След като в края на 2020 г. Филипа Огнянова излезе в майчинство, за да посрещне първородния си син Филип, от тази седмица очарователната водеща отново е на екран, заедно с Даниел Михайлов, в централната емисия новини „По света и у нас“ по БНТ 1.

Филипа ОгняноваСнимки Десислава Кулелиева, БНТ

Филипа Огнянова започва своя професионален път като репортер в БНТ, а след това е сценарист, редактор и водещ на предаването „Денят отблизо“. През 2013 г. става редактор, впоследствие и продуцент на новините на БНТ 2. От 2018 г. е водеща на централната емисия новини „По света и у нас“ от 20:00 ч. по БНТ 1.

От тази седмица отново сте в праймтайма на БНТ като водеща на централната емисия „По света и у нас“. Това се случва само година, след като родихте първородния си син Филип. Толкова много ли ви липсваха новините и колегите от екипа на „По света и у нас“?

Една година е много време. Особено от гледна точка на новините и всичко, което се случи за тези 12 месеца. В информационен план не липсваха трудности, кризи, надежди за бъдещето на страната ни; събития, които промениха не само самите нас, но и света. Иска ми се да погледнем със спокойствие и оптимизъм към следващите месеци, но по всичко личи, че и тази година ще ни подложи на много изпитания.

Признавам, че не е имало ден от майчинството ми, в който да съм пропускала да гледам емисиите новини „По света и у нас“ по БНТ 1. В моментите, когато това не беше възможно, четях или слушах онлайн. Това е като ежедневна рутина, която ми дава увереност, че съм достатъчно информирана за случващото се всеки ден.

Сложно е да намериш достоверна, точна и навременна информация във водовъртежа от източници. Затова се радвам, че отново съм в екипа на централната емисия новини „По света и у нас“ по БНТ 1. Това е най-точната „снимка“ на деня, благодарение на професионалната и екипна работа на всички продуценти, редактори, водещи и репортери. „По света и у нас“ е територията в телевизионния ефир за най-точните факти и реакции, поднесени безпристрастно на аудиторията.

Безсъмнено отговорността да работиш в обществената медия, която ежедневно се ръководи от журналистическите стандарти, е голяма. Затова смятам, че нашият труд трябва да бъде уважаван, оценяван и поощряван.

Завръщате се на екран заедно с Даниел Михайлов. Двамата изглеждате чудесно като двойка водещи, поздравления! Как успяхте да се сработите толкова бързо? И в този смисъл – каква е формулата за успешен екранен тандем?

Даниел Михайлов е изключителен професионалист. Той е уверен, спокоен, последователен, със собствен екранен стил, почерк и присъствие.

Сработването е лесно, когато и двамата водещи имаме сходни представи и идеи за това как да бъде поднесена емисията. Нашата основна роля е да представим фактите такива, каквито са. Без излишна суета и коментари, но със собствен маниер и поведение. Зрителят е този, който сам прави заключенията от получената информация.

Родихте Филип във времена на Ковид-19. Как се гледа новородено бебе в условията на извънредна епидемична обстановка и пред какви предизвикателства в ежедневието ви изправи тя?

Ковид е част от ежедневието ни, затова е и толкова трудно едно дете да расте в подобна среда. Филип е само на годинка, но скоро и за него ще е нормално да е на дистанция от други хора, да не пипа дръжките на вратите и да е с дезинфектант в джоба.

По какъв начин ви промени майчинството? Има ли някоя нова черта, която открихте в характера си, или пък друга, която се наложи да подтиснете в себе си в името на новата роля в живота ви, тази на майка?

Научих се да бъда търпелива. Когато си с малко бебе, почти нищо не се случва по план. Научих се, че както едно дете се радва на най-малките неща около него, така трябва да правим и възрастните. Когато гледаш колко чистосърдечно и спонтанно е едно дете, се замисляш защо големите хора живеем по сложния начин. Робуваме на материалното и на консуматорството и усложняваме отношенията помежду си с лъжи, завист и злоба. Предстои да разбера дали ще се справя успешно с това да бъда майка и работеща жена едновременно.

Филипа Огнянова

Разкажете ни за малкия Филип. Какво дете е той? Има ли вече любими игри и занимания, по които се увлича, предвид възрастта му, разбира се?

Филип се променя всеки ден. Той е спокоен и любознателен, но винаги гладен. Единствените моменти, в които плаче, са след хранене, защото иска още. Безкрайно много обича да си играе с книги. Разлиства ги, сочи картинките и издава бебешки звуци. Неговият начин за четене. Вече има малка библиотека с любимите му книжки. Сам отива до нея и си избира с коя да се забавлява. Всички останали играчки, които има, ги пренебрегва, или просто им отделя съвсем малко внимание.

Филип е още бебе, но за в бъдеще – бихте ли го подкрепили да се занимава с журналистика и да поеме по вашия път в телевизията, например?

Основната роля на мен и съпруга ми Ивайло е да му предоставим всички възможности и да му покажем реалностите. Когато дойде време за избор, ние ще сме до него, за да му дадем най-добрите съвети.

Изглеждате безупречно, особено за жена, родила само преди година. Как успяхте да си върнете добрата форма толкова бързо?

Много ефикасен метод се оказа храненето в часовете, в които яде и бебето. На всеки три часа по малко. Признавам и че винаги съм се стараела да се храня в умерени количества. Не казвам, че се храня здравословно, а че винаги съобразявам големината на порциите. Популярно е схващането, че стомахът на всеки от нас е голям колкото собствения юмрук. Така че всеки може да прецени колко количество е нужно на всяко хранене. Разбира се, важен е и спортът. Опитвам се да тренирам поне 3-4 пъти в седмицата.

Какви са любимите ви семейни занимания? Обичате ли да пътешествате? Остава ли ви време за кулинария или пък някакви интересни хобита?

Когато в едно семейство вече има и дете, всичко е различно. Но смятам, че времето, инвестирано в детето, е незаменимо и винаги дава резултати в бъдеще. Аз и съпругът ми Ивайло винаги се стараем да осигуряваме разнообразни занимания за Филип, за да получава различни впечатления от заобикалящия го свят. Спомням си, че детето беше едва на месец и половина, когато го заведохме на първата му екскурзия до Банско. Любимото ни семейно занимание е именно кратки екскурзии из България, когато имаме възможност.

Колкото до това дали ми остава време за кулинария или хобита, отговорът е „да“. Винаги съм обичала да ставам рано и така остава време за всичко. Трудно бих нарекла приятните за мен занимания „хобита“. По-скоро бих ги определила като различни интереси, а те са в сферата на икономиката, предприемачеството, иновациите и продуцентството заради финансовото и журналистическото образование, което имам.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара