Зима, студ, локдаун, пандемия… Едва ли има по-добро време да се научите да готвите (ако досега вечно сте бягали по тъч линията) или да надградите уменията си с няколко кулинарни майсторски класа, от тези дни, в които забавленията извън дома са сведени до санитарен минимум.

Дори и да се прехранвате с поръчки на храна от ресторанти и заведения, готвенето вкъщи винаги е добра идея и категорично е полезно и за физическото, и за психическото ви здраве.

Според психолозите готвенето е медитация, която облекчава стреса. Докато приготвяме храна се потапяме изцяло в друг свят, насочваме мислите си в детайлното пресътворяване на рецептата или пък развихряме креативността си. Крайният резултат или ни изпълва с радост и гордост, а похапването му създава създава истински комфорт, или пък ни амбицира да пооправим нещо следващия път.

Фантазията е силно препоръчителна –

дори да не се превърнем в Джейми Оливър, може да се окаже, че сме открили рецепта, която лично на нас харесва (например солено-сладкото творение, смесица от киш и чийзкейк на съпруга ми).

Готвенето, оказва се, е терапевтичен метод в редица клиники за лечение на състояния като депресия, тревожност, дори храносмилателни разтройства.

Когато приготвяме храната си сами знаем точно с какво се храним – всяка съставка в гозбата е минала през очите ни и сме прочели етикета й. Не е новина, че

приготвената вкъщи храна е по-здравословна и по-хранителна.

Готвенето е и чудесен начин за семейно забавление и сближаване – с партньора или заедно с децата.

Заради всичко гореизброено броят, който държите в ръцете си, е посветен на готвенето – с около 100 рецепти – архивни и модерни, лесни и по-сложни, здравословни и чревоугоднически, гурме и най-обикновени, за угаждане и отслабване.

Приятно готвене!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара