За съжаление все още не е открито лекарство, което да гарантира 100% защита срещу рак и максимална превенция на тази болест – но от друга страна, съществуват фактори, които гарантирано повишават риска от развитието му. И те са известни. И, за съжаление, в много случаи това са продукти, с които редовно се храним и даваме на близките си. Ето какво онколозите не препоръчват – и ви предлагаме да ги премахнете от чиниите си завинаги.

Обработено месо

Не много отдавна експертите от Световната здравна организация официално класифицираха колбасите, наденичките и другите преработени месни продукти като канцерогени. Както бе отбелязано в доклад, публикуван наскоро от СЗО, само 50 грама обработено месо всеки ден увеличават риска от рак на червата с 18%. Освен това тези продукти стават вредни преди всичко заради веществата, с които се удължава срока на годност на месото и които след поглъщането правят организма по-уязвим от опасно заболяване.

Пуканки

Най-опасни за здравето ви може да се окажат пуканките, изпукани в микровълнова фурна. Факт е, че при тяхното  приготвяне често се използват синтетични масла, чиито пари съдържат опасното химично съединение диацетил, което увеличава риска от развитие на рак на белите дробове. Точно диацетилът дава съблазнителния аромат на масло на пуканките, но, уви, е твърде опасен. Когато се подложи на термична обработка, диацетилът изпуска токсични изпарения, които може да увредят трайно белите дробове.

Сьомга

Сьомгата, отглеждана в специални ферми, е, разбира се, по-достъпна от „дивата“,  но и много по-опасна за здравето ни. Средно отгледаната в развъдник сьомга съдържа 16 пъти повече полихлорирани бифенили – токсични вещества, които повишават риска от развитие на опасни тумори. Сьомгата е много полезна риба, но преди да я купите, попитайте за произхода й!

Месо на скара

Високата температура, необходима за приготвяне на пържоли, кебапчета или други ястия на скарата, причинява появата на хетероциклични ароматни амини и полициклични ароматни въглеводороди – канцерогени, които застрашават вашето здраве. Това не означава, че трябва да изоставите барбекюто завинаги, но поне не яжте частите, които са потъмнели по време на печенето.

Изкуствени подсладители

Абсолютно сериозно, трябва да изхвърлите веднага всички заместители на захарта и трябва да внимавате от тук насетне никога да не попадат в къщата ви. Те разграждат нашия метаболизъм, увеличават риска от инфаркт и някои от тях са наистина канцерогенни. Има обаче и друг проблем: прекомерната консумация на обикновена захар може също да доведе до ускорено възпроизводство на раковите клетки. Ето защо, струва си да се научите да ядете по-малко сладки неща.

Транс мазнини

Транс мазнините се образуват, когато производителите преобразуват течните масла в твърди мазнини чрез хидрогениране. Това се прави с цел да се увеличи срока на годност на продукта и да се стабилизира неговият вкус и се използва широко в производството на продукти като маргарин, бисквити, зърнени храни, бонбони, бисквити, гранула, чипс, леки закуски, салатни дресинги и мазнини. И ако вашият живот и здраве са ви скъпи, трябва да кажете твърдо „не“ на продукти, които съдържат транс мазнини.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара