Естетичният дерматолог от Хил клиник д-р Румяна Кожухарова е известна с артистичното си око, висока експертиза и прецизна ръка. Пациентите й я наричат „вълшебница“, която с няколко убождания връща на лицето им свежия, красив вид и меката, хармонична, ненатрапчива красота. Лекарите, които обучава я обожават заради търпението, с което подхожда към тренингите. Ценят добрия й подход в предаването на анатомични знания и точните думи, които намира, за да ги мотивира да направят първите си корекции. Тя разделя времето си между кабинета в Хил клиник, многобройни пътувания зад граница, конгреси, семинари и семейството си. Най-ценни са миговете, които прекарва с малката си дъщеричка Елинор.

Снимки: KARE STUDIO и личен архив. Грим: Силвия Василева

Д-р Кожухарова е отдаден на професията си лекар с дългогодишен опит, официален тренер на филърите Pluryal и един от най-уважаваните колеги в бранша. В търсене на формулата за най-доброто ни „аз“, разговаряме с нея за всичко, което дерматологията сега може да предложи.

Д-р Кожухарова, каква е ролята на естетичната медицина днес?

Без съмнение това е посока, в която тръгват много лекари, защото е интригуваща и предизвикателна. В същото време е специалност, която помага на много пациенти, които търсят по-добрата си версия, да я постигнат по неоперативен начин. Лично за мен тя е път, който поех с ентусиазъм и любопитство и по който вървя вече години наред.

Практиката си изграждам на основата на труд, доверие и почтеност. Някъде по средата на този път се срещаме ние професионалистите и те, нашите пациенти, за да постигнем с помощта на естетични процедури по-млад и хармоничен външен вид. Начинът, поне според мен, е да не създаваме видима, агресивна промяна на лицето, а да се придържаме към естествения, ненатрапчив начин за подчертаване на индивидуалните черти.

Съвременният човек живее динамично, търси бързи резултати и е доста взискателен.

С методите на естетичната медицина повлияваме не само на външния му вид, но и на самоувереността. Много мои пациенти споделят, че в днешния конкурентен свят, в който на това как изглеждаш се обръща специално внимание, процедурите са задължителна част от поддръжката. За мен е радост, че ми се доверяват във всеки етап от живота си, защото естетичната медицина изисква дългосрочно, последователно прилагане, съобразено с различната възраст и специфичните нужди.

Доколко суетата трябва да се отдръпне, когато става дума за здраве?

Категорично залагам на терапии, които осигуряват на първо място здраве на кожата. Няма как при едно лице, обхванато от акне или със спукани капиляри, да започнем с филър за оформяне на устните. Стартирам винаги с процедури или лечение, които да оптимизират доброто качество на кожата. Впоследствие, стъпка по стъпка, следвам създадения ефективен план за създаване на красива, балансирана визия. Суетата има място едва след като решим здравословните проблеми. За разлика от пластичната хирургия, при която ефектът от операциите е видим веднага за околните,

при естетичната дерматология извършването на процедури може да бъде незабележимо за обкръжението ни.

Да кажем, че при нас резултатите се постигат по-плавно, по-дискретно и изглеждат естествено. По тази причина сме предпочитани от широк кръг дами и господа, които държат да не напускат за дълго социалния и бизнес свят, но все така да са поддържани и свежи. Избирам щадящи и прецизни техники, които имат мигновен ефект или се разгръщат във времето. Натрупването на ефекта от няколко процедури е моментът, в който пациентът се вижда в огледалото и очите му заблестяват, а усмивката изгрява на лицето. Щастието от постигнатите резултати са моята най-голяма награда.

Кои са последните тенденции в естетиката?

Наскоро се върнах от Монако, където се проведе AMWC 2024 – прочутият конгрес по естетична и антиейдж медицина. Тотален хит тази година бяха екзозомите, които ползвам вече и в практиката си. Екзозомите са микроскопични частици, медиатори на близка и далечна междуклетъчна комуникация, които дават сигнали на организма да се справи с увредата на клетките. Такъв тип естествена регенерация, която нашето тяло само да  осъществява, е от огромна полза при възпаления, косопад, фотостареене и др. За най-ефективни се смятат продуктите, които освен екзозоми, съдържат и растителни фактори, аминокиселини, пептиди, витамини и минерали. Това съчетание доставя всички възможни ползи за кожа с пигментации, при всеки морфотип стареене, дехидратация или белези.

След серия екзозомни терапии се постига повече сияйност,

добър хидратиращ ефект, уплътняване на кожата, оптизимиране на текстурата й и не на последно място продължаващо био-реструктуриращо действие. Методите са иновативни, продуктите са интересни и обещават да постигнат нещо, което никога не излиза от мода – еластичната, здрава и с равномерен тен кожа.

Когато говорим за регенеративна медицина не можем да подминем и различните видове плазмотерапия, чиято философия е да изолира тромбоцити от собствената ни кръв и впоследствие този концентриран „еликсир“ да бъде въведен в кожата. Методът е напълно безопасен и практически няма установени странични ефекти. Еволюцията на PRP (по-познат като вампирски лифтинг) в PRF също е забележителна. При фибриновата плазмотерапия отново разчитаме на грандиозната сила на собствените ни тромбоцити, но вече в мощна комбинация с фибрин.

Aptos добавиха нови конци към портфолиото си – популярните вече и в България Aptos Namica. Това са продукти за ексклузивна, луксозна структурираща процедура на лицето и съм сигурна, че скоро ще наберат инерция и ще станат предпочитани за тредлифтинг.

Д-р Румяна Кожухарова, на Aesthetic & Anti-Aging Medicine World Congress в Монте Карло, Монако.

За мен беше удоволствие и да се видя с колегите си от Bio Science, които създават най-нова генерация хиалуронови филъри за тяло. С настъпването на по-топлите месеци интересът към неоперативно скулптуриране на тяло прави сериозен скок и очаквам все повече пациенти да ме посетят за корекция на хлътнали хълбоци и за оформяне на седалище.

Естествено полинуклеотодите на Pluryal заеха подобаващо място в колекцията от иновации. Нашумелите напоследък продукти са специално създадени за активна хидратация, еластичност и мекота. Pluryal Silk прилагам за околоочния контур, ъгълчетата на устата, шията или дори корема или вътрешната част на бедрата. Както говори и името му – кожата придобива копринена мекота. Счита се, че въздействието на съставките му е по-силно, когато се комбинира с Pluryal Densify. Работя от доста време с тези мезофилъри, защото се въвеждат много леко, притежават подходящ вискозитет, убожданията са почти незабележими.

Не на последно място по време на Конгреса се обърна внимание на безопасността в процеса на прилагане на естетични терапии. Вече е възможно да се прави ехография в реално време, за да се установят евентуални аномалии в анатомията, да се предпазят съдове и като цяло да се „картографира“ лицето. Особено полезен е този подход при пациенти, които вече имат конци и филъри, поставени от друг лекар.

Д-р Кожухарова работи рамо до рамо с прочутия Dr. Lee Walker в hands on тренинг

В момента дерматолозите говорят много за “регенеративна медицина“. Какво се крие зад това?

Науката ни дава все повече информация за процесите на стареене на човешкото тяло. Съответно естетичната медицина ползва този научен напредък, за да може по-целенасочено и систематично да възстановява и поддържа младостта и здравето на кожата. Споменатите вече екзозоми, полинуклеотиди и различни видове плазмотерапии са част от този холистичен, цялостен подход. Иновативни технологии и терапии, индивидуализирана диагностика и продукти, които все повече търсят биоревитализацията и колагеностимулацията. Част от тази тенденция са хибридните филъри, които съдържат хиалуронова киселина, но с добавен колагеностимулатор.

А остават ли на по-заден план традиционните естетични процедури?

В никакъв случай, все още преобладаващата част от пациентите ми търсят добрите резултати от ботокс терапията, от контурната пластика с филъри и от скин бустерите. Често идват за първи път с желанието за моделиране на устни. Но след цялостна консултация на лицето създаваме индивидуална поддържаща програма в няколко стъпки и те с радост откриват истинската сила на естетиката. Скулптурирането на едно лице с неинвазивни методи за мен е като създаването на произведение на изкуството. Първо започвам с мезотерапии и скин бустери, които уплътняват и хидратират кожата, тя става по-еластична и по-мека. Избирам подходящите за възрастта и състоянието на лицето субстанции, като много харесвам комбинацията от неомрежена хиалуронова киселина, аминокиселини, пептиди и витамини. Впоследствие работя по определена схема с мускулен релаксант, буквално за дни той разгръща действието си и пред очите на пациента мимическите бръчки изчезват.

Д-р Кожухарова приема отличие за контурна пластика с филъри от Global Aesthetic Academy

Хиалуроновата киселина в различни форми работя на различни нива от лицето така, че да компенсирам дефицити в костната структура, в мастните слоеве и т.н. Ползвам канюлна техника, т.е. въвеждам няколко филъра само през 2 или 3 точки, а резултатите са видими веднага. Постига се мигновено туширане на бръчките и създаване на желаните обеми, а впоследствие се наблюдава категорично подобряване на хидратацията на кожата, както и по-здрава, сияйна повърхност.

Има ли интерес от страна на мъжете към вашите методи?

Разбира се, имам много пациенти мъже. Тяхното намерение е посещението им в дерматологичния кабинет да остане тайна, затова правим терапии, които не изискват възстановителен период. Основното им желание е за ботокс, който да омекоти мимическите бръчки, както и за терапии, укрепващи косата. Естетиката при мъжете се различава коренно от тази при дамите. При представителите на силния пол подчертаваме мъжествеността, създаваме по-категорични линии, изостряме чертите, докато при жените целим мекота, свежест и по-закръглени, сочни форми. Концепцията ми за цялостна грижа за тялото и лицето се подчинява на строго научен подход и използване на продукти от най-високо качество и клас.

Д-р Кожухарова като част от екипа естетични експерти на „Променените“ по bTV

Как се чувствате в ролята си на тренер?

През годините не спрях да уча, работейки, да се усъвършенствам и да търся информация и знания, да питам и да експериментирам, да споделям опита си с колеги от страната и чужбина. Вярвам, че натрупаните знания и придобитите умения трябва да се предават нататък. Стигнах до този момент в своята кариера, когато следва да уча и напътствам по-младите си колеги, да ги предпазвам от грешки и заедно да правим повече за хората. Влагам цялото си старание и желание по време на обученията и се опитвам да предам един по-комплексен подход в работата пациентите.

За консултация с д-р Румяна Кожухарова в Дерма център Хил клиник, ул. Московска, 29: 02 439 3131

Facebook Twitter Google+

0 Коментара