Случвало ли ви се е да се озовете на неизвестна улица, в напълно непознат град и изведнъж да ви прониже усещането: Това вече съм го виждала, това ми е познато.
Чувството, което изживяваме в такъв момент, е едновременно завладяващо и плашещо, като докосване до свръхестественото.

man-399973_640
Няма нищо страшно, казват обаче невролозите. Вие просто сте преживели феноменът „Deja vu“. Терминът идва от френски и означава „вече видяно“ за събития, които ни се случват за пръв път, но имаме чувството, че вече сме ги преживели.
Този феномен е подвластен на функциите на паметта. Повечето учени наричат това състояние лъжлива памет, която не почива на миналия ви опит, а го имитира, създава илюзията, че си спомняте нещо, което вече ви се е случвало.
Има няколко теории, които се опитват да обяснят явлението Deja vu:
■  Това е плод на т. нар. реинкарнация (духът продължава да живее след смъртта на тялото и да трупа спомени и опит, които възпроизвежда след прераждане в следващо тяло).
■  Това е проява на т.нар. генетична памет (в гените на всеки от нас е закодиран жизнения опит на нашите родители и праотци, който събужда спомени при аналогични ситуации)
■  Това е защитен механизъм на подсъзнанието, който се задейства при непознати ситуации.
Освен Deja vu, учените описват още една игра на паметта – „Jamais vu“ (на френски това означава „никога невиждано“). Тук се случва обратното – струва ни се, че преживяваме за пръв път вече познати събития.

Всеки понякога преживява един от двата феномена.

Учените смятат, че пристъпите на deja vu се усещат най-често от 16 до 18-годишна възраст и в периода 35-40 г. Обяснението за първия пик е, че на тези години човек все още няма достатъчно жизнен опит, а в същото време е склонен да реагира остро и драматично на заобикалящите го събития и търси подкрепа от фиктивната си памет. Вторият пик се обяснява с т.нар. криза на възрастта, когато носталгията по отиващата си младост доминира над останалите емоции.
Въпреки че медицината, общо взето приема за нормални странните превъплъщения на паметта, има и ситуации, в които трябва да сте нащрек с тях. Зачестяването на пристъпите на дежа вю и жаме вю понякога е и един от симптомите на епилепсия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара