Стояна Нацева е основател на Академия „Щастлив живот“ – модерна компания, която се занимава с провеждане на обучаващи курсове, консултации и менторство по личностно и бизнес развитие.

Снимки: Мирослава Дерменджиева и Личен архив

Стояна е посветила над 25 години от живота си на личностно развитие и е преминала много обучения в чужбина (професионален лайф и бизнес коучинг, менторинг в бизнес процесите, констелации, ериксонова хипноза и др.).

Автор е на над 50 тренинга, през нейните курсове са преминали над 100 000 човека, а безплатните обучения са с милиони гледания.

Стояна е автор на 13 книги, които са продадени в хиляди екземпляри.

Тя е и създател на патентованата и международно призната система за коучинг и констелации Direct Change Solution. Хиляди хора започнаха нов професионален път след обучения в треньорската академия по метода.

Стояна е носител на много награди за бизнес, развитие, лидерство и менторство.

Създател е на благотворителния проект „Стъпки към успеха“ за антикризисно мислене, през който са преминали обучение над 40 000 младежи и възрастни, имащи нужда от подкрепа.

Щастливо омъжена, майка на две деца.

Преди около две години, в предишния ни разговор, споделихте, че сте от хората, които първо учат, а после преподават. Какво ново научихте за това време? И промени ли се нещо в начина, по който помагате на хората да сбъднат мечтите си?

За две години се случиха толкова много неща – издадох нови книги: „Дневникът на самонаблюдението“, „Аз съм всемогъщ“, „Ежедневник за щастлив живот“. Направих няколко международни обучения и ритрийти в Кения, Бали, Малдиви.

Срещнах се с хиляди последователи на националното турне,

завърших още няколко курса и квалификации при най-добрите световни ментори, създадох много нови базови програми и множество безплатни и благотворителни проекти, които промениха живота на стотици хиляди. Академия „Щастлив живот“ няколко години подред е награждавана като компания номер едно в сектор „Обучения и образование” в България. Бизнесът се разраства и помагаме на все повече хора да подобрят живота си чрез личностно и бизнес израстване в нашите курсове. Получаваме хиляди положителни обратни връзки за качеството на нашата работа, което е вдъхновение.

През последните две години получих високите отличия „Ментор на десетилетието“, „Лидер на промяната“, „Будител и писател“ на 2023 г. и „Жена на годината“ в раздел „Образование“ на международните награди на списание „Бизнес лейди“, „Аристократи в бизнеса“ на 25-ия национален конкурс „Бизнес дама на годината“. Бях отличена в класацията на Форбс „Жени на върха“ и още много други.

Създадохме великолепни моменти с моето любимо семейство и се чувствам наистина удовлетворена във всяка една сфера на моя живот.

Осъзнах колко важно е да живееш с мисията си и да работиш в полза на обществото. Парите и материалните блага са следствие от ценности, които даваш на света. Непрекъснатото себеусъвършенстване и личностно израстване неминуемо води до бизнес израстване и подобряване на отношенията във всяка една от системите на взаимодействие. Живеем в бързо развиващ се и променящ се свят, в който, ако ти не се променяш и ако ти липсват правилни знания и действия, си обречен на липси и загуби. Човек трябва да излезе от позицията на вечно мрънкаща жертва и да се осъзнае като господар на живота си и творец на действителността си. Единствено от тази позиция – чрез поемането на отговорност  за живота и действията си – са възможни измененията в позитивна посока.

Описвате себе си като мотиватор, вдъхновител, писател, филантроп, несломим мечтател и оптимист. Кое от всичко изброено чувствате най-вече като свое призвание?

Трудно мога да определя себе си с една дума. Писател съм по душа, създадох 13 великолепни книги, които помогнаха на стотици хиляди хора да започнат да живеят осъзнато. Вдъхновител и мотиватор е силна част от моята идентичност, защото от дете осъз­навам силата на собствената си харизма и въздействие. Цял живот съм помагала на хората да осъзнават силата и величието си. Аз мечтая мащабно и вярвам в своите мечти, действам всеки ден и резултатите са налице.

Казвате, че мисията ви е да разкривате талантите на хората, за да изживеят живота на мечтите си. Разкажете ни малко повече как постигате това, какво представляват менторските ви програми?

Всеки един от нас идва на белия свят с много силни качества. Душата никога не прави грешки, когато избира земния си път. Но в периода на социализация много младежи, доверявайки се на авторитетни фигури в своя живот, забравят за детските си мечти и копнежи, научават се на деструктивни поведенчески модели и негативна оценка за себе си като личност, затова впоследствие не разкриват божествения си потенциал и

цял живот се сравняват с другите и развиват качества, които не са им присъщи.

Когато човек не познава себе си и не разбира, че всички отговори са вътре в него, той търси непрекъснато външна референция и сбъдва чужди цели и идеали, което води до дълбока вътрешна неудовлетвореност и разочарование.

Създадох Академия „Щастлив живот“ точно с тази цел – да припомня на хората за тяхното величие, да ги накарам да погледнат в себе си, да излязат от позицията на жертва и да вземат живота си в ръце. Оттук идва вътрешното удовлетворение, правилното функциониране във всяка една от системите на взаимодействие и животът се превръща в приказка.

В нашите обучения и менторски програми използваме системния подход и чрез инструментите на най-модерната психотехнология – моят патентован метод на директните решения DIRECT CHANGE SOLUTION – хората преоткриват себе си и променят живота си към добро в най-кратки срокове.

С какво вашата Академия „Щастлив живот“ е по-различна от останалите, които предлагат обучения за личностно и бизнес развитие?

При нас клиентите винаги получават повече – и като отношение, и като обратна връзка, и като информация, и като внимание и подкрепа. Затова последните две години сме награждавани като компания на годината и десетилетието в сектор „Образование“. Качеството на обученията е гарантирано от постоянното надграждане на менторите в академията. Непрекъснато изискваме обратни връзки от нашите студенти и подобряваме всеки един от курсовете на база на получената обратна връзка. Ние сме известни и със създаването на подкрепящи и приятелски общности, което кара нашите студенти да се чувстват чудесно и да са лоялни наши клиенти във всички образователни програми. Хилядите великолепни отзиви на студенти ни доказват, че нашите курсове са не само обучение, а цялостно преживяване.

Какво лично за вас означава да живееш щастливо?

Да живееш щастливо означава да познаваш достатъчно добре себе си, ценностите си, принципите си, да разпознаваш кои са твоите ограничаващи и подкрепящи вярвания. За един това може да е голямо семейство, за друг – бизнес, за трети – благотворителност, но човек трябва да осъзнава реализирания си потенциал във всяка една сфера от живота си, както и нереализирания си потенциал, да осъзнава че щастието не е нещо отвън, а вътрешна работа и отговорност и че единствено опознаването и реализирането на себе си по правилния начин, може да ни направи щастливи. За съжаление,

много хора се чувстват дълбоко нещастни, защото не поемат отговорност за живота си,

за изборите и действията си, контролират другите и имат очаквания, както и обвиняват, осъждат, страдат, критикуват, което е фокус върху чуждия живот, а не върху собствения. Когато сбъднат чужди цели и мечти, а не осъзнават своите собствени, няма как да изградят удовлетворен живот.

Много важно е човек да се научи да бъде на своето място във всяка една от системите, защото системата е съвкупност от елементи с цел постигане на отредена цел. И ако не разбираш в коя система се намираш, каква е целта на системата и каква е твоята роля в нея и изпълняваш чужди роли, ако бъркаш семейната среда с работната или системата майка и баща с партньорската, няма как да получиш бонусите на системата – пари, любов и здраве, а изживяваш липси и дефицити. Затова са полезни нашите обучения, защото заемайки правилната роля във всяка система, ти веднага усещаш прилив на всякакви ресурси – пари, здраве и любов.

Ако не живееш тук и сега, също не си на твоето място,

ако изпитваш негативни чувства – вина, срам, агресия, мъка – живееш в миналото, ако изпитваш страх и безпокойство – живееш в бъдещето, а щастие има само тук и сега.

Срещате се с много дами, които търсят вашата помощ, за да променят нещо в живота си. От какво най-вече се нуждае днес една жена, за да е щастлива?

Съвременната жена е изключителна личност, която ме възхищава. Жената вече се осъзнава като достатъчно образована и силна, за да заяви себе си и да живее живота по начина, които точно на нея й харесва. Жената осъзнава, че не е необходимо да следва ограничаващи родови сценарии или обществени стереотипи. Днес наблюдаваме една нова женственост, която осъзнато разцъфтява с пълна сила. Истината е, че живеем в най-изобилната епоха. Информацията и възможностите са достъпни навсякъде и всяка жена, имаща осъзнато желание, може да го осъществи. На първо място е необходимо качествено образование, достатъчно време и финансова свобода. Ключът е опознаването на себе си.

А има ли рецепта за женско щастие? Една от последните ви книги се казва „Ежедневник за щастлив живот“.  Как изглежда накратко този ежедневник?

За мен лично щастието се измерва със степента на положителните промени в живота на моите близки, ученици, читатели и последователи, с удовлетворението от написаните книги и от щастливи моменти със семейството ми, с изминатите километри до екзотични дестинации, с любов­та на моя съпруг. Няма готова рецепта, но има правилно позициониране в системата – ако човек застане на точното си място, ще го разбере по това, че се чувства щастлив.

Така че съветът ми към всеки е: намери своята формула!

Аз мога да помогна с обучения и книги. Но отговорът винаги е в самия човек. „Ежедневникът за щастлив живот“ е планер, в който ден след ден можем да записваме важните дела за деня и да ги следваме, защото мечтата е абстракция, истинските резултати се постигат чрез целеполагане, стратегическо планиране и ежедневни действия. Този планер ни помага да излезем от детското магическо мислене и да поемем отговорност за живота и действията си.

Написала сте няколко книги, чиито основен мотив е свързан с хармоничния и щастлив живот. Какво е най-важното, което искате да предадете чрез тях?

Вярвам, че книгите възпитават и окриляват. Радвам се, че в България хората много се интересуват и четат. Моите книги са бестселъри, продадени в над сто хиляди екземпляра и великолепните обратни връзки за бързи положителни промени в живота на читателите ми ме карат да продължавам да творя. Два пъти съм награждавана и за писател и будител, което ми дава допълнителен стимул като творец. Моите книги са тренинги, даващи решение на всички въпроси от ежедневието.

Вярвам, че най-градивната сила е любовта, на това е построена цялата ми школа, всички обучения и всички книги. А любовта започва от любовта към себе си и света. Установено е, че

каквито мисли и чувства има човек за себе си като личност, същите ги проектира и към другите хора,

към света като цяло, към бъдещото си и към всичко. Затова написах „Бъди центърът на своята вселена“, това е първата ми книга, посветена на правилното отношение към себе си. В йерархията на системите Аз винаги трябва да е на първо място и на себе си да даваш най-много ресурси – време, внимание, пари, информация, грижа и т.н. Обичам да използвам едно сравнение – ако близък ти поиска 100 лева, а ти нямаш, колкото и да желаеш, не можеш да му помогнеш. Ние можем да помагаме единствено от ресурс, а не от дефицит. В книгата „Правилата на Царицата“ всяка жена ще намери нейната формула за щастлив живот. В книгата „Енергията – презареждане“ давам базово знание

как да повишим енергийните си нива и да постигнем благоденствие

във високи вибрации. Книгата „Живот без страхове“ решава бързо всички наши притеснения и помага на човек да живее без страх. Книгата „Живей в изобилие – Енергията на парите“ дава рецептата за материалното благополучие. Коучинг дневникът „Книга на чудесата“ помага за постигането на всяка цел. „Дневникът на вълшебствата“ дава рецепта за смешни и абсурдни действия, чрез които ние активираме вътрешния вълшебник и постигаме желаното с лекота.

„Изборът Любов“ е много дълбока книга за хармонични отношения. В „Дневник на самонаблюдението“ читателят може да излезе от дълбоките си негативни чувства и емоции и да стане господар на живота си. „Силата на рода“ помага да се осъзнаят и придобият силата и благословията на предците. Новата ми книга „Аз съм всемогъщ“ е моята гордост, тя помага на човек бързо и лесно да се отърве от всички ограничения, да възвърне личната си сила и постигне всичко в живота си. Имам и безплатна книга, която подарявам на вашите читатели „Десет стъпки към щастието“. Можете да я получите на https://happylifeacademy.eu/produkt/bezplatna-elektronna-kniga-tvoyata-valshebna-godina/.

Въпреки всичко, за което си говорим, живеем в кризисни времена – войни, растящи цени, отминала пандемия, чиито следи още не са избледнели. Как човек може да си позволи да живее без страхове (ако следваме една от книгите ви „Живот без страхове“)?

В историята на човечеството винаги е имало войни, нищета и пандемии. Фокусирането върху негативните събития не може да доведе до позитивни промени. Единствено благодарността и любовта могат да помогнат за положително изменение. Основен принцип на моята школа е благодарността – за положителното в нашия живот и за уроците, които научаваме от негативните опитности. 99% от нашите страхове и притеснения няма да се сбъднат никога.

Но където е фокусът на мисълта, там отива вашата енергия.

Еднакво количество ресурси ще изхарчите ако програмирате негативно или положително бъдеще, но кое е полезно и градивно за вас? Бъдещето е един бял лист, какво ще напишете на него? Страхувате ли се от белия лист? Вие можете да управлявате единствено себе си – тоест мисли, думи, чувства и действия. Какво бъдеще изграждате с тях? Нас ни управляват неосъзнатите подсъзнателни програми и сценарии в 95% от живота ни и само 5% са осъзнати. Книгата помага за овладяването на страховете и е написана, защото когато силата на желанието е по-голяма от нашите страхове, тогава се случва промяната.

Имате много награди, които са признание за бизнеса ви и за вас самата. Какви качества трябва да притежава една жена, за да има успешен бизнес?

За мен успехът е да развиеш талантите си и да помагаш с тях на хората и в полза на обществото. Основните качества са любов към хората, продукта или услугата, които предлагаш, целенасоченост, целеустременост, дис­цип­лина, увереност, далновидност, умение да отсяваш важно от неважно, добронамереност, желание да служиш, умение да общуваш и правилно да разпределяш ресурсите си и още много неща.

Не всяка идея е печеливша, не всеки опит носи 100% успех, но е важно желанието да служиш на хората и да дадеш винаги най-доб­рото от себе си.

А какви са предизвикателствата пред жената днес?

От жената днес се изисква да е с прекрасен външен вид, супер професионалист, супер майка, любовница, стабилен партньор, финансово независима, проявена в света, социална и т.н. Но това са социални стереотипи, с които ако прекалено много се съобразяваме ще загубим себе си и ще живеем в стрес. Всяка жена трябва да описва себе си, собствените си ценности и своята личност и да изгради живота си по нейните принципи и стандарти. Животът е много кратък и ако го живеем по чужди правила и стандарти, съществува риск да не разгърнем потенциала си, да не изживеем мечтите си и да не вземем максимума от това великолепно пътешествие, наречено живот.

Имате свой бизнес, пишете книги, майка и съпруга сте. Как успявате да балансирате между кариера и семейство? И каква е цената, която плаща една жена, за да има успешна кариера?

Аз съм много щастлива и благодарна за подкрепата на моя съпруг. Това е човекът, който винаги ме подкрепя във всяка моя луда идея. Той е най-големият ми фен и поклонник, а това прави всичко много по-лесно. Освен това, аз съм осъзнала, че не можеш да постигнеш нищо мащабно ако вършиш всичко сам. От изключително важно значение е умението да делегираш, автоматизираш, рационализираш процесите във всички сфери, доколкото е възможно.

Аз разглеждам живота си хладнокръвно като бизнес план,

мечтите ги превръщам в цели, стратегически ги планирам и правя адекватни действия, които бързо водят до материализация. Тук няма магия, а правилно коучинг мислене, на това обучавам моите ученици и те също постигат феноменални резултати. Старая се да живея по любов, да правя повече неща, които обичам, да бъда с хора, които обичам на места, които обичам, това ме кара да се чувствам прекрасно.

Освен това, аз съм ментор по системно развитие на личността и бизнеса и познавам системните закони. Ние живеем в свят, управляван от системи. Всеки има място и функция в съответната система, ако си спазвате функцията си в системата, животът става приказка, получаваш достатъчно ресурси – пари, здраве и любов и благоденстваш. Ако не спазваш законите и не си вършиш функцията, търпиш загуби и несгоди.

Какво ви зарежда и мотивира? И откъде черпите кураж и подкрепа за нещата, с които се занимавате?

Най-големият източник на вдъхновение са моите ученици, читатели и последователи, техните обратни връзки и резултати. Голямо вдъхновение е моето семейство, любимия ми съпруг и двете ми прекрасни дечица , както и моята къща и кучето ни Ричи. Много обичам да съм си у дома със семейството. Друго вдъхновение са ми пътешествията.

Посетила съм над 50 държави на различни континенти,

различна култура, това много ме обогатява и захранва. Напоследък много често водя и големи групи на ритрийти в чужбина. Зарежда ме и природата, дългите разходки, красивата музика, вкусната храна. Обожавам масажите, спа процедурите и всички женски удоволствия – красиви дрехи и женски глезотии. Обожавам да чета, да пиша, да съм сама със себе си, но и срещите с вдъхновяващи хора, празниците и живия живот. Красотата е около нас, вдъхновението е навсякъде, стига да имаме очи да я видим, да сме благодарни и да живеем в любов.

С какво бихте направила компромис и за какво сте безкомпромисна?

Всяко нещо струва друго нещо. За да получиш каквото и да било, трябва да си готов да платиш цената. Аз се ръководя от вътрешните ми ценности и това ми помага с лекота да преценявам кое си заслужава компромис и кое не.

Кои са уроците, за които сте благодарна?

Благодарна съм за всичко в живота си – и за хубавите моменти, и за трудностите. Трудностите ни карат да растем и да се развиваме. Точно благодарение на тях съм се превърнала в човека, който съм. Благодарна съм на всички хора по пътя си. Често казвам, че всички хора са ангели, защото ни показват къде точно трябва да растем и да се развиваме. Когато изградим правилното мислене, че всичко да се случва в наша полза, че няма грешки, а има уроци, тогава можем да вземем ресурса от нашето минало и да изградим едно великолепно бъдеще.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара