В забързаността на всекидневието, овладяно от поредното поколение „i“-технологии, не ти ли се ще да затвориш лаптопа и изключиш смартфона, за да избягаш от измислената си фейсбук-личност във… вътрешния си „offline“-свят?

Design_Na_izchezvane,photo_Yoan_GalabovКоя е зоната ти на комфорт и не ти ли е прекалено удобно в нея, дотолкова, че да не искаш да си съпричастен на въпросите, вълнуващи обществото ни днес?

Или тя за теб е единственото убежище, твоя пашкул, личния ти свят на страхове и надежди, в който „I“ наистина си Ти, както ти само се познаваш: автономен, мислещ?

Темата „COMFORT ZONЕ“ има за цел критичното изследване на феномена на „изключването“ и умишленото забавяне, на „опашкуляването“ (модния термин „cocooning“) като защита от неистинността на дигиталния свят и стремеж за осъзнаване на скритата под толкова обществени слоя личност.

Marina_Simeonova-bijuta

Модните дизайнери от екипа на ИВАН АСЕН 22: Георги Флоров, Росица Мршич, Инна Габровска, YOD by Яна Дворецка, Prototype 23, Jar & Jam, tochka, minty, nelmit, Диляна Иванова, Динка Касабова, Славина Петрова, Милена Начева, Юлияна Янъкова, Теодора Шуманова, Мая Каранешева, Ива Григорова, Мая Матева, GIZDA by Катя Лозанова, Маринела Лазарова, Неда Павлова, Евгени Петков  и дизайнерите на бижута Калина Чанкова, Велислава Божинова и Калина Филчева ще интерпретират темата, насочвайки се към една или няколко от следните посоки:

KEEP your comfort zone

… мястото, на което се чувстваш удобно и „на място“: с какво е характерно то? Уют, усещане за топлина и „дом“, мекота, защитеност. Или пък изолираност от света, анонимност.

keep

Дрехите-„убежища“ могат да са характерни със силуети като пашкул, овални форми, леки обеми, плетива. Слоеве с процепи, прикриващи и издаващи същността.

CHANGE your comfort zone

… естеството, което оформяш според представите си: променяш солидното в течно, твърдото в меко, гладкото във вълнисто, тежкото в леко, плоското в обемно…

change

Тук формата и текстурата на дрехата може да съдържа вълнообразни структури в ясни геометрични форми, твърди материи да оформят меки обеми, а студени металически отблясъци да очертават органични форми.

LEAVE your comfort zone

…Кога се осмеляваш да напуснеш своята уютна, но ограничена зона на комфорт? Обръщаш горното наопаки, вътрешното навън. Формата напуска статиката си и става мобилна, променлива, многофункционална, така че една и съща дреха може да се носи по няколко начина.

leave

Mood-board цветове:

 colors

Водещи в цветовата гама са зимни пастели със сивкаво-кафеникави нюанси : охра, кафяво-сиво, сиво-синьо, естествено дърво, каменисти тонове, графит, бледо ръждиво, нежно розово…

Moodboard текстури, структури, материали:

texxturi

Органични или строго графични релефи са постигнати чрез ватиране, графични бродерии, релефни отпечатъци. Компактността на твърди материали се разлива, разтапя, размива и съчетава с меки, течни. Филигранността на повърхностите се контрастира с ясни, изчистени форми и обеми.

„Нови имена“ и DesignersWeekends

Zora_Romanska-mansheti-kojen_topС конкурс по темата бяха избрани няколко „нови имена“, чиито работи ще бъдат представени премиерно в рамките на събитието: Студентките от 4 курс специалност „Мода“ на НХА Виктория Динева и Петя Балева създават с лейбъла си „На изчезване“ концептуални, ръчно изработени бижута от естествени въжета и шнурове, с разнообразни сплитки и текстури, отличаващи се с разпознаваем елемент: гайки като акцент. Абсолвентката на Академията за Изящни Изкуства „Санта Джулия“ в Бреша, Италия Зорà Романска изследва нови триизмерни текстури в естествена кожа за разработката на уникални аксесоари и части от облеклото. Завършилата Анимационна Режисура в НАТФИЗ Марина Симеонова работи като декоратор, графичен дизайнер и аниматор и създава бижута с деликатни форми от естествени материали.

Продължава даването на възможност на млади дизайнери и нови или наложили се дизайнерски лейбъли за ексклузивно представяне на колекциите им в рамките на заложените в програмата ни ДИЗАЙНЕРСКИ УИКЕНДИ.

По време на дизайнерската събота на 12.12. ще видите най-новата колекция на tochka „MAN or MACHINE“ и илюстрациите към нея.

Дизайнерски срещи и дискусии 

ИВАН АСЕН 22 ще стартира в рамките на новото събитие серия от ДИЗАЙНЕРСКИ СРЕЩИ И ДИСКУСИИ специално за млади дизайнери със собствени марки. Първата ще се проведе на 19.12. на тема „Дизайн-идентичност и реализация“.

Вижте новата дизайнерска колекция COMFORT ZONE от 10 до 22 декември в шоурума на ИВАН АСЕН 22

Facebook Twitter Google+

0 Коментара