Било е време, когато малките синеещи паяжини на бедрото или под коляното са били възприемани като знак за божествен произход. А в действителност те говорят за друга съдба – отново женска, отново в невеселия смисъл на думата – предразположеност към варикозна болест. Когато тя вече е факт, но все още е рано за сериозни мерки (има такъв етап във варикозната болест и той не е кратък), какво друго остава, освен да я приемеш и да се научиш да живееш с нея. Тя е доста капризна и налага лишения, но ако се съобразите с тях, ще се успокои.

foot-5033_960_720

Може ли да ядем всичко?

Може: да увеличите суровите плодове и зеленчуци. Те съдържат целулоза, от която се синтезират фиброзни влакна, необходими за укрепването на стените на вените. И още един важен момент – плодовете и зеленчуците са идеалната профилактика срещу запек, който увеличава налягането в съдовете и предизвиква усложнения при венозна недостатъчност.

Не може: да прекалявате с мазно, пикантно и солено. Провокираната от тях жажда увеличава кръвния обем, а оттам и натоварването на венозната система. Следете и теглото си. Наднормените килограми също претоварват вените и варикозната болест бързо прогресира.

Може ли да спортувам?

Може: и дори трябва задължително да започнете да се занимавате с плуване, което забавя развитието на варикозната болест. Оптималният режим е практикуване на стил брус в бавно и средно темпо 3-4 пъти седмично по 25- 30 минути.

След всяка водна тренировка нанасяйте върху болните вени мазило или гел с т.нар. венотоничен ефект. Подходящ е и кросът (отново в бавно или умерено темпо) по меки настилки – трева, пясък, тъй като те предполагат постепенно нарастване на натоварването, а то развива мускулите на подбедриците и бедрата, тонизира вените и активизира периферното кръвообращение.

Едночасова бавна разходка (с малки почивки, през които да посядате някъде) всеки ден е друг вариант да поддържате тонуса на вените. Преди бягане или ходене задължително слагайте ластичен бинт или специален еластичен чорап.

Не може: да карате велосипед или велоергометър, да тренирате тенис, аеробика или фитнес. Това са продължителни и силови натоварвания, които ускоряват варикозната болест.

Ако сте почитатели на джогинга, в никакъв случай не правете компромис да тичате по асфалт или бетонирана настилка – при такъв тип бягане ударното натоварване върху ходилата рязко нараства и вените се разширяват. Не се препоръчва и дългото ходене без почивка по неравни, каменисти терени, изкачване по стръмни планински пътеки. С две думи, туризмът не е вашият спорт.

legs-375343_960_720

Може ли да трупам тен на плаж или в солариум?

Не може: защото не е полезно. Под въздействието на ултравиолетовите лъчи (в това число и изкуствените) може да се образуват звездообразните венозно-съдови плетеници.

Може: да марширувате с високо вдигнати колене сред морските вълни. Или да изпълнявате различни упражнения във водата. Ако сте с начален стадий на заболяването, може да си позволите и плаж, но до 11 ч. сутрин и след 17 ч. вечер.

Може ли да ходя на сауна?

Не може: нито в сауна, нито в парна баня. Не бива дори да вземате гореща вана. Всички топли процедури разширяват съдовете и предизвикват прилив на кръв в тях, което пак води до претоварване на венозната система.

Може ли да шофирам, да летя със самолет?

Може: но с няколко предохранителни мерки. Когато сте на дълъг път с автомобил, на всеки 1,5 – 2 часа спирайте и правете 10-15-минутна енергична разходка. При полет със самолет е желателно периодично да ставате и да се разхождате из салона. Пребиваването в неподвижно състояние нарушава оттока на кръвта по вените, което може да причини нарастване на венозната недостатъчност.
Преди продължително пътуване слагайте ластичен бинт или чорапи. Добре е 10-15 дни преди пътешествието да започнете да третирате болните вени с препарати, които подобряват тонуса.

Може ли да си правя масаж?

Може: но само след консултация с лекар флеболог (специалист по венозни заболявания). Енергичният масаж на краката, особено антицелулитният, може да усили проявлението на венозната недостатъчност, да провокира прогресиране на варикозното разширение на вените и дори да предизвика тромбофлебит.

Може ли всеки ден да използвам препарати за вети?

Може: и дори е задължително. Те са няколко вида – гел, спрей, крем. Независимо какво ще изберете, нанасяйте ги всеки ден върху ходилата, подбедриците и бедрата. Те действат укрепващо на вените и повишават устойчивостта им на неблагоприятни въздействия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара