Отивате на сватба, кръщене, родило се е дете или просто искате да зарадвате любим човек за специална годишнина – с монета или медальон няма как да сбъркате. Освен че благородните метали имат инвестиционна стойност, тези малки бижута са истински художествени произведения. Ето какво разказва за тях историкът д-р Валентина Григорова, директор „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка.

_DSC7678

Откъде идват идеите за монетите и медальоните, които предлагате?

По-голямата част от продуктите от благородни метали се създават в резултат на клиентското търсене. Българинът има подчертан интерес към историческата и религиозната тематика, към красивото в най-различните му форми и изражения. Отдавна е известно, че за децата си човек е готов да даде всичко най-скъпо. Неслучайно, на тях са посветени няколко от най-популярните ни монети, медали и медальони („Твоят ангел-хранител”, монетите за момче и момиче с изображения от творчеството на знаменитата фотографка и дизайнерка Ан Гидес, миниатюрните златни кюлчета-медальони „Богородица”, „Ангел” и „Патета” и др.).

nanoLEAFLET_EyvindEarle_WebЧерпим вдъхновение от българската иконопис (кюлчетата-медальони Св. Богородица и Св. Георги), от най-известните образци на културното ни наследство (монетите „Панагюрско съкровище”, кюлчето-медальон „Глаголица”), от най-популярните символи на България (българска роза, мартеница, сурвакница).

Чий е дизайнът?

Дизайнът и идейните проекти на голяма част от предлаганите от нас продукти са съвместни разработки на експерти по нумизматика и благородни метали от банката и световноизвестни дизайнери като Глен Браун (за швейцарската рафинерия ПАМП), Ан Гидес (за Новозеландския монетен двор) и др. Наред с оформянето на дизайна на самите изделия, внимание отделяме и на опаковката, тъй като тя е първият елемент от един продукт, с който се среща клиентът.

Madona medalyon kutiyaЧесто създадените специално за нас монети и медальони са обвити не само в луксозен картон и др. модерни материали, но и в история и поезия. Сребърните и златните сватбени медали носят върху луксозната си опаковка стих от лиричната поезия на Яворов, двустранно позлатеният медал „Твоят ангел-хранител” изпраща силното послание за щастие на Вазовата „Молитва”. Луксозните колекционерски монетни серии „Панагюрско съкровище”, „Български символи и традиции” и „Баунти” са придружени с изключително подробни сертификати, които включват географски карти, исторически бележки, описания на съкровища и народни традиции. Сребърната цветна монета „Българска роза” с частично позлатяване на бордюра, оформен като елемент от българска шевица, е представена в луксозна цилиндрична кутия, пълна с ароматизирани потпури от роза. Екипът ни се стреми да възроди и отколешни традиции: капакът на кутията на колекцията от три монети „Български символи и традиции”, например, е под формата на просфорник-култов предмет, който е присъствал в дома на всяко българско християнско семейство допреди няколко десетилетия. Просфорникът се използва за отпечатване на символа на вярата върху хлебчетата за православна литургия (просфора) и върху обредните погачи за Великден, Коледа и по други празнични поводи в дома.

Кои монети и медальони са най-търсени и за какви поводи се купуват? Кои са най-скъпите и редки изделия?

Най-търсеното кюлче-медальон е сребърната „Богородица”, продадена в над 20 000 екз. през изминалите над десет години от създаването си. Купува се, както за кръщение, така и за новородени, за рождени дни, юбилеи и по други празнични поводи. Медалът „Твоят ангел-хранител” е изключително популярен сред подаръците за бебета и деца. Привлекателна е и възможността върху луксозната му и романтична опаковка всеки да напише своето собствено пожелание.

sv Georgi monetaКолекционерите, от своя страна, предпочитат лимитираните серии монети и медали в ограничен тираж. През тази година, за да задоволим техния интерес, разпостраняваме няколко подобни изделия: монета „Година на козата” от ¼ тройунция злато с проба 999.9/1000 в луксозна опаковка и тираж от 2015 екз., цветна монета с модерна и нестандартна правоъгълна форма от 2 тройунции сребро с масивно позлатяване „Св. Георги” по мотиви на олтарна фреска, създадена през 1472 г. с изключителен реализъм от италианския майстор Карло Кривели (Carlo Crivelli), за доминиканската църква в Асколи Пичено, област Марке. Оригиналът на творбата се съхранява  в Metropolitan Museum of Art. От тази луксозна серия е и монетата „Мадона с дете”, пресъздаваща известната творба на ренесансовия италиански майстор Сано ди Пиетро (1405-1481), представител на художествената школа в Сиена, творил в края на периода Trecento и през Quattrocento. Оригиналната творба се съхранява в Metropolitan Museum of Art. Монетите са произведени в лимитиран тираж от 999 екз. като всяка една е индивидуално номерирана.

Между най-скъпите ни продукти са и двете луксозни серии, златната „Треска за злато” и сребърната „Музи”. Всяко от шестте златни кюлчета, които са включени в първата, е от най-чиста проба (999.9/1000) и представя една от държавите, изиграли особена роля в търсенето на злато – Бразилия, Русия, САЩ, Австралия и Канада.

В луксозната кутия място е намерено и за едно късче самородно злато – за всички ентусиасти и запалени колекционери на късчета от историята.

Втората колекция е съставена от 12 сребърни монети, на които са избразени всички музи, техният покровител Аполон и „нашият тракийски Орфей” като син на музата Калиопа и легендарен музикант. Монетите са с тегло 25 г всяка и с проба 999/1000. Всяка е придружена с картичка, която включва историческа информация и елементи от гръцката митология, както и подробен технически сертификат.

Има ли в България много колекционери и пазар на тези продукти?

Madona monetaВ момента колекционерите не са много в сравнение с техния брой преди три десетилетия (около 20 000!). Но с цялата си дейност ние се стремим да възродим любовта към миниатюрните късчета история, традиция и красота, каквито са монетите и медальоните. Пазарът на българските възпоменателни монети е категорично във възход. Всеки екземпляр от емитираните от БНБ през последните една-две години монети се реализира в рамките на година. Половината от пуснатите в продажба от нас луксозни колекционни серии монети, медали и медальони се продават за два-три месеца. Решаващи за търговската реализация на изделията от благородни метали са не само тяхната цена, но и красотата и редкостта им.

Защо бихте препоръчали подобна инвестиция?

Първо, защото е стародавна българска традиция да се пазят и предават от поколение на поколение семейни ценности от благородни метали. Не само, за да се накичим с тях по празнични поводи, но и за да се съхрани в тях и чрез тях част от натрупаното богатство. Неслучайно, в разговорната реч и в народната памет подобни предмети се означават като „бели пари за черни дни”.

Ако използваме по-съвременна терминология: Причините да се инвестира в злато остават непроменени през вековете и могат да бъдат резюмирани накратко:

  • Дългосрочно запазва стойността си
  • Преносим авоар за екстремни ситуации
  • Бързо ликвиден актив
  • Разнообразява и стабилизира инвестиционните портфейли

Трябва да добавя, обаче, че инвестицията в благородни метали с физическа доставка трябва да бъде дългосрочна. Спекулантите могат да използват финансови инструменти, базирани на безналично злато, докато притежаването на злато под формата на кюлчета и монети създава допълнителна сигурност в кризисни ситуации.

Важно е да се отбележи, че сделките с инвестиционно злато са освободени от ДДС, цената може да се види на много места в Интернет пространството, а движението на изделия от инвестиционно злато е свободно в страните от ЕС (без деклариране на граница). От друга страна, инвестицията в злато позволява сравнително голяма парична сума да се съхранява в малък обем.

Кюлчето от 1 кг, например, има приблизително размер на мобилен телефон. През последния месец златото е загубило само около 2% от стойността си в евро, но ако погледнем движението на цената му за последните 6 месеца до една година, стойността му е нарастнала с около 15%, а за изминалите 5 години – с 14%.

И накрая: в традиционното българско семейство богатството под формата на монети и накити се съхранява и предава от поколение на поколение по линия на жените. Баби и майки даряват на дъщери, снахи и внуци частици от семейното съкровище, затова и в наши дни инвестицията в благородни метали е актуална, а основните купувачи са именно жени. Те търсят не само блясъка на златото и среброто, но и посланията за съхраняване и умножаване на щастието, закодирани във всеки един продукт. За да могат със своя подарък да продължат древната традиция за вричане и обричане – със здраве, за успехи и любов.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара