Може да сте се занимавали с дизайн от дете или може да сте се влюбили в модата като възрастен. Ако някога сте се чудили как да стартирате марка дрехи на път и сте мечтали да стартирате собствен бизнес, има някои неща, които трябва да направите, преди да можете да реализирате желанията си.

В една силно конкурентна индустрия като модата, решението за навлизане на пазара с пускането на нова марка трябва да бъде разгледано внимателно и да се уверите: Каква нужда в индустрията ще адресирам?

Определете целевата аудитория на вашата марка дрехи

Ако искате да стартирате българска марка дрехи, която се продава, издържа и остава в съзнанието на хората, започнете с определяне на целевата аудитория за вашата линия дрехи. За да разберете, е много важно да отговорите на следните въпроси:

 • За кого е моята марка дрехи?
  • Какви нужди имат клиентите ми?
  • Какви са техните предпочитания?
  • Каква е тяхната работа?
  • Те какво друго правят?
  • На колко години са ?
  • В каква географска област живеят?

Стъпки за създаване на собствена марка дрехи

Преди да влезете в модната индустрия, първо трябва да идентифицирате нуждата на пазара. Например, има ли ниша, на която нито една марка все още не е отговорила? Има ли определен вид продукт, който все още не е препоръчан? За да се отговори на тези въпроси, е необходимо да се анализират различните играчи, присъстващи в момента на пазара и техните позиции, за да се гарантира, че създадените продукти и марка ще предложат нещо уникално.

Модна инициатива

Първата стъпка е да получите идеята за създаване на модна марка. Тази идея е първата стъпка, която ще ви помогне с инициативата на вашата марка.

Дори идеята за предприемане на тази инициатива е едновременно уморителна и плашеща. Вече може да се каже, че предприемачеството е едно от най-предизвикателните направления в процеса на създаване на марка. За провалите се говори повече, отколкото за успехите. Ако искате да постигнете успех в модните инициативи, трябва да следвате различни процеси.

Трябва да определите вашата целева аудитория. Кой може да се интересува от вида на предлаганото облекло? Отговорът на този въпрос ще включва внимателен анализ на въпросния пазарен сегмент, неговите характеристики, ценности, страхове и нужди.

Отговорите на предишните въпроси ще бъдат в основата на разработването на бизнес план. Чрез последното ще бъде възможно да се определи целта на компанията и да се извърши пазарен анализ.

На този етап трябва ясно да се определи вида на облеклото, което да се препоръча в съответствие с поставената цел. На този етап също ще е необходимо да се направи оценка на необходимите разходи и ресурси и да се създаде финансов план (като се вземе предвид необходимото финансиране).

След като е разработен план за логистика и управление, е необходимо да се премине към дефинирането на маркетинговата стратегия.

Работете със страст

Важно е да намерите причината зад работата, която вършите. Тези защо и защо трябва да бъдат вашата страст за тази цел. Четенето на книги за областта, от която се интересувате, обучението и посещаването на събития са необходими стъпки. В резултат на тези стъпки вие ще се подобрите и в резултат на това вашата перспектива ще се подобри и ще ви хрумнат нови идеи. Важното е да превърнете работата си в страст.

Работете гъвкаво

Разбира се, понякога нещата може да не вървят добре поради причини извън вашия контрол. Всяка работа, която губите, всъщност е шанс за вас да научите друга информация. Ако вашият бизнес модел е гъвкав, дори и да паднете, ще станете бързо.

Вярвай в себе си

Разбира се, винаги бъдете сигурни в себе си. Знайте какво искате да правите и какво ще правите. Осъзнайте потенциала си и имайте доверие в себе си. Правилното его работи на правилното място. Трябва да знаете как да балансирате работата си.

Получете визия

Друга важна стъпка за притежаване на марка, както всяка друга стъпка, е, че наистина трябва да имате визия. Трябва да имате пътна карта и визия, за да можете да преодолеете всички препятствия, които срещате по време на това пътуване. Трябва да можете да се изразявате добре, защото хората ще ви разпознават по визията ви.

Бъдете отворени за промяна

Модният свят винаги има динамична структура. Изискванията се променят бързо от ден на ден и вие трябва бързо да се адаптирате към тази промяна. Бизнес гъвкавостта трябва да е в душата на предприемача. Трябва да действате бързо, когато срещнете нови идеи. Доброто използване на възможностите и създаването на нови модни тенденции се постига чрез промяна.

Как да развием марка със силна и последователна идентичност?

Цялата предварително събрана и дефинирана информация ще бъде необходима за създаване на успешна марка, която може най-добре да предаде историята, мисията и ценностите на компанията, в съответствие с избраната цел в шивашката индустрия. Всъщност стратегията за брандиране ще трябва да отразява различни предварително дефинирани аспекти, които включват много елементи извън името, логото и цветовете, които ще отличават марката.

Освен това не трябва да се забравя, че всички елементи, посочени в бизнес плана, ще окажат влияние върху имиджа на марката.

Ако приемем, че искаме да създадем марка, основана на ценности като устойчивост и уважение към околната среда, два аспекта, на които потребителите изглежда обръщат все повече внимание, когато купуват дамски дрехи, са създаването на силна и последователна марка. Създадените продукти трябва да са съвместими с идентичността на въпросната марка и доставчиците трябва да бъдат внимателно подбрани в това отношение.

Ако не се вземат предвид въпроси като използването на по-малко замърсяващи суровини, намаляването на отпадъците или например условията на труд на съответните служители не са достатъчни, това ще се отрази негативно на бизнеса.

Накратко, има много елементи, които трябва да се вземат предвид в модната индустрия, за да се създаде марка, която може не само да отговори на реална нужда на пазара, но и да остане последователна във времето, отразявайки ценностите.

Трябва да имате комуникационни способности

Подобрете комуникативните си умения, намерете думи, които ще работят за вас. Влиянието върху другите хора е възможно чрез комуникация. Точно както всяка способност може да бъде подобрена, комуникационните умения също могат да бъдат подобрени. Ако познавате добре целевата си аудитория, ще ви бъде по-лесно да продавате както на инвеститори, така и на клиенти чрез ефективна комуникация. Като главен изпълнителен директор приемането на вашите идеи зависи от ефективните комуникационни умения.

Не избягвайте риска

Въпреки че рискът се използва за всяко събитие, което води до положителни или отрицателни последици, той се приема като негатив от обществото. Големият риск може да доведе до големи неща или обратното. Тъй като не е възможно да се елиминира рискът, той може да бъде сведен до минимум. Точно както няма безрисково предприемачество, рискът често е възможност.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара