Работата в кухнята може да бъде истинско удоволствие, когато е улеснена от интелигентно проектиране, удобни мебели и практични механизми.  Дизайнери, проектанти и производители активно работят в тази посока с нови предложения, които правят домакинската дейност по-лека, ефективна и бърза и в същото време песят ценно жилищно пространство.

kuhnia

Дейността в кухнята се състои от няколко повтарящи се процеси и е важно предметите и продуктите да са подръка, като следват естествената последователност на действията.

За да се развихрите, ви трябва поне 90 см. широк плот, но това не винаги е възможно – на помощ идват скритите плотове, които се вадят с различни механизми за завъртане, отваряне или разгъване. Мивката също може да се превърне в плот за работа, като се затвори.

Малката кухня

е едно от предизвикателствата за производителите. За максимална ефективност на кухненските шкафове те са  оборудвани  със съвременни механизми и разпределители. Плъзгащите врати също пестят пространство. Кътът за хранене може да бъде със сгъваема маса, малка кръгла маса или прикрепен за стената плот, който се прибира.

Да се използва наличното пространство по възможно най-добрия начин – това е една от важните цели при обзавеждането на кухнята. Често ъгълът се оказва предизвикателство за проектантите, но на помощ идват новите механизми, които правят леснодостъпно и ефективно всяко място. Основа на добрия достъп в ъгъла са изтеглящите се механизми на долния шкаф, защото те, в сравнение с вратичките, имат сериозни ергономични предимства.

kuhnia-2

Дори да няма критични зони и дефицит на място, за удобството в кухнята е важно интелигентното проектиране. Така например с по-дълбоки корпуси и високи страници на чекмеджетата се печели ценно място; ако вместо две тесни чекмеджета се монтира едно широко, се добавя до 15% пространство за съхранение; с по-високите чекмеджета със затворени страници се оползотворява до 55% повече място, а с по-дълбоки изтеглящи се механизми се печели до 30% площ.

С чекмеджетата, които могат да се изваждат изцяло, продуктите се достигат лесно, дори и в най-отдалечените ъгли. А със системата за вътрешно разпределение се създава ред и прегледност в чекмеджето. На горния ред отварянето в ъгъла често е  хоризонтално или с вратичка с чупещо се рамо.

Материали за кухненския плот

Работните плотове и стенните панели в кухнята са изложени на агресивни фактори, като влажност, високи температури, киселинност и различни почистващи препарати. Затова тези повърхости трябва да бъдат от първокласни материали с автентични покрития. Съществуват различни варианти на материали за работните плотове и стенните панели:

Ламинат

Той е най-широко използван, защото е евтин и лесен за почистване, може да се открие в разнообразни цветове и текстури. Недостатък е, че е податлив на повреждане от остри ножове и горещи съдове и дълбоките драскотини са трудни за поправка. Губи влагоустойчивост, ако има нараняване и пълнежът му от ПДЧ започва да гние. Важно е да се отбележи, че и при ламинатните плоскости има различни класове и разликите в качеството може да са големи. Трябва да се обърне специално внимание на кантирането, което защитава от гниене. Кантът  може да е заоблен или прав, алуминиев и масивен. Новост са ламиниращите покрития, които като дизайн и структура имитират естествените материали и дори дават усещане за допир до камък или дърво.

Естествен камък  и композитни материали

От естествените материали най-подходящ за плотове е гранитът, който  е изключително твърд и издържа на топлина, не задържа петна и не променя цвета си с времето. При нараняване може да се попълни с безцветен кит и да се полира отново.

Гранитогресът се изработва от пресовани гранитни частици. Има по-висока плътност от гранита и няма пори. Това прави материала по-малко хигроскопичен. Друго предимство е, че има светли нюанси, които липсват при гранитните плочи.

Техническият камък е една от най-добрите алтернативи за кухненски плот. Това е композитен продукт, изработен от 95% естествен материал (кварц, гранит, мрамор) и 5% полиестерна смола с много високи физико-механични характеристики. Притежава много добри характеристики като здравина, топлоустойчивост, киселиноустойчивост, антибактериалност.  Технологията позволява да се произвеждат големи плочи с прецизни размери и дебелини.

Минералните плочи са друг композитен материал, създаден със смесване на  2/3 естествени минерали и 1/3 акрилна смола. Те дават възможност за множестово цветове и невероятно живи и красиви шарки. Здрави и устойчиви, но в същото време топли и приятни на допир, без пори, което ги прави лесни за почистване.

Акрилни плоскости

Нови и интензивно навлизащи в употреба са акрилните минерални плоскости. Най-популярна е американската марка Corian. Материалът се състои от натурални минерални съставки, оцветители и акрилна смола. От хигиенна гледна точка има отлични показатели – не абсорбира вода, мазнини и други замърсители, издържа на механични наранявания и химикали. С високите температури обаче трябва да се внимава – до 200 градуса и то за кратко, защото променя цвета си и се деформира. Изключително богатата цветова гама /повече от 160 цвята/ го прави предпочитан при дизайнерските решения. Уникално при Corian е, че с температурна обработка може да му се придаде всякаква форма като местата на свързване остават незабележими. Kerrock, Korakril, Okite са други марки, аналог на Corian, с много добри показатели.

kitchen-728718_1280

Дърво

Масивната дървесина също се използва за кухненски плотове, но много по-рядко от ламината и композитните материали. Изработката е по поръчка и това дава възможност да се постигнат всякакви форми и размери. Повърхността се запечатва с минерални масла, но трябва да се внимава да не се поставят продукти с интензивен цвят. Върху него не могат да се поставят директно нагорещени съдове, а рязането трябва да е с подложка. Въпреки обработката, не е напълно устойчив на течности.

Стъкло

Стъкленият плот задължително трябва да е от закалено стъкло, за да издържа на натоварване и високи температури, а дебелината му да е поне 4 мм. Обикновено стъклените плотове са комбинация от няколко материала, като най-често са от два слоя – долен, който е с текстура, и горен, който е прозрачен. Предимство на този материал е, че е  издръжлив на високи температури и надраскване,  лесен за почистване. Недостатък е, че  може да се счупи или напука.

Гърбът на кухнята е важна за нейната визия и функция. Доскоро се използваха  предимно керамични плочки. Днес керамиката остава актуална, но с по-малки размери на елементите. Интериорното стъкло Lacobel намира широко приложение и е сред най-актуалните решения. Ламинатните плоскости също са популярно и евтино решение, което виждаме често в новите кухни.

Обков

Висококачественият мебелен обков е особено важен, защото осигурява комфорт и лекота на движението в кухнята.  Именно пантите и механизмите са най-важното за функционалността на кухнята и обикновено най-бързо се повреждат, затова не трябва да се прави компромис с качеството. С новите механизми шкафовете се отварят леко и сами се затварят. Тъй като при готвене се цапаме, има предвидени механизми които отварят с докосване или леко потупване с крак. С електрическа система за подпомагане на отварянето е достатъчно леко натискане с коляно или хълбок и чекмеджето се отваря автоматично.

Дизайн

Според наблюденията на „Наш дом“, дизайнът на кухните през последните години върви в две направления. Първото е условно наречено „минималистично“. Шкафовете са абсолютно изчистени, дори нямат външни дръжки. Използват се повърхности в лак, цветовете са черно и бяло. Второто направление е на така наречените «провансалски» кухни, които са по-топли, често от дърво или негова имитация, обковът е видим, абсорбаторът е едър, под формата на фуния.

Кухня, трапезария и дневна са обединени в общо пространство. Все повече навлизат модули, които са част и от дневната (отворен тип библиотеки, модули с място за телевизор).

Поддръжка

С новите материали поддръжката на кухнята е сравнително лесна. Не използвайте абразивни препарати, твърди четки и не режете директно върху плота. Гранитът  може да се полира един път в годината, а масивът да се обработва с запечатващо минерално масло. Добрата новина при композитните и минерални плоскости е, че при нараняване може лесно да се пришлайфат и новият плот е налице.

От сп. „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара