Източните народи и в този случай се оказват no-мъдри. Те винаги обръщат внимание на детайлите в живота. Това е специална философия и повярвайте, тя помага много да преодолеете трудностите. Наблюдаването на един падащ от дървото розов цвят върши много по-голяма работа за вътрешната ви хармония от покупката на Мерцедес. Още повече че е по-възможно да наблюдаваш природата, отколкото да заделиш пари за кола. Но само в случай, че сте настроили съзнанието си на такава вълна. Което е трудно, обаче здравословно.

Untitled

Илюстрации: Иван Газдов

И понеже, как беше – животът е онова, което се случва, докато ние правим планове за него,

редно е да се научим да се вглеждаме в дреболиите.

Те изграждат дните ни. Научете се да заравяте грандоманията дълбоко и да изостряте вниманието си към моментите. Нека бъдем скромни. В крайна сметка всеки от нас заема прекалено малко място във Вселената. Да започнем от нас самите.

Xauge ga cu говорим честно. Много сме далеч от идеалното тегло, състояние на кожата, от здравословния начин на живот. Генералното решение би било: отслабване с 15 кг, изхвърляне на шоколада от хладилника, всеки ден масаж, всяка седмица – козметик, в неделя – изкачване на Черни връх, парите за цигари отиват за велометър. Хайде де! Кой може с ръка на сърцето да се закълне, че ще направи това? Аз поне – в никакъв случай. Но вместо генерални решения мога да се опитам да променя някои дреболии във всекидневието, които да ми дадат добро настроение.

Мога да си оформя веждите.

Да си направя кичури в косата. Мога да си купя карта за сауна. Мога да си позволя педикюр. И със сигурност мога да започвам деня си с оглеждане в огледалото: да, имам няколко килограма отгоре, но пък имам много сладострастен ханш, да, косата ми не е толкова гъста, колкото ми се иска, но пък усмивката ми е неповторима заради трапчинките.

Има и друга гледна точка. Малките камъчета винаги са обръщали каруцата. Ако по някакъв вълшебен начин, аз друг не познавам, сте изваяли идеална фигура, но сте пропуснала да махнете тъмния мъх над горната устна – целият ефект от диетите и упражненията отива по дяволите. Зачитането на дреболиите се отнася с пълна сила и за душевния ви комфорт. Вероятно ще се чувствате напълно удовлетворена, ако можехте да замените усъвършенстваната си гарсониера (балконът станал кухня, пералнята е в коридора и прочее приспособления) за къща с басейн и канадска ливада в покрайнините на града. Но само така си мислите. Ако един ден това ви се случи, 100 процента

ще поискате къщата всъщност да се намира в Хавай.

Няма угодия и това си е. Затова къде по-уютно ще се чувствате, ако наблегнете само на пребоядисването на спалнята в жьлто. Или смяната на пердетата. Усъвършенствайте малките неща. Само те зависят единствено от вас. Ако не можете да си купите компютър, то можете да си набавите луксозно издание на любимия ви поет. Ако ви липсват средства, за да се облечете с ултрамодерна рокля на някое тържество, защо не сложите пайети върху върналите се на мода облекла от скрина на баба ви. Направите ли го сама, със собствените си ръце, гарантирам, че ще си доставите по-голямо удоволствие от коя да е голяма покупка.

Untitled1

Детайлите са най-важни във взаимоотношенията ви с околните. Кажете сама, кога ще се чувствате по-щастлива: когато за годишнина от сватбата получите неизменния скъп парфюм, купен по задължение, или когато без особен повод ви донесат цветенце в знак на благодарност, че ви има. Аз предпочитам второто.

Научете се сама да цените малките прояви на внимание.

Отбележете си в календара кога сарождените дни на близките ви хора и приятели. Изпратете им картички и поръчайте песен по радиото специално за тях. Запомнете най-сетне разликата между баскетбола и волейбола и подарете на любимия мъж билет на първия ред за решаващия мач на неговия отбор. Дайте на майка си онова стихотворение, което написахте за нея в трети клас, увито в панделка. Такива дреболии държат топло на душата по-дълго, отколкото можете да си представите. Мислете, преди да започнете да говорите. Откровеността е качество само понякога. Ако веднъж си позволите да обидите детето си – „За изкарването на шестица се изисква малко мисъл в главата, каквато ти явно нямаш!“ – това трудно ще се компенсира с ново колело. Крехкото му съзнание ще запомни тази дреболия, която вие ще забравите на следващия ден.

Не обещавайте неща, които не сте сигурни, че можете да изпълните.

Не казвайте думи, за които можете да съжалявате после. Не се хвалете със свър-шена работа. Не обвинявайте другите за вашите грешки. Не настъпвайте, когато можете да направите компромис. Дребните неща изискват най-много и продължителни грижи. Те отглеждат поизострена чувствителност. Може би точно те отличават Жената.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара