Някои се раждат щастливци — ядат много и горят всичко. Други обаче завистливо ги гледат отстрани, цял живот внимават какво слагат в устата си, броят всяка калория и въпреки това кантарът винаги ги разочарова. Първите имат бърз метаболизъм, вторите — бавен, ще обяснят знаещите. Но наследствеността не е единственото обяснение на метаболизма. Нито пък оправдание да го търпите, въпреки че не ви устройва.

jogger-603620_640

Що е то?

Казано на прост език, метаболизмът е интензивността, с която нашият организъм превръща поетите хранителни вещества в енергия или калории. Например изяденият от вас сандвич се превръща в субстанция, наречена глюкоза. Ако сте изяли този сандвич, за да удовлетворите законно настъпилия глад, калориите ще отидат за поддържане на работата на всички органи и системи. Но ако в този момент организмът не изпитва потребност с енергия, същите тези калории ще се превърнат в мазнини, които директно се трупат в мастните депа.
Оттук следва първият закон на метаболизма: Ако не искате да пълнеете, не употребявайте пове отколкото можете да изразходвате.

Влиятелни фактори

От кого или по-точно от какво зависи скоростта на обмяната на веществата. Няколко са важните показатели:

Телесна маса. Това е най-важният фактор, който влияе върху метаболизма. Понятието включва масата на мускулите, костите и вътрешните органи. Колкото по-висок е този показател, толкова по-висока е скоростта на обмяната на вещесттвата. По тази причина всички обменни процеси при мъжете протичат с 10-20 % по-бързо, отколкото при жените.

Наследственост и хормони. Върху обмяната на веществата влияят най-вече хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза. Да, излишното тегло може да се дължи на нарушена функция на щитовидната жлеза и затова консултация с ендокринолог никога не е излишна.

Възраст. С годините обмяната на веществата се забавя от само себе си. Доказано е, че след навършването на 30-годишна възраст скоростта на метаболизма започва да пада с 2-3 % на всеки десет години. Но това се дължи най-вече на недостатъчната двигателна активност и този показател лесно може да се балансира с повече спортуване и движение.

Сили на ускорение

Няма лошо наследство, има лошо стопанисвано наследство. Така е и с метаболизма. Добрият трябва да бъде поддържан, лошият — превъзпитан. Най-действащи в това отношение са силовите и аеробните натоварвания — фитнес, бягаща пътека, степер, велоергометър, твърдят специалистите. Този вид натоварвания максимално ускоряват обмяната на веществата. При редовни занимания и в зависимост от интензивността на натоварване обменните процеси може да станат с 20-30 % по- активни. Разбира се, няколко часа след тренировка нивото им ще се върне към предишните си граници, но вие вече ще сте се избавили от излишните калории.

Untitled1

Помощ от публиката?

Не вярвайте на приятелски съвети и рекламни призиви — категорично никакви таблетки, пластири и други „вълшебни“ средства не са в състояние коренно да променят вашия метаболизъм. Ами амфетамините и препаратите за намаляване на апетита? Да, те са способни да ускорят обменните процеси за известно време, но организмът бързо привиква с тях, затова и ефектът е временен. А напоследък се появиха и медицински изследвания, според които приемът на подобни препарати често повишава риска от злокачествени заболявания и провокира нарушения в работата на сърдечносъдовата система.

По-малко или по-често

Не си струва да се надявате, че нискокалоричната диета ще подпомогне вашия метаболизъм. Ограничаването на калориите временно забавя всички физиологични процеси. Организмът веднага усеща, че трябва да поддържа по-ниска телесна маса, и преминава на икономичен режим на работа. И щом се върнете към обичайния си режим на хранене, отново качвате изгубените килограми. Изходът е един: ще ви се наложи да съкратите в разумни граници калориите и да не пренебрегвате физическото натоварване. Колкото до принципа „по-малко, но по-често“, няма научни доказателства, че по този начин се увеличава разходът на калории, факт е обаче, че ако се храните така, вие ще поемате по- малки количества храна, защото на практика няма да изпитвате остро чувство на глад.

Untitled

Пресметнете своите калории

За да определите ежедневната си потребност от калории, използвайте следната формула:
655 + (9,6 х теглото в кг) + (1,8 х ръстът в см) – (4,7 х възрастта)
Сега определете нивото на своята активност. Ако водите малкоподвижен начин на живот, умножете полученото от горната формула число по 1,2; ако посещавате спортната зала 3-5 пъти в седмицата, умножете по 1,5. При по-интензивно натоварване — по 1,7. Резултатът е минимумът калории, които трябва да поемате дневно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара