Пролетното почистване е един елемент, който е задължителен за всяка добра домакиня и трябва да присъства в графика ѝ за дома. Подреждането и дори обзавеждането, съпътстващи този процес, невинаги са приятно и любимо занимание, защото често са съпроводени с изтощение и отнемат много време. За да направите тези занимания по-приятни, можете да се възползвате от няколко съвета.

Обзавеждане

Разпределете си правилно задачите

Направете си списък с местата, мебелите и обзавеждането във всяка стая, където ще трябва да отделите повече усилия и внимание. Шкафовете, библиотеката или друг вид секция в дневната ще бъдат от тях, защото събират много прах, а и са пълни и с много вещи, сувенири, декорации и други важни за семейството неща, които трябва да се подредят. Прозорците също са задължителни при почистването, а също така килимите и осветлението. 

Мебели и обзавеждане от типа на столове и дивани могат да бъдат обработени със специални препарати, за да се освежат. Кухнята определено ще ви отнеме повече усилия, заради многото прибори и посуда за готвене и домашен текстил. Детската стая е друга част от дома, където ще се наложи най-вероятно и да пренасяте мебели и играчки. Банята е сложна за почистване, заради натрупания варовик по плочките и петна от водата, но в онлайн и физическите магазини можете да намерите доста добри препарати за тази цел.

Организирайте времето си

Процесът на почистване може да е по-бърз, ако се опитате да вършите повече от едно нещо наведнъж. Докато подреждате гардероба или оправяте леглото в спалнята, можете да оставите одеялата да се освежават на балкона. Или пък докато чакате препаратите да действат върху някои мебелите от обзавеждането, можете да измиете мивката или печката.

Подгответе си подходящи почистващи материали, препарати за мебели и други помощници

Ако сте приготвили всичко, от което бихте имали нужда, докато почиствате, времето осезателно ще намалее. Ето и няколко съвета:

  • преди да започнете, прегледайте какво имате у дома и какво трябва да купите – препаратите за почистване на мебели не се ползват толкова често и може да са с изтекъл срок или да са почти свършили още при миналото почистване;
  • съхранявайте всичко на едно място, за да не търсите из цялата къща кърпата за прах или препарата за прозорци – добре е това да бъде в шкаф, който е труднодостъпен за малки деца;
  • пригответе си торби и чували за боклук – добре е да се подсигурите с повече бройки и по възможност с голям литраж вместимост;
  • започнете от стаята, на която трябва да отделите най-голямо внимание, защото там ще ви отнеме най-много време;
  • не почиствайте хаотично, а следвайте списъка, за да сте организирани.

Всеки един от тези съвети ще ви помогне и ще оптимизира времето и усилията ви.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара