и падение – хората вярват и се страхуват, а Водолей се управлява от Уран – хората мислят, анализират, стигат до истината.

Развитието на джаджите и технологиите освобождава човека от ненужни задачи и проблеми, те ни пазят от неприятности, като същевременно ставаме твърде зависими от тях. Но всякакви екстремни условия събуждат както умствените, така и физическите резерви, онези умения, които получаваме от предците си и предаваме на децата си. А това ни позволява да намерим конкретни решения на ситуацията.

Епохата на Водолея предлага на хората нови перспективи, но това е епохата на индивидуалността и независимостта – всеки трябва да направи своя избор –

да приеме енергиите на Водолея

и да се научи да работи с тях, или да се привърже към старото и познатото, към това, което е близко и разбираемо, но е загубило своята актуалност. Ориентация към духовните ценности, колективните процеси, приятелството. Майкъл Лайтман говори много добре за това – обединението е това, което ще ви помогне да оцелеете и да станете силни. Помислете за другаря си, за съседа си – ако всички следват това, хората ще станат силни, а само силната индивидуалност може да помогне на другия.

Новите ценности в епохата на Водолея са приятелството и обединението и те трябва да излязат на преден план. Който не следва тези концепции, отслабва.

Елементът на Водолей е въздух. Уран е планета от елемента Въздух, което означава, че силата му ще бъде максимално увеличена. Символът на Уран е мълния. Водолей определя потока на Въздуха. Това вече не е лек полъх, а насочен към новия ментален поток, като шлейф от самолет високо в небето. Уран е стремеж към нестандартност и независимост. Обича да блести с интелигентност. Остротата и обновлението могат да дойдат от проявите на цяла група хора. Талантите и способностите могат да бъдат подпомогнати да се разгърнат от групи от съмишленици и приятели. Водолеят е ценител на приятелското, интелектуално общуване, подправено с хумор, понякога дори с абсурд. Иска да се чувства като аристократ на духа, прогресивна личност, оригинал. Повече разсъждава, отколкото прави. Проявява интерес към всичко напредничаво, странно, езотерично.

Основният принцип на Водолей – да преодолее всички препятствия и да внесе нещо ново в света около себе си.

Девиз: „Аз съм свободен!“, „Всеки е свободен“.

Задача на Водолей – да бъде съзнание в прилагането и внедряването в реалността на всичко необичайно, необикновено, ново.

Мисия на Водолей – движение, динамика, опознаване на новото, прогрес. Да помага на хората да реализират техните мечти.

Енергиите на Водолея навлизат в живота ни, това е процес на еволюция, живеем във време на революционни трансформации. Сега, по време на прехода на прецесионната ос от знака на Риби към Водолей всичко се променя, време е за духовно пробуждане. Правилният път в епохата на Водолея е да бъдем в позитивна позиция и да приемаме новото и прогресивното, да не се страхуваме да експериментираме. Водолей характеризира идеята за промяна и обновление. Най-много страда този, който не иска да се променя.

Още за Марина Скади

Facebook Twitter Google+

0 Коментара