Британски изследователи твърдят, че хоровото пеене подобрява здравословното състояние на хора, страдащи от старческа деменция, известна още като старческо слабоумие. Резултатите от работата си учените са представили на годишната конференция на Британското дружество на психолозите, съобщи „Бритиш медикъл джърнъл“.

Снимка Profimedia
Снимка Profimedia

В изследването са участвали 17 двойки, при които един от съпрузите е бил с деменция. Те са посещавали занимания по хорово пеене, а след време са съобщили на учените как са се променили отношенията помежду им и психологическото им състояние.

В резултат на проучването учените са установили, че хоровото пеене е оказало благоприятно психологическо въздействие и на двамата съпрузи – те са определили заниманията си като „глътка свеж въздух“. Нещо повече, участниците в експеримента са заявили, че състоянието на страдащия от деменция партньор в известна степен се е подобрило – хората са започнали да запомнят по-бързо нова информация.

Учените засега не могат да дадат точно обяснение на това явление и планират да продължат с изследванията. Едно от възможните обяснения може да е, че по време на хоровото пеене страдащият от деменция става равноправен член на колектива и собственото си семейство, което му дава увереност в собствените му сили.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара