Всички сме различни и за да постигнем целите си се нуждаем от различни хранителни режими. Режими, които са съобразени както с целите ни, така и със здравословното ни състояние, хранителни предпочитания и начин на живот.

Все пак съществуват няколко универсални правила, към които е добре да се придържаме, ако искаме да се храним правилно и постепенно да постигнем и задържим оптималните за нас килограми.

Точно тези универсални правила съм събрал тук. Когато избирате диети за отслабване – проверявайте дали отговарят на тези правила. В противен случай – най-вероятно ще доведат само до краткотрайни резултати и дори може да навредят на здравето ви.

Ето ги и 10-те доказани съвета как да отслабна и да подобря здравето си:

1. Повече фибри

 • Как да отслабна? Първият отговор на този въпрос е „Консумирай повече фибри“. Ползите за здравето и поддържането на нормални килограми от консумацията на храни, богати на фибри, са безспорни.
 • Опитайте да увеличите приема на фибри, като например добавите боб към салатата си или  просто закусите с богати на фибри ядки и семена.
 • Повече за това как фибрите влияят на отслабването и как да ги включите в менюто си можете да прочетете в статията „За фибрите и отслабването“.

2. Избягвайте захарни напитки

 • Избягването на храни с високо съдържание на добавени захари е чудесен начин да се предпазите от наддаване на излишни килограми.
 • Тезата, че именно добавената захар в безалкохолните напитки е основна причина за покачване на килограми, се доказва и от мащабни изследвания. На тези напитки се дължат и голяма част от здравословните проблеми като диабет и сърдечно-съдови заболявания .
 • Важно е да се отбележи, че дори храни, които са определяни като здравословни или органични, могат да имат много високо съдържание на захар. Ето защо е задължително да четете внимателно етикетите на всеки продукт, който си купувате.

3. „Да“ на здравословните мазнини

 • Мазнините доста често са първото нещо, което избягваме, когато се опитваме да отслабнем. Здравословните мазнини обаче могат да ви помогнат да постигнете отслабване с дългосрочен ефект.
 • Храни, богати на здравословни мазнини като зехтин, авокадо, ядки ще ви накарат да се почувствате по-сити за по-дълго време, намалявайки силния апетит. Подобни храни често присъстват в режимите, които изготвям, особено, когато клиентите ми са посочили, че ги обичат. Хапвайки любимите си храни в точните количества, те успяват да постигнат и задържат желаните от тях килограми.

4. Фокусирайте се върху храната

 • Както и друг път съм споменавал – когато се храните – нека вниманието ви да е изцяло съсредоточено върху храната. Така както правят народите от Средиземноморието и това им помага да са здрави и в топ форма.. Вижте повече за Средиземноморската диета – всичко, което трябва да знаете.
 • Научно потвърдено е,  че консумирането на храна пред телевизора или компютъра, може да доведе до прием на повече калории и съответно, до повишаване на теглото. Смартфоните са друго устройство, което трябва да отдалечите от масата, докато се храните. Сърфирането в Instagram или Facebook е също толкова разсейващо, колкото телевизорът или компютърът.

5. Разхождайте се пеш

 • Сигурно много от вас вярват, че трябва да предприемат стриктни ежедневни упражнения, за да започнат да отслабват. Въпреки че различните типове дейност са важни, когато се опитвате да влезете във форма, ходенето е отличен и лесен начин да горите калории. Всъщност, само 30 минути ходене на ден е доказано, че спомага за загубата на тегло .

6. Бъдете шеф-готвачът във вашия дом

 • Може да не ви се вярва, но готвенето на храна вкъщи помага в борбата с килограмите. Не отричаме, че хапването в хубав ресторант е приятно и може да се впише в здравословния план за хранене, но фокусирането върху готвене у дома е чудесен начин да запазите теглото си под контрол.
 • Нещо повече, приготвянето на храна у дома ви позволява да експериментирате с нови, здравословни съставки и рецепти, като същевременно ви  спестява пари.

7. Насладете се на протеинови закуски

 • Нашите съвети за белтъчната диета, отново се потвърждават от проучване публикувано в International Journal of Obesity . Включването на богати на протеини храни, като яйца например, е от полза за желаещите да отслабнат.
 • Увеличаването на приема на протеини в сутрешните часове  може  също да ви помогне да избегнете нездравословни закуски, както  и да подобри контрола на апетита през целия ден.

8. Не пийте калориите

 • Докато повечето хора знаят, че трябва да избягват газирани безалкохолни напитки и млечни шейкове, други не осъзнават, че дори напитките, рекламирани за подобряване на здравето, могат да бъдат пълни с нежелани съставки.
 • Спортните напитки, както и напитките на основа на кафето, са с много  калории, изкуствени оцветители и добавена захар.
 • Дори натуралният сок, който често се популяризира като здравословна напитка, може да доведе до повишаване на теглото, ако консумирате твърде много.
 • Фокусирайте се върху хидратирането с вода, за да сведете до минимум броя на калориите, които пиете през целия ден.

9. Пазарувайте умно

 • Създаването на списък за пазаруване и придържането към него е чудесен начин да избегнете импулсивното купуване на нездравословни и излишни за вас храни.Придържането и пазаруването по изготвен за вас хранителен режим, също ще ви помогне да избирате само нужните за менюто ви хранителни продукти.
 • Друг начин за ограничаване на нездравословните покупки в хранителния магазин е да сте хапнали здравословно преди да пазарувате.Гладните купувачи са склонни да посегнат към по-висококалорични, нездравословни храни.

10. Приемайте течности

 • Пиенето на достатъчно вода през деня е важно за цялостното здраве и дори може да ви помогне да поддържате здравословно тегло.
 • Според данните на проучване, проведено с над 9 500 души, тези, които не са добре хидратирани, имат по-високи индекси на телесна маса  и са по-склонни да бъдат с наднормено тегло от тези, които са били достатъчно хидратирани.
 • Нещо повече, хората, които пият вода преди хранене, обикновено приемат по-малко калории. Както най-вероятно вече знаете, аз препоръчвам консумирането на две чаши вода преди всяко хранене и този съвет определено работи.

Не забравяте, че всеки човек е различен и има нужда от индивидуален хранителен режим, за да се постигне и задържи желаните килограми по здравословен начин.

Въпреки че има многобройни начини да свалите килограми, откриването на подходящия точно за вас хранителен режим, към принципите на който можете да се придържате цял живот, е най-добрият отговор на въпроса „Как да отслабна?“

За още съвети за храненето и поръчка на индивидуален хранителен режим, влезте в www.topforma.bg.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара