„Мъжка страна“ е дебютният роман на носителя на наградата „Пулицър“ Хишам Матар, който бе номиниран за наградата „Букър“ и за дебютен роман на годината на в. „Гардиън“ за 2006 г. Носител на наградата „Ондатджи“ на Кралското литературно дружество за 2007 г. и на Наградата на писателите от Британската общност за 2007 г.

През лятото на 1979 г., когато Триполи е горещ като пъкъл, човеците зловещо приличат на демони, а детските игри са умален модел на мъжките борби и вилнеещото в страната насилие, 9-годишният Сюлейман разказва за лятото на своето принудително възмъжаване. В една мъжка страна, където жените са чудати същества, мъжете преуспяват в бизнеса, пишат поезия, преподават история, организират бунтове, правораздават. Но също изтезават други мъже, изнудват и ограбват други мъже, екзекутират други мъже – публично, със зловеща тържественост.

В тази страна покой носи хладната женска длан, сладкодумният разказ на мама. Сред уханието на чай, сусам и хариса женската крехкост е опора на мъжката твърдост.

Ала за детето единственото възможно оцеляване са изгнанието и раздялата.

Сложен и лиричен разказ, укрепен от архетипи на източната наративна традиция и западния Bildungsroman, поднесен през житейската логика на невръстно и пораснало, уплашено и храбро момче. Неповторимата поетична проза на Хишам Матар.

Хишам Матар е роден през 1970 г. в Ню Йорк, където баща му работи за либийската делегация към Обединените нации. Не след дълго семейството се връща в Триполи, за да прекарат там следващите шест години. През 1979 г. бащата, Джабала Матар, е обвинен в реакционизъм спрямо либийския революционен режим и принуден да потърси убежище в Египет. Заминава цялото им четиричленно семейство. Хишам и по-големият му брат Зиад завършват средното си образование в Кайро, след което заминават да учат в Европа, съответно във Великобритания и Швейцария. От съображения за сигурност, крият истинската си самоличност – представят се за синове на баща египтянин и майка американка. Това донякъде оправдава арабския им външен вид и американския им английски.

За съжаление обаче се оказва, че Египет не е онова безопасно и сигурно място, което баща им търси. През 1990 г. Джабала Матар е отвлечен. Оттогава се води безследно изчезнал. През 1996 г. семейството получава две писма с почерка на бащата, в които той пише, че отговорността за отвличането му е на Египетската тайна полиция (Мухабарат). Те го предават на либийския режим. Следите на Джабала се губят в прословутия затвор „Абу Салим“ в сърцето на Триполи. И до днес съдбата му не е ясна.

Мъжка страна“ описва ситуация, много сходна с живота на самия автор: бащата на деветгодишния Сюлейман е арестуван и хвърлен в либийски затвор заради политическите си убеждения и дейност. В романа обаче Фарадж – макар и пребит – се връща при семейството си.

Вторият роман на автора, „Анатомията на едно изчезване“ (ICU, 2017) също изследва връзката баща – син, както вплита теми като загуба, отсъствие и политическа тирания.

През 2016 г. излиза и великолепната мемоарна книга „Завръщането”, за която през 2017 г. авторът е удостоен с наградата Pulitzer за биография.

„Красив роман, уловил универсалната трагедия на децата, попаднали в капана на ужаса на своите родители.“

Washington Post

„Неподвластен на времето портрет на инфантилността на злото.“

New York Times

„Роман, който разказва не само за една изтерзана страна, но и за сложните взаимоотношения и болезнената уязвимост на детството.“

Independent

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара