Всяка терапия – дерматологична или естетична, изисква внимателна подготовка и дисциплинирано провеждане, много подобни на добре планирани военни действия. Аналогията е налице: имаме коварен враг, който подмолно или явно застрашава здравето и красотата ни, имаме нужда от прецизен план, както на атаките, така и на отстъпленията си за възстановяване, трябват ни мощни оръжия и офицери, в чиито опитни ръце да поверим арсенала. Но най-важното – нуждаем се от мотивация и решимост!

Как да победим белезите?

Опознай врага 

Какво представляват белезите? Какво ги различава?

Белегът представлява плътна  (фиброзна) тъкан, при която липсват нервни окончания и съдове. Всеки белег има своите особености: произход, давност, дълбочина на увредата, форма и релеф, степен на кръвоснабдяване.

Едни от най-разпространените са белезите от акне и от други сериозни възпаления на кожата. Те също имат разновидности – наблюдават се поне пет различни вида, най-често с констатирана липса на тъкан. Обработката им е трудна, като целта е да се стимулира максимално синтеза на колаген, който ще замести липсващата тъкан.

Белезите от операции са с правилни форми и граници и в повечето случаи са надигнати или комбинирани с хлътнали участъци. Когато са много надигнати, излишната тъкан трябва да се премахне много деликатно, без да се загряват долните слоеве, защото стимулирането на колаген може да провокира израстването им наново.

Белезите от секцио могат да се разглеждат като специфична разновидност на оперативните белези. Нарушението при тях е във всички тъканни слоеве т.е. те са дълбоки и затова изискват комплексно лечение.

Травматичните белези и белезите от изгаряне са най-трудно лечимите и за съжаление нерядко са свързани с функционални нарушения на движението вследствие на сраствания.

Избери оръжията си 

Как работи лазерът? Какви са различните видове? С какво се комбинират?

Лазерите, използвани в дерматологията и естетичната медицина, са многобройни, но най-общо се делят на аблативни (нарушаващи кожната повърхност) и неаблативни (ненарушаващи кожната цялост).

Принципът на действие и на двата вида е чрез контролирано нагряване и поддържане на високи температури в различните слоеве на кожата да се отнеме излишна тъкан или да се стимулира синтеза на колаген.

Прецизността и безопасността на технологията, прави лазерите все по-предпочитани при третиране на белези.

Богатият ми професионален опит е с фракциониран аблативен лазер Er:Yag. Апаратът предоставя избор от фини настройки и с различни режими на работа мога да „изпарявам“ излишната тъкан, но също и да стимулирам  производството на колаген и еластин в дълбочина.

Важно предимство на фракционираната технология е, че при нея лазерния лъч се разделя на малки снопчета, които оставят здрави острови от кожа,  от които започват процесите на самовъзстановяване на тъканите.

Познавайки характеристиките на белега и кожната област, мога  да настроя лазера да отдаде точната енергия, в точно определена зона с изключителна прецизност. Така постигам максимална ефективност с минимален риск от collateral damage (съпътстващи щети).

Някои белези изискат комбиниран подход – например при дълбоките белези от секцио използвам фракциониран лазер и инжектирам локално колаген. В други случаи, когато белезите са по-надигнати и разраснати извън очертанията на разреза, инжектирам кортикостероид, за да намаля обема им и да спра тяхното развитие. Ако белегът е силно кръвоснабден, прилагам IPL или лазер за съдове, за да редуцирам кръвонасищането, съответно да изсветля белега.

„Стогодишна война“?

Каква е продължителността на терапията и какви са реалните резултати?

Сто години са повече от необходимото, но със сигурност е  нужно много търпение, тъй като самите процеси на изграждане на колагенова мрежа изискват време и резултатите стават видими най-рано 2-3 месеца след първата процедура.

Лазерът не е магическа пръчка, с която просто премахваме увредената тъкан и на нейно място израства нова кожа. Реалните резултати от прилагането му са подобрение в текстурата, качеството и цвета на белега, но конкретния ефект е в зависимост от вида и давността. Затова колкото по-навреме се започне лазерното третиране на белега, толкова по-големи са шансовете за бързото и пълното му заличаване.

При повечето белези пациентите могат да очакват около 50-70%  подобрение след серия от 3-4 процедури, по една всеки месец.

При стари хирургически белези (включ. от секцио) може да са  нужни и повече процедури – 5 или 6.

Важно е да се знае, че за максимален естетически резултат трябва да се започне с грижата за белега още от първите дни на операцията (постоянно хидратиране със специални превръзки или мазила, избягване на тежки физически усилия, които могат да разтегнат белега, стриктна слънцезащита за предотвратяване на пигментирането му и др.).

 „На война – като на война“

Има ли болка и необходимост от специални последващи грижи?

По време на процедурата може да се усеща силно затопляне до пареща болка. За по-голям комфорт на пациента, аз прилагам анестезия под формата на крем 30-40 мин. преди процедурата или локално чрез инжекция, непосредствено преди процедурата.

В първите два дни след процедурата може да има слабо прокървяване на третирания участък и оток, което е нормално. Около седмица може да се наблюдава зачервяване на белега и слабо парене и опъване, като при слънчево изгаряне. Пълното възстановяване обикновено трае около 2 седмици. Поне месец след процедурата белегът не трябва да бъде излаган на слънце.

Бюджет за въоръжаване

Как се определя цената на терапията?

Определящи за цената са големината на белега и неговата сложност, както и дали ще е необходимо само лазерна терапия или ще се включат и други процедури, като колагенова мезотерапия или кортикостеоидни инжекции. По тази причина цените на процедура варират между 80 и 200 лв.

Още за лазерните процедури за заличаване на белези, можете да научите тук:  https://www.aestheline.com/services/dermatology/laser-dermatology/scars-treatment/

Д-р Иван Пеев е дерматовенеролог и медицински управител на дерматологична клиника Естелайн. Специализирал е в клиниката по дерматология към Военномедицинска академия, София, където е бил и асистент в периода 2011 г. – 2015 г.

Д-р Пеев е редовен участник в национални и международни конгреси в областта на дерматологията, дерматохирургията и естетичната медицина. Член е на Българското дерматологично дружество (БДД), Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Международната асоциация по дерматоскопия (IDS), Европейското дружество по лазерна дерматология (ESLD) и редакторския колектив на международното издание Journal of Pigmentary Disorders. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара