Учени от университета Дюк в Северна Каролина са открили разлика в начина, по който организмът реагира към вирусна или бактериална инфекция, а това може да допринесе за намаляване на ненужната употреба на антибиотици, съобщава ЮПИ.

thermometer-833085_960_720

Генната експресия у пациентите е различна в зависимост от инфекцията им, която може да се използва, за да се определи дали лечението с антибиотици ще е подходящо за тях, твърдят учените, цитирани от БТА.

При три четвърти от респираторните инфекции се предписват антибиотици, независимо че тези лекарства са неефикасни срещу вируси. Точен диагностичен тест би могъл да покаже на пациенти и лекари дали в дадения случай си струва да се приемат антибиотици.

„Антибиотиците са ефикасни в борбата с бактериите, но не и срещу вируси“, казва Ифреим Цалик от университета. И допълва: „Затова разграничаването на причините за заболяването е много важно, за да може да се приложи подходящата терапия“.

Изследването обхванало 273-ма участници, засегнати от респираторни инфекции, и 44-ма здрави доброволци, като целта била да се провери прецизността на теста.

Оказало се, че той позволил да се направи разлика между бактериални, вирусни и други инфекции у 87% от засегнатите от тях участници. Получените резултати са значително по-добри в сравнение с друг тест за диагностика на инфекции, чиято прецизност е 78%, отбелязаха учените.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара