Преди година ви запознах с Емилия Белчева – „жената-чудо“, както една журналистка я нарече наскоро. В този брой на „Жената днес“ ви срещам отново с нея, за да разкаже за бъдещите си проекти и да открехне завесата на личния си живот.

Снимки Костадин Кръстев-Коко, Лео Кирилов и Личен архив, Грим  Елиза Попова, Стил Стоян Радичев и София Борисова.

Но преди това да припомним коя е Емилия Белчева. До днес през нейните курсове са преминали над 80 000 души от цял свят. Хиляди вече гушкат дълго чаканите си деца, други са забравили за здравословните си проблеми, трети са се освободили от болките в телата си, а някои са манифестирали съкровените си желания. Но преди всичко са станали по-спокойни, по-здрави и по-щастливи, като живеят в лекота и хармония със себе си.

След като през живота си чува многократно:  “Това е невъзможно”, “Няма смисъл”, “Нормална травма, ще свикнеш с нея” и още много, Емилия започва да търси знание, което да изцели нея и близките й. Началото на това пътешествие е, когато тя е едва на 13 години, в седми клас. През годините преминава през много перипетии, но вярата, че всичко е в нейните ръце и никой не може да й каже какво може и какво не, дали е нормално или не, я държи. И така постига всичко, което е днес.

Започва работа на 14 години – отчита парното и топлата вода на един от големите квартали в Бургас – това я учи да общува. От 5 до 11 клас тича с кучето си всяка сутрин от 4 до 6:30 часа  –  така излекува краката си. От първи клас учи руски и английски, а от трети – програмиране и графичен дизайн. Всеки ден тренира минимум по два часа, като преминава през различни видове танци (спортни, народни, модерен балет), участва в различни състезания по брейк и рисуване, а в гимназията пее с хор в една от най-големите катедрали в света. През годините тренира над 20 вида спорт като степ аеробика, спининг, боди пъмп, пилатес, йога, аеро йога и др., като взима различни сертификати и често замества преподавателите си.

На 19 г. завършва курсове за козметика и различни видове терапии – пресотерапия и лимфен дренаж, антицелулитни масажи, руски и немски практики, точкови масажи, медотерапия и др. Отваря свой салон за красота.

На 21 г. става обучаващ козметик и създава първия си спа център. Продължава с различни обучения за лифтинг процедури на лице и тяло, изготвяне на хранителни режими по няколко методики. Посещават я основно хора от руския елит от Москва и Санкт Петербург, които идват в България заради нейните терапии. За нея работят различни терапевти и шамани от цял свят. Това ù помага да повиша квалификациите си и да допълва собствените си знания. На 22 г. отваря първата си спортна зала и ръководи 63 служителя, разпределени в седем обекта.

През годините, и съчетавайки методиките, които е изучила, създава собствен спорт: „Събрах всички парчета от пъзела и го сглобих”, казва Емилия Белчева. Тя се убеждава, че лицето, тялото, кожата, стойката са само следствие на случващото се вътре в нас.

Междувременно завършва обучения по изправителна биомеханика и ражда две деца. През 2017 г. решава, че ще затвори спа центровете и салоните за красота. Отказва да “замазва положението”  с козметика и процедури, предизвикана от Юли Тонкин, който я пита дали осъзнава какво знае и каква сила носи, и на колко много хора може да помогне, ако започне да работи онлайн, а не само на живо, тя решава да промени всичко. Започва да води семинари из цяла България, а в отговор на запитванията на участниците, дали тази информация я няма на хартиен носител, защото е много полезна, тя написва първите си 3 книги.

През 2015 г., след раждането на втората си дъщеря и опитвайки се да коригира своите изкривявания и здравословни проблеми, съчетава всички знания, които има и създава собствена спортна система –  SEMMA. Нейният спорт става фурор – премахва разширени вени, стяга обиколките, изправя стойката, стартира регенерацията и подпомага работата на сърцето, разтоварва нервната система, детоксикира, повишава либидото и още много. И не само е полезен, но е и забавен. Много жени се шегуват с нея, как, ако спре да води, ще я обвинят, че заради нея са се развели, защото откакто тренират, връзките им цъфтят.

Разбирайки, че не може да се клонира и да огрее навсякъде, Емилия патентова SEMMA и започва да обучава треньори. Нейната мечта е да създаде едно огромно семейство от треньори по SEMMA, които да помагат на хората, както го прави тя.

Започва да прави и групи за изготвяне на хранителни режими. Тя е против диетите. Вярва, че не трябва да се дава една диета за всички, и учи своите клиенти как да разбират езика на тялото си, за да отговарят на нуждите му, без да живеят в лишение.

През 2020 г., след няколко маратона за свързване на психиката и физиката в едно, след безброй курсове по цветотерапия, мандалотерапия, констелации и психологични практики, Емилия издава първите две книги от поредицата с арт терапии – “Моят вътрешен свят” и “В търсене на себе си”. Те са отговор на това, че над 95% процента от заболяванията са породени от липса на приемане на себе си, самокритичност и най-вече дефицит на любов към себе си. Едната книга е за възрастни, а другата е насочена към децата и нашето вътрешно дете. Това са практики, с които Емилия се сближава все повече и със своите деца. А резултатите и отзивите от книгите надминават очакванията ù!

През 2021 г. Емилия организира онлайн маратон със самия Марк Де Турк, който работи на световно ниво с известни личности като Том Круз и Уил Смит. Същата година води семинари на о. Бали, а началото на пандемията я хваща на турнето ù в Лондон, успявайки да хване последния самолет преди спирането на полетите. В пандемията работи с хиляди хора от цял свят, помагайки им да преминат леко през физическите Ковид симптоми и целия психологичен стрес.  Прави много безплатни кампании за корекция на стойка, против Хашимото, рака на гърдата, проблеми с храносмилателната система, паник атаки и разширени вени, помага на стотици семейства с репродуктивни проблеми.

През май 2022 г. бе премиерата на новата ù книга, озаглавена „Бъди господар на тялото и емоциите си“, която в предпродажба имаше няколко хиляди поръчани копия.

Вие сте майка на две деца,  съпруга и едновременно сте една от най-успешните жени в България. Каква е формулата за успех?

Да бъда себе си. Една майка е гневна на децата си и иска да избяга от майчинството, когато чувства, че губи себе си или в тях вижда недостатъците на партньора си. Ако тя не забрави за себе си в този период, ще прекара най-прекрасните моменти с тях. Със съпруга ми сме над 17 години заедно и не мога да кажа, че винаги е било лесно. Дълги години беше проба-грешка, но не ме беше страх да опитвам отново и отново. За мен партньорът ни е нашият най-голям учител. Можем да изберем да избягаме или да си научим урока, придобивайки опитност. В този момент той се променя.

Партньорът ни е наше огледало, което ни показва какво можем да подобрим в себе си. И обратното – ние сме неговото огледало, и когато той ни цели с негативни емоции, то трябва да сме наясно, че това не сме ние, че той вижда себе си в нас. Осъзнавайки го, разбираме как не е нужно да хванем топката, която ни подава. Така запазваме себе си в една връзка. И преди всичко, не трябва да даваме отговорността за собственото си щастие в други ръце, защото тя е само наша отговорност. Що се отнася до работата ми – тайната за успеха ми е, че отново съм себе си и не се опитвам да се впиша в очакванията на социума. Така не позволявам да забравя коя съм и да позволя на друг да дърпа конците на живота ми.

През пролетта на 2023 г. бях­те говорител на най-престижните награди за жени в бизнеса, като получихте награда за “Лидер на промяната”. Какво е да си лидер на промяната?

Винаги съм била новатор. Бях първата в България, която показа на дамите какво е тренировка за лице. Бяхме само три мотористки в цяла България, когато започнах да карам 600-кубиков мотор. Аз съм първата българка, която е патентовала собствен спорт. В страната никой не знаеше какво е масаж с топка, дори имам патент за техниката в цяла Европа. Предполагам, че това се случи след всички „НЕ“-та и „Невъзможно“, които получих още от дете: „Няма да можеш да имаш деца“, „Няма да можеш да ходиш и да бягаш, стой си на дупето, преди да е станало още по-зле“, „Бременността е извънматочна, трябва да се направи операция веднага“, „Трябва дн носиш очила, няма как“, „Не може да издадеш сама книга, има изисквания и трябва да се спазват… не може корицата да е чисто червена, трябва заглавие“, „Не може… не може… не може…“.  Толкова пъти чух „НЕ“, че трябваше сама да намеря начин как да се справя и да събера себе си. А това означаваше да съм първа в това, което правя и сама да намеря решението. Много неща промених в страната ни и вярвам, че тепърва ще има още повече. И съм благодарна на всички, които повярваха в мен. Без вас всичко това нямаше да е възможно!

Книгите ви са преведени на английски език и се очаква тяхното издаване съвсем скоро в чужбина. Много дами ги наричат „настолна библия“ и „наръчници за промяна“. Как успяхте да се преборите с толкова много автори в чужбина?

Вярвам, че живеем живота, който имаме куража да поискаме. Никога не съм чакала нещо да се случи, винаги се питам какво аз искам, а след това го карам да се случи. През 2022 г. преведох шестте книги на английски, а декември ги изпратих на няколко големи издателства в чужбина. Всички ги харесаха и получих предложения за издаване. Изненадах се, че ми предложиха пълно издаване без самоучастие от моя страна. Това още повече ме вдъхнови, че съм написала нещо истински полезно. Знам, че в България, благодарение на тях, имаме много семейства, които гушкат своите бебета, след 6-7 години неуспешни инвитро процедури. Имаме много дами, преборили депресии, Хашимото, миоми, кисти и много други заболявания. Когато започнах да пиша първата си книга, всички ми казваха как хората не четат книги и няма смисъл да пиша. Когато започнах да водя обучения на руски и на английски, не ги владеех добре и отново чувах как трябва първо да се науча да говоря добре езиците. Но истината е, че когато го правим от сърце и от душа, нищо няма значение освен да започнем. Вярвам, че всичко, което ни трябва е в нашата клетъчна памет и е нужно само да си спомним кои сме и защо сме тук. А книгите са ключът.

А как се преборвате с конкуренцията? Има толкова много хора, които се наричат треньори, ментори, лайф коучове? Много от тях дори предават ваши думи и идеи. Как ви кара да се чувствате това?

Аз не вярвам в конкуренцията, а работя от 14-годишна. Имам над 500 видеа, някои по 2 часа, безплатно споделени в YouTube канала ми и над 3 000 часа пред камера. Постоянно правя безплатни кампании срещу даден здравословен проблем. Самата аз се виждам като учител, а учителят няма конкуренция. Той идва, когато ученикът е готов. Вярвам, че за всеки има достатъчно ученици. Аз мога да помогна на тези, които виждат в мен това, което те искат да изживеят. Не е нужно да „оправим“ целия свят, а само да се фокусираме да помогнем на тези, които са готови за това. Те сами ще ни намерят! Там където слагаме фокуса си, там даваме своята енергия и сила. Ако се фокусираме как да помагаме и решаваме даден проблем, ще станем истински добри в това и хората ще го оценят. Новият маркетинг е фокусиран в числа и анализи, не е насочен към хората. Истината е, че никой не може да бъде като нас и всеки треньор ще привлече „своите“ ученици. Аз ще предам знанието на някой, защото имаме определени допирни точки, но той ще го предаде на друг, с който то има допирни точки, а аз нямам. Мащабната идея и крайната цел са едни и същи – подобряване на здравето и гените за идните поколения. Значи всички печелим. А фактът, че все повече хора ме копират, ме ласкае. Значи правя нещо смислено и полезно, нещо, което работи.

Преди 4 години стартирате и обучения с фирми. Каква е разликата между индивидуалните срещи и груповите?

Индивидуалните ги решава еднолично клиентът, а фирмените обучения имат за цел да подобрят продуктивността на служителите. Когато им покажем как умело да си служат със собствените си емоции, те имат по-щастливи бракове, по-добра връзка със себе си и импулс за развитие. От там имат повече енергия и желание за работата си, правят я с лекота, вкарват креативност и нови идеи. Щом започнат да виждат отвъд маската на емоциите, много лесно разчитат своите клиенти и от какво имат нужда те. Съответно могат да продават без агресивно предлагане, позволявайки на клиента да поиска продукта, защото той ще задоволи неговите нужди, а не примамен от емоционалния му глад. Така служителят вижда още повече стойност в дейността си и има още по-голямо желание да продава, а клиентите са още по-щастливи от покупката си и ще изпратят нови потребители, както и ще повишават отдадеността си на мерката. В някои фирми правим обучение за храна и навици у дома и на работа. Така служителите се научават как да подобрят здравето си и това на децата си, спират да отсъстват от работа поради заболявания и използват пълноценно отпуските си. Така отново се повишава продуктивността и оборотът на фирмата. НО преди всичко е полезно за служителите, вместо да ги изцежда до краен предел. Така те не искат да напуснат, няма скрито недоволство, а стават отдадени на дейността и един към друг. Работата се превръща в семейство, към което искаш да принадлежиш.

Предстоят интересни ритрийти с вас. Ще споделите ли повече за тях?

Един от тях ще бъде на о. Бали началото на 2024 г. Той е за пречистване на душата и отключване на енергийните потоци в тялото. Ще посетим краля на Бали, при който, макар вече да е променена държавната структура и той да не е официално такъв, все още всички сядат по-ниско от него. За него има много филми и литература, как защитава енергийно човек, отваря колчана на човека и отключва енергията ЧИ в телата на своите ученици. Ще има изчистващи ритуали, които ще свалят негативната енергия от телата и душите на участниците, която се е залепила от случващото се около и с нас самите. За двойките ще има възможност да се свържат там. За мен това беше незабравимо изживяване със съпруга ми. От тогава сме като едно цяло, което може да създаде безгранични чудеса. Думите няма как да опи­шат какво предстои, ще кажа само, че който иска да разбере какво е, трябва да присъства лично. А ако сте в двойка, отношенията ще отидат на други висини.

Предстоят и много обучения. Ще разкажете ли повече и за тях?

Както казах, за мен конкуренция не съществува. Знанията са, за да се споделят. Ще се радвам да спестя над 20 години учене на преминалите обученията. Така им давам едни много стабилни основи, от които ще могат да надграждат, а не да започват от нулата. Всяка година правя само по веднъж обучeния. Тази година те са в края на 2023 г. Като в следващите три месеца ще има 9 обучения. Който иска да научи повече за тях, може да ги разгледа подробно в SEMMA.BG в предстоящи събития. Предстоят обучения по биорезонансен анализ, по патентованите от мен SEMMA, масаж с топка, SEMMA Фейлсифт, психосоматика, изготвяне на хранителни режими, тренировка със завързани очи, където преработваме страхове и стари травми и още много други. Ще има и три маратона онлайн за корекция на стойка, вътрешни органи и натурален лифтинг на цялото лице.

Обученията само за треньори ли са подходящи?

Не. Много от треньорите ми първо преминаха обученията за себе си. Дами с по 3-4 деца, които бяха пред развод, със здравословни проблеми, с паник атаки и множество гръбначни изкривявания промениха напълно живота си. А чак след това започнаха да помагат на други хора. Някои работят само в лични сесии, на други им харесва да водят  големи групи, а трети работят от различни кътчета на света изцяло онлайн. Имам и собственици на бизнеси, които преминаха някои от обученията, за да подобрят собствения си бизнес и да материализират по-бързо целите и желанията си. Такова обучение е „Психосоматика и скрита психология“, което е много дълбоко. А имам и дами, които все още прилагат наученото само за себе и живеят живота на мечтите си.

Какви са тайните ви трикове за успех и бихте ли ги споделили с нашите читатели?

Да бъдат себе си! Първата стъпка е да простят на себе си пропуснатите ползи, да си простят за това, което им се е случило или НЕ им се е случило. Втората е да простят на другите, защото всеки дава най-доброто, на което е способен. Никой не прави нещо, за да страда другия. Просто в дадения момент вярва, че това е правилното. Третия трик е да спрат да слагат маски, угаждайки на другите от страх, че ще бъдат отхвърлени, хранейки нуждата да се почувстват обичани. Това се случва, като осъзнаем, че хората ни обичат просто защото ни има, а не заради нещата, които правим за тях. В този момент си позволяваме  да бъдем свободни от оковите на собственото си съзнание. И само тогава можем да бъдаем себе си. Да живеем живота, за който душата ни е дошла тук и сега.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара