Традиционният японски метод Oosouji (оосуджи) ни подканва да се освободим от миналото, за да погледнем ведро към бъдещето. Според него – чистенето се тълкува като лечебен и духовен процес, за който трябва да се подготвим. Изпитаната практична система осигурява отлично привеждане на дома в ред и печели по света все повече последователи.

Мнозина мечтаят да се приберат в уютния си дом и всичко да е на мястото си, без прах и безпорядък, но рядко постигат това съвършенство, защото не знаят как да се справят с вещите и натрупаната мръсотия.

Оосуджи буквално означава „голямо (дълбоко) почистване“ и японците от столетия го правят в самия край на старата година, за да влязат в новата късметлийски – с десния крак напред, оставили в миналото всички физически и психически тегоби. Типично в стила на внимание към детайла на далекоизточната нация, ритуалът цели всичко да е изрядно, по конец. Лошите практики и старите навици биват изхвърлени и се продължава напред на чисто, без ненужното и затормозяващото.

Фокус върху подготовката

Оосуджи не е моментно хрумване или импровизация – то е част от начина на живот. За него трябва да се посвети време в подходящо настроение – вероятно цял един ден – и да са ви под ръка всички необходими помощни средства. Това са не само уредите и препаратите за почистване; но и найлонови торби за боклук и опаковане, кутии, етикети… Изберете ден, когато навън грее слънце, за да можете да отворите и проветрите хубаво и да поканите чистото, новото, в живота си.

Започнете сутринта, когато умът е ясен, енергията  бликаща, а нагласата – положителна. Изключете смартфона – само така ефикасно ще се съсредоточите на 100 процента върху мисията, защото това е не само физическо, но също така и умствено и емоционално прочистване. Пуснете си инструментална мелодия, която ви харесва, без да ви разсейва. Изберете помещението, което изисква най-много работа, и не го напускайте, докато не приключите напълно.

По време на разтребването непременно ще излязат наяве предмети, които вече не ползвате или други, които са стари, изхабени или счупени. Вероятно това ще ви е най-трудната стъпка, но трябва да се отървете от тях, като ги изхвърлите или раздадете. Само така можете да освободите място за нови вещи.

Вложете цялото си старание: пребродете чекмеджета и шкафове, работете здраво с прахосмукачката и мопа, разместете, ако се налага. Повтаряйте си, за да се ентусиазирате: оосуджи е ритуалът на дълбокото почистване, на освобождаването от старото и отварянето на път на новото. Посветете му се с радост.

Ключовите правила на оосуджи

Започнете от горе надолу, защото мръсотията и прахът се утаяват с гравитацията. Това изискване означава първо да започнете от най-горното ниво – надстройки, первази, горните ъгли на стаята, осветителните тела на тавана и аплиците по стените. Не забравяйте за таваните или стените, тъй като те също задържат прах. Преминете към рамки на картини, гардероби, шкафове на нивото на очите. Продължете с меката мебел, столове и маси. Най-накрая се посветете на основното почистване на подовете с прахосмукачка и моп.

02Започнете с най-зацапаните помещения: кухнята и банята. Обърнете сериозно внимание на плотовете, хладилника, печката. В банята почистете основно душкабината и тоалетната, крановете и фугите.

Следвайте посоката на въртене на часовниковата стрелка: когато си изработите този навик, няма да се чудите какво сте пропуснали и да прескачате от едно място на друго. Не оставяйте нещата по средата: работете по сектори, без да прекъсвате и да се разсейвате. Идеята е почистването да започва и завършва в една и съща точка, като по този начин затваряте цикъла и оставяте старата бъркотия или мръсотия зад себе си.

Използвайте кутии за всичко, което ползвате рядко: обикновено такива кутии с капаци има по няколко във всяка спалня. Разделете се с вещите, които стоят в тях от години и ги попълнете с други, които наистина не ползвате често, но са още нови.

Пригответе торби за раздаване: в метода оосуджи е важно да се освободите от това, което вече не ползвате. Дали ще продадете или предоставите на хора, които биха имали нужда, е отделен въпрос. Самото даване създава усещане за лекота и ни накара да се почувстваме по-добре. Сортирайте за изхвърляне и рециклиране по видове – хартия и картон, стъкло и пластмаси, дрехи и обувки. Не трупайте и не спестявайте „за всеки случай“.

Обърнете внимание на дребни подобрения: обработете с препарат петната по меката мебел, сменете крушка, затегнете винтовете на масата или стола. Всеки дребен недостатък в дома, с който уж свикваме, но ни дразни непрестанно, трябва да бъде отстранен. Разваленото и „плачещото за ремонт“ ни припомнят миналите провали и влияят негативно на поведението ни.

Включете всички членове на домакинството: така с ясните правила и общи усилия най-бързо и лесно ще се приключи с мечтаното разчистване. Нека всеки да може да решава какво да прави със своите вещи, но без да се забравя, че целта е да се разделим със старото и ненужното.

Платете сметките: този типичен за японския морал и почтеност елемент на оосуджи е също част от пъзела – всеки знае, че когато няма задължения, диша по-леко. В дълговете и неприключените дела японците виждат лоша поличба, която влачи стари нерешени проблеми от едната година – в следващата. Така символично разчистваме затлаченото в живота и отваряме вратите и сърцата си за новото.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара