Според проучване на Националния център по обществено здраве и анализи, проведено съвместно с регионалните здравни инспекции, процентът на първокласниците с наднормено тегло достига 30,5% през 2013 г. За сравнение: през 2008 г. този процент е бил 28. Броят на децата със затлъстявания за същия период се е увеличил от 12,3% на 13,9%.

Началото на учебната година е подходящо време да се замислим какво означават тези цифри, какво стои зад тях и как да предотвратим развитието на тази негативна тенденция в бъдеще.

Защо статистиката за затлъстяване сред децата е плашеща?

Както сме писали и преди, тази тенденция е много опасна, защото проблемът с наднорменото тегло при децата не е просто естетичен, а здравословен! Над 80% от децата с наднормено тегло израстват като възрастни с наднормено тегло, което ги прави много по-податливи на дегенеративни заболявания като диабет тип II, сърдечносъдови заболявания, остеопороза и рак, влошава качеството им на живот и ги излага на риск от преждевременна смърт.

Тази плашеща тенденция е факт не само в България, а по целия свят. В САЩ например заговориха за поколението на supersized kids, или деца със свръхразмери. Учените непрекъснато алармират, че ако това явление не бъде преодоляно, всяко следващо поколение ще живее по-малко от предишното въпреки развитието на медицината и фармацията.

Защо дебелеят децата?

Зад тревожната статистика стоят два основни фактора – излишък на нискокачествена храна и липса на движение. Нездравословните храни с много калории и без хранителна стойност като чипс, бонбони, сладкиши, безалкохолни напитки и други подобия на хранителни изделия с безкраен срок на годност и високо количество хидрогенирани мазнини се предлагат навсякъде и изкушават децата от всеки ъгъл. Към това се прибавя дългото статично екранно време пред компютъра или телевизора, което често пъти е съпроводено с консумация на същите висококалорични боклучави храни.

Допълнителен фактор е липсата на достатъчно сън

Доказано е, че децата днес спят средно с по един час по-малко от своите връстници преди 30 години и в повечето случаи прекарват този час пред екрана. Този загубен час сън е много важен за развитието на мозъка и за емоционалното състояние на децата, но той има и пряка връзка с теглото им. При недостатъчен сън тялото започва да произвежда хормона герлин, който предизвиква глад. Лишаването от сън потиска синтеза на хормона лептин, който понижава апетита. Стресогенният хормон кортизол се покачва при недоспиване, а той стимулира тялото да натрупва мазнини. Когато децата спят по-малко, се нарушава балансът на всички тези хормони и се покачва рискът от напълняване.

Не на последно място за напълняването допринася евтината, нискокачествена, индустриално произведена храна, която се предлага в големите магазини. Статистиката е неопровержима: колкото по-евтина храна купува едно домакинство, толкова по-високи са разходите му за медицинско лечение. Децата имат нужда от чиста, органична, отглеждана и приготвяна по традиционен начин храна, а не от пакетирани, консервирани и рафинирани полуфабрикати. Допълнителните средства, похарчени днес за качествена храна, се изплащат многократно от семейното здраве в бъдеще.

Майкъл Полън, американски автор и журналист, който е превърнал пропагандирането на пълноценното хранене в своя житейска кауза, го формулира много ясно: „Изберете дали да плащате за зеленчуци днес, или за лекарства след време. Когато аз бях дете, 18% от дохода си харчехме за храна, а 5% за медицински услуги. Днес повечето хора харчат 9% от дохода си за храна и 17% за лечение.“

Как можете да помогнете на детето си, ако то е с наднормено тегло

Най-добрият начин да помогнете на детето си да възстанови нормалното си тегло е изпитаният стар метод на промяна в начина на хранене и нивото на физическа активност.

Не подлагайте детето си на „диета“.

Диетите са рестриктивни практики, които могат да предизвикат ненужен стрес у детето, а й прилагането им крие рискове за здравето и развитието на децата. При деца с наднормено тегло по-правилният подход е да задържим килограмите непроменени, докато детето израства на височина и по този начин променя пропорцията ръст:тегло. Така например, ако детето ви е на 8 години и тежи 45 килограма, не е добре да го карате да отслабва. По-добър вариант е да задържите тези 45 килограма, докато детето стане на девет, десет и дори единадесет години, израствайки на височина с всяка изминала година. Ако установите, че детето ви е с наднормено тегло, има много практични стъпки, които можете да предприемете, вместо да го подлагате на диета!

Поемете отговорност за храната на детето си!

Вие сте родителят. Вие сте човекът, който определя какво се пазарува и каква храна има налична вкъщи. Ограничете количеството на преработени, индустриални, полуготови храни и сладкиши, на подсладените напитки, газирани безалкохолни и сокове в кутии. Уверете се, че в дома ви има винаги пресни зеленчуци и плодове, както и храни, богати на пълноценен протеин – чисто месо, яйца, риба, бобови култури. Внимавайте детето ви да не прекалява с пшеничните и млечните изделия. Осигурете разнообразие в менюто на детето си и следете за големината на порциите му. Помогнете му да развие чувство за саморегулация и да различава кога се храни, защото е наистина гладно и кога е вече заситено.

Стимулирайте детето си да се движи повече

Движението не само че гори калории, но и укрепва костите и мускулите. Физически активните деца имат по-добър сън и са по-фокусирани през деня. Движението понижава нивото на триглицеридите в кръвта и помага за регулиране на кръвното налягане. Запишете детето си на плуване, тенис или друг спорт, към който то проявява интерес. Купете му колело и правете заедно разходки в парка. Използвайте уикенда, за да отидете на планина, да посетите някоя екопътека или просто да направите дълга градска разходка.

Ограничете времето пред телевизора и компютъра

Времето, което децата прекарват захласнати пред екрана, е в повечето случаи загубено време. Опитайте се да ограничите това време до не повече от два часа на ден, като окуражавате детето си вместо с филми и компютърни игри да запълва ежедневието си със спорт и игри на открито.

Не позволявайте на детето да пропуска закуската.

Пропускането на закуската забавя метаболизма и намалява броя на калориите, които организмът изгаря през деня. За поддържане на теглото е необходим ефективен метаболизъм, който може да бъде стимулиран с подходяща закуска. Най-добре е в основата на тази закуска да бъде качествен протеин като например бъркани яйца с извара, малък омлет с авокадо, палачинка с кисело мляко и овесени трици. Избягвайте зърнените закуски от типа хрупкав корнфлейкс, накиснат в прясно мляко – тези закуски съдържат много добавена захар и са една от причините за покачване на теглото при децата.

Проучете какво ядат децата ви в училище

За жалост училищните столове и заобикалящите ги лавки рядко предлагат качествена и смислена храна. Ако имате такава възможност, приготвяйте пакетиран обяд, който детето ви да взема със себе си в училище. Ако това не е алтернатива, запознайте се с менюто в училищния стол и помогнете на детето си да избира само най-малко лошите опции. Контролирайте за какво използва джобните си пари и следете да не прекалява с вафлите, чипса, шоколадите и другите изкушения, предлагани на децата в междучасието.

Давайте личен пример на детето си

Децата правят това, което правят родителите им. Ако вие не ядете зеленчуци, не можете да очаквате детето ви да го прави. Ако вие прекарвате целия ден пред компютъра, а вечерта на дивана пред телевизора, няма да успеете да насърчите детето си да се движи повече. Ако вашето хранене е смислено и балансирано, ако спортувате и се движите, обичате и цените тялото си, грижите се то да е здраво и да изглежда добре – ще вдъхновите и детето си да прави същото!

Фокусирайте се върху позитивната обратна връзка

Целта не е да се превръщате в хранителна полиция, денонощно следяща теглото на детето си. Непрекъснатите ограничения и контрол ще постигнат по-скоро обратен ефект. Отнасяйте се сериозно към въпроса с теглото на детето си, но прилагайте мек подход спрямо самото дете. Научето го да различава добрите от лошите храни, така както различава добрите от лошите постъпки. Помогнете му да се научи да подбира и да не позволява хранителните изкушения да доминират в живота му, да определят настроението и поведението му. Не използвайте храната като средство за награда или наказание. Това изкривява връзката на децата с храната. Винаги хвалете детето си, когато прави правилен хранителен избор и го поощрявайте!

Обичайте детето си безусловно!

Не се уморявайте да казвате и показвате на детето си, че го обичате безкрайно, независимо как изглежда и колко тежи, и че всичко, което искате, е то да расте здраво и щастливо!

Още от Маги Пашова на www.naturelita.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара