През последните години лечението с билки стана модно в целия свят. На пазара отдавна има готови билкови комбинации, предназначени за различни заболявания. Те стават все по-популярни.

Лечебните растения, които се прилагат при диабет, допринасят да се намали дозировката на лекарствата, а с това и на страничните им действия.

При лекуване с билки и с комбинации от тях е необходим периодичен контрол от лекаря.

Галега официналис (конско ребро)

Многогодишно тревисто растение със синкавовиолетови цветове, от семейството на пеперудоцветните. Цъфти през лятото. Среща се из цялата страна по влажни места, покрай реките и каналите. За лечебни средства се използува цъфтящата надземна част. Тя съдържа галегин, флавонови гликози дитанин и др. Прилага се при леки форми на захарен диабет, като допълнително средство към инсулиновото лечение, с което се постига намаляване на инсулина. Притежава и диуретично действие.

Приема се под формата на запарка: една чаена лъжичка ситно стрита надземна част се запарва с една чаша вода. За едно денонощие се изпиват три чаши.

Фазеолус вулгарис (неувивен боб)

Обикновеният боб е познат на всеки – едногодишно тревисто растение, със силно разклонено стебло, цветовете събрани в гроздове. Плодът е боб, прав и увиснал. Използват се добре узрелите (сухи) плодове в периода на пожълтяване. Дрогата е богата на аминокиселини, съдържа още бетаин, аргинин, тирозин, аспарагин, холин и др. Шушулките на боба се препоръчват при диабет и освен това имат добро диуретично действие.

Приема се като отвара: 15-20 г бобови шушулки се варят в 1 литър вода в продължение на 3-4 часа. След като изстине, се прецежда и се пие на глътки. Дозата за един ден е 1/2 л отвара. По време на лечението трябва да се следи кръвната картина и урината.

Има създадени лекарства от фасул (екстракти), които снижават съдържанието на захарта в кръвта с 30-40 на сто за 10 часа.

Стелария медиа (врабчови чревца)

Многогодишно тревисто растение от семейство карамфилови, широко разпространено в нашата страна. Стеблото е до 40 см високо, силно разклонено, изправено, полегнало или стелещо се, с космена ивица от едната страна между отделните възли на стеблото. Има тънки разклонени корени. Цветът на врабчовите чревца е истински „барометър“: Ако не се разтвори сутрин до 9 часа, очаква се дъжд. Цъфти през пролетта, лятото и есента. Събира се от май до септември. Лечебна е цялата надземна част, която съдържа сапонин, витамин Е и С, каротин, протеин и мазнини.

Приложение: една супена лъжица суха, ситно стрита дрога се запарва с една чаша вода. След като се охлади, се прецежда. Пие се три пъти дневно по 100 мл. Може да се приготви и воден извлек на студено – билката се оставя за 24 часа в студена вода при същите съотношения на дрога и вода.

Лепидиум рудерале ( буренна горуха )

Широко разпространено из пустеещите места, край пътища и сгради. Стеблата са изправени, 10-30 см високи. Цветовете са дребни, без венче. Корените са тънки, пълзящи. Ако се разтрие, растението издава неприятна миризма. Проучено е по отношение на действието му върху въглехидратната обмяна и е създаден лечебен екстракт „лепидин“ е установена активност върху нивото на кръвната захар.

Рускус акулватус ( бодлив залист, див чемшир, миши чемшир )

Вечнозелено растение от семейство лилиеви е разклонено стебло, високо 30-60 см. Клонките са последователни. Листата са люсповидни, дребни, ципести. Среща се из храсталаци, нискостеблени и редки гори, предимно в по-топлите части на страната. Съдържа стероидни сапонини, сапогенини и стероли.

Прилага се като отвара: 20 г сушена и смляна дрога се вари 30 мин. в 1/2 л вода, охлажда се 15 мин. и се прецежда. Пие се три пъти дневно по 100 мл.

Комбинирани чайове

Да не се подслаждат със захар!

  • Жаблек, бобови шушулки, листа от черна боровинка, корени от глухарче – по 25 г. Прави се запарка от 1 супена лъжица смес на 1 чаша вода. Приема се по 1 чаша запарка 3-4 пъти на ден преди ядене.
  • Листа от мечо грозде, корени от валериана, жаблек, листа от черна боровинка – по 25 г. Прави се запарка от 1 супена лъжица смес на 1 чаша вода. Приема се по 1 чаша запарка 3-4 пъти на ден.
  • Кора от зърнастец, листа от бреза – по 10 г, листа от черна боровинк, жаблек – по 40 г. Употребява се както при първата рецепта.
  • Плодчета от воден морач, корени от чер оман, корени от репей, пача трева, жаблек – по 20 г. Една супена лъжица смес се вари в чаша вода. Приема се по 1 чаша отвара 2-3 пъти на ден.
  • Листа от черна боровинка, бобови шушулки, жаблек, листа от мента – по 50 г. Смес от 2 супени лъжици се запарва е 1/2 л вода в продължение на 30 мин. Пие се 3-4 пъти иа ден по I чаша.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара