Имунотерапията по време на химиотерапия може да се нарече най-стария вид лечение на злокачествени новообразувания. Както древните, така и средновековните източници описват случаи, когато злокачествените тумори, обикновено локализирани във видимите части по тялото, са значително намалени след очевидно възпаление с треска или други възпалителни заболявания. Днешно време това не е необходимо. Специалисти от онлайн магазина Биотика съветват, че билкови добавки с натурални екстракти могат да помогнат на всеки организъм да приеме по-добре терапията.

Какво е имунотерапия

Човешкият имунитет се бори не само с патогенни бактерии, вируси и гъбички. Принципът на имунната система е, че щом в тялото се появи непознато вещество, то веднага се разпознава като чуждо и се атакува. Източници на такива вещества могат да бъдат не само патогенни микроорганизми, но и техните собствени анормални клетки.

Хранителни добавки при химиотерапияПо време на деленето на клетките в нашето тяло, периодично възникват грешки – това е неизбежно. Ако нещо се обърка и след разделянето дъщерните клетки имат неправилна структура, те могат да станат ракови. Имунната система винаги е “нащрек” и готова да ги унищожи. Тя обаче невинаги се справя със своята функция – в противен случай, никой не би имал злокачествени тумори. Съществуват различни добавки, които могат да ви бъдат от полза по време на химиотерапията. Но въпреки това трябва да знаете:

  • ако една ракова клетка не произвежда достатъчно чужди вещества, имунната система няма да я забележи;
  • някои тумори са в състояние да произвеждат вещества, които потискат работата на имунитета;
  • понякога водещата роля принадлежи на микросредата на тумора – клетките и молекулите, които заобикалят раковите клетки. Микросредата може също да потисне имунната система.

За да започне имунната система да се справя с тумора, той трябва да бъде активиран или да бъде снабден с необходимите компоненти. Съвременните лекари и учени знаят как да направят това. Тази форма на лечение на рак се нарича имунотерапия и с помощта на различни хранителни добавки, включващи билки, може да се справите със страничните ефекти по време на химиотерапията.

Какво се случва с тялото при химиотерапия

Развитието на злокачествено онкологично заболяване е свързано с промяна в метаболитните процеси, включително смущения във въглехидратните, протеиновите, мастните и ензимните компоненти на метаболизма, както и локални деструктивни процеси в тумора, околните му тъкани и органи.

При онкологичните пациенти все по-често се говори за дефицит на така наречените есенциални хранителни вещества. Хората, подложени на химиотерапия, винаги имат дисбаланс между енергийните нужди и количеството на постъпващите калории и протеини. Това води до образуване на отрицателен азотен баланс и нарастваща хранителна недостатъчност. Това може да се коригира с помощта на хранителни добавки.

Хранителни добавки по време на химиотерапия

Хранителният дефицит е повишен рисков фактор по време на химиотерапия. Правилното използване на хранителни добавки може да окаже положително влияние, да намали честотата на инфекциозни усложнения и да увеличи телесното тегло, нивото на албумина и броя на лимфоцитите. 

Използването на хранителни добавки допринася за увеличаване на преживяемостта до 2 години при 12-13% от пациентите с рак, но само приемът им, без допълнителни процедури, няма да има особен резултат. Те могат да помогнат за по-добри показатели от химиотерапията и предотвратяване на странични реакции, но не могат да се справят със заболяването самостоятелно. 

Най-често езофагитът се развива по време на химиотерапия с актиномицин D, винбластин, прокарбазин и при схеми, използващи циклофосфамид, винкристин, актиномицин D. Адриамицин, особено в комбинация с лъчева терапия, може да допринесе за развитието на стеноза на хранопровода. Трябва да се внимава с някои хранителни добавки, които противно на очакванията, имат негативни последици (повишен риск от рецидив). Такива са витамини А, С и Е, B12, каротеноиди, желязо, коензим Q10. Всичко трябва да бъде съгласувано с лекуващия лекар. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара