Добавките екстракт от стар чесън ограничават образуването на плаки в артериите и развитието на сърдечни болест, показват резултати от изследване на учени от Института за биомедицински изследвания към Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

kitchen-270785_960_720

Учените уверяват, цитирани от БТА, че у хората, които ежедневно приемат въпросните добавки, или просто ядат чесън, образуването на плаки в артериите значително намалява.

Изследването е обхванало 55 пациенти на възраст между 40 и 75 години, които са диагностицирани с метаболитен синдром и наскоро са били засегнати от сърдечно заболяване.

Учените изследвали калциевите отлагания и образуваните плаки в артериите на участниците, които след това ежедневно приемали 2400-милиграмова доза екстракт от стар чесън или плацебо. Една година по-късно се оказало, че у участниците, които приемали добавки чесън, натрупването на плаки в артериите се е забавило с 80 на сто, а количеството съществуващи плаки е намаляло.

„Получените резултати са поредното доказателство за ползата от тези добавки за намаляване на натрупаното количество плаки и за предотвратяване на риска от образуване на нови плаки в артериите“, заяви д-р Матю Будоф от института.

Учените казват и, че екстрактът от стар чесън намалява кръвното налягане и нивото на холестерола.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара