Силният тен бил демоде. Бил вреден. Защо тогава шоколадовата кожа е цел № 1 всяко лято? Защо, ако не успееш да се сдобиеш с екзотичен, освежаващ загар, после злорадо те подпитват: „Оооу, Пепи! Нещо не си почерняла…“ Това е обида! Сезонна обида, от която ти горчи чак до следващата жега. Обида с поука и заричаме, че повече няма да й позволиш да те настигне.

beautiful-women-689361_640

Така стигаме до състезателния елемент – плажът не е почивка, а съревнование. Победата обаче не е безспорна. За разлика от други шампионати тук силните участия биват наказвани. А след това трябва да бъдат лекувани.

Изгарящи целувки

Освен че състарява, продължителното излагане на слънце може да отключи или усложни редица кожни заболявания, казва д-р Венера Тодорова от Първа градска болница в София. Например:

Акнето

видимо се оправя на морето. Но ако не се ползват подходящи фотозащитни препарати, след около месец то рецидивира с бум. Тъй като роговият слой на кожата задебелява и запушва порите, под тях се задържат инфекции.

Спасителна акция

Веднага след ваканцията е добре да се направят няколко пилинг процедури. За известно време е добре да се премине и на ексфолираща ежедневна козметика.

Меланозите

са черно-кафявите петна, които се получават след хиперпигментация на кожата. Те може да се появят и върху безпроблемна кожа след продължително и силно облъчване на слънце. С всяко облъчване пигментацията се увеличава. Тя нараства най-много по време на менопаузата. Предпоставка за това е комбинацията от хормонален дисбаланс плюс слънчева светлина. Тъмни петна обаче може да се получат и при облъчване на напръскана с парфюм или дезодорант кожа.

Спасителна акция

Никакво слънце или максимална защита – това са вариантите.

Фотоалергичните дерматити

се появяват след приемането на някои медикаменти по време на активно излагане на слънце – например сулфамиди, антибиотици, противогъбични препарати. По същия начин действа и комбинацията от слънце и някои козметични съставки.

Спасителна акция

Лечението е с kopmukocmepougu и противовъзпалителни средства. За общото възстановяване на кожата са много полезни регенериращите и рехидратиращи кремове.
Има и специални препарати, които забавят процесите на стареене на кожата, оказват благоприятен ефект при лечението на акне, екзема, псориазис и помагат за възстановяване на кожата след силно слънчево облъчване.

Розацеята

е увреждане на средния поддържащ слой на кожата, при което се получава разширяване на повърхностните кръвоносни съдове. Видимият дефект е зачервяване на лицето, което се засилва от слънчевата светлина. Често се появяват и пъпки и обриви, но не гнойни.

Спасителна акция
Най-ефикасно е въздействието на съдосвиващи препарати под формата на кремове. Те помагат за прибиране на червенината и успокояват кожата. При розацеята ежедневната козметика задължително трябва да е и с фотозащитни филтри.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара