Пищни, богати, цветни – мозайките са безспорно един от начините да се създаде вълнуващ интериор с елемент на лукс. И въпреки че повечето фабрики са със столетна история, а традициите в изработването на мозайка са с корени много назад във времето, и в тази сфера има новини.

Като начало, мозайката отдавна не се реди парченце по парченце. Предлага се на едри плочи или на мрежи, които лесно се поставят. Фугите са така обработени, че не задържат замърсяване. В композициите са включени разнообразни материали – камъни, светлоотражателни частици, огледални елементи. Особено ефектни са мозайките от стъкло, с “оптика”, която създава усещане за дълбочина. Мотивите наподобяват текстил, ръчна бродерия, графити. В дизайна може да бъде заложено на пищно многообразие и силни цветове.

По-актуални са обаче дискретните решения, в които елементите варират в рамките на една цветова гама или пък се играе с повърхностите в мат и лак. Цветовете може да се променят като хамелеон според светлината или да преливат в различни нюанси. Традиционната повторяемост на мотивите и симетрията често се нарушават. Нова тенденция е едноцветната мозайка, съставена от релефни детайли от емайл – един несравним шик за интериорните пространства.

Потенциалът на мозайката е толкова голям, че някои от най-големите имена в дизайна като Марсел Вандерс, Патриция Уркиола, Паола Навоне и Антонио Читерио се заеха с последните колекции на най-силните в тази област марки.

От сп. „Наш дом“

0 Коментара