Най-старият култов комплекс на планетата – Гьобекли тепе, е посрещнал 567 453 души през 2021 г., достигайки – въпреки пандемията – най-високия брой посетители в съвременната си история.

Мегалитният храм е открит през 1994 г., но е достъпен за туристи едва от 2018 г. насам., когато е добавен в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО.  Очаква се през 2022 г. неолитното светилище, датирано отпреди 11 600 години, да привлече още повече гости след края на ковид ограниченията при пътуване.

Разположен на 15 км североизточно от турския областен град Шанлъурфа, близо до село Йоренджик, Гьобекли тепе приютява най-древните религиозни паметници в света.

С история, датираща от 9600 г. пр. Хр., археологическият обект променя представите за общностите на ловци-събирачи от неолита. Комплексът е построен десетки векове преди изобретяването на писмеността и колелото, 7100 години преди Египетските пирамиди и 6100 години преди Стоунхендж.

Т-образните обелиски в Гьобекли тепе, които достигат до 5,5 метра височина, са първите примери за монументална архитектура, създадена от човека. Колоните (стели), разкрити там, са гравирани с животински мотиви, геометрични форми и човешки изображения, напомнящи митологичен разказ, и показват, че Гьобекли тепе е бил използван като духовен център.

Обелиските в него са издълбани с кремък още по времето, когато човечеството не е разполагало с метални инструменти. Всъщност това са най-старите скулптури в света и най-старите произведения на изкуството в човешката история. В Гьобекли тепе са намерени и първите примери за преход към уседнал начин на живот – именно те доказват, че общностите в неолитната епоха са притежавали социална организация и са можели да се събират с  цел, основана на вярата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара