41 милиона малчугани под 5-годишна възраст в света са със затлъстяване, обяви Световната здравна организация като се позова на данните на независима комисия.  От организацията призоваха политиците, учителите и производителите на храни да положат повече усилия срещу наднорменото тегло на децата, съобщиха световните медии.

baby-885776_960_720

Според данните  6,1% от всички момчета и момичета имат наднормено тегло.

В сравнение със същата възрастова група, проучена в началото на 90-те години, страдащите от затлъстяване са били 31 млн. деца.

Най-засегнати са децата в държавите, в които доходите на семействата са средни и под средното ниво – почти половината от тях (48%) живеят в Азия.

Докладът на комисията за справяне с детското затлъстяване предупреждава, че положението може да се влоши още. Тенденцията е тревожна, защото е много вероятно затлъстяването да остане хронично.

За детското затлъстяване най-голям принос имат храните и напитките с прекалено много захар, сол и мазнини, както и липсата на движение. Децата родени от майки със затлъстяване или диабет, също са с повишен риск от затлъстяване.

Детското затлъстяване може да причини сърдечносъдови заболявания, диабет, депресия, както и да допринесе за лош успех в училище.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара