Всяка жена е забелязала, че след една безсънна нощ лицето й е повяхнало, под очите са се очертали сенки, очите са лишени от блясък, бръчките са се подсилили.

Учените, които изследват влиянието на съня върху човешкото здраве, са изготвили десет прости и сравнително лесно изпълними правила, които би трябвало да следва всяка жена, която държи на красотата си.

bed-945881_960_720

Обща отмора се постига най-добре през нощта

През нощта природата намалява своя жизнен ритъм, затова и човешкият организъм тогава се отморява по-пълноценно. Клетките се възраждат и се отделят вредните за организма вещества.

Средно 8 часа сън

Възрастният организъм се нуждае средно от 8 часа сън. Тези 8 часа трябва да бъдат проспани непрекъснато и спокойно, тъй като истинската отмора настъпва едва няколко часа след заспиването.

Разтоварете се преди лягане

Преди да легнете, помъчете се да се разтоварите от всякакви грижи, тревоги, ядове. Избягвайте преди спане тежки книги и филми, защото те обикновено затормозват подсъзнанието и са причина за мъчителни сънища.

По-малко калории преди лягане

Вечер трябва да се избягва обилното ядене. По време на съня организмът изразходва малко енергия, затова погълнатата храна не се употребява за възстановяване на мускулите, а се превръща в излишна мазнина. Храносмилането предизвиква прилив на кръв в коремната кухина и стомахът работи усилено, смущавайки нервната система. Добре е да се вечеря няколко часа преди лягане, като се приемат леки храни или дори само кисело или прясно мляко.

Пълно затъмняване

Доколкото е възможно, спете в затъмнена стая. За препоръчване е да спускате плътни завеси на прозорците, а стените на стаята да не бъдат боядисани в много светли тонове.

Идеалната температура

Идеалната температура в спалнята е около 20 градуса. Както по-високата, така и по-ниската температура са причина за нескопоен сън и неприятни сънища.

Достатъчно чист въздух

В добре проветрена стая сънят е винаги по-здраВ. Затова при хубаво време спете с отворени прозорци, а при лошо време проветрете добре спалнята, преди да си легнете.

Лежете на равно

Леглото трябва да бъде равно. Високите възглавници и много меките дюшеци са причина да се изкриви гръбнакът, а тоВа пречи на цялостното отпускане на тялото.

Сънотворни средства само в краен случай

Сънотворните лекарства са по начало вредни за организма и тяхното системно вземане засяга с течение на времето нервната система. ЧоВек, който взема сънотворни лекарства, рядко се събужда бодър. Те трябва да се избягват, доколкото е мъзможно, и да се вземат само в краен случай!

И.. любим мъж

Учените са установили, че жена, която спи с любимия мъж, се радва на по-здра сън.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара